Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Bitkisel Tedavisi Nasıldır?
Fibromiyalji ağrı sendromlarından biridir. Vücudun farklı bölgelerinde derin kas ağrısı şeklinde hissedilir. Ayrıca yorgunluk, konsantrasyon ve uyku problemleri olur. Fibromiyaljinin nedenleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte ağrı işlemenin bozulduğundan şüpheleniliyor. Tedavisi biraz karmaşıktır ve yaygın ağrı kesiciler etkisizdir. Fibromiyalji sendromu hakkında bilmeniz gereken her şeyi buradan okuyabilirsiniz.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji sendromu, yaygın bir kronik ağrı bozukluğudur. Hastalık vücudun farklı bölgelerinde, çoğunlukla kas ve eklem çevresinde ağrıya neden olur. Omurga neredeyse her zaman etkilenir. Her yüz kişiden ikisi fibromiyalji sendromuna yakalanır, kadınlarda erkeklerden altı ila yedi kat daha sık görülür.
Fibromiyalji Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Kesin nedenler bugün hala bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Bunlar, işyerinde ve günlük yaşamda stres, çocukluk veya yetişkinlikte gibi diğer psikolojik stres, çok az fiziksel aktivite, sigara içme veya aşırı kilolu olmayı içerir. Fibromiyalji sendromu, romatoid artrit gibi başka bir hastalığın (ikincil hastalık) bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Araştırmacılar şu anda biyokimyasal veya nörolojik bozuklukların hastalığın gelişiminde rol oynayıp oynamadığı sorusuyla ilgilenmektedir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji sendromu uzun bir süre boyunca gelişir. Etkilenenler genellikle aylarca süren kronik ağrıyı bildirirler. Sıklıkla ağrı sırtta meydana gelir ve daha sonra bacaklara ve kollara yayılır. Hastalık hiçbir zaman eklemleri etkilemez, ancak bölgesel ağrıya neden olur, yani omuzlar, dirsekler, eller, kalçalar, dizler veya ayak bilekleri çevresinde olur. Ek olarak, sıklıkla uyku bozuklukları vardır. Hastalar fiziksel veya zihinsel olarak bitkin hissederler. Birçoğu uyaranlara aşırı duyarlıdır veya duygusal şikayetleri vardır (iç huzursuzluk, korku veya keyifsizlik, hatta depresyon).
Fibromiyalji sendromuyla ilgili diğer şikayetler şunlardır:
• Baş ağrısı
• Mide ve bağırsak rahatsızlığı
• Ellerde ve ayaklarda duyusal bozukluklar
• Menstrüel krampları
• Kalp çarpıntısı
• Hafıza ve konsantrasyon bozuklukları
• Ağrıya karşı genel olarak artan bir hassasiyet
Teşhis Nasıl Belirlenir?
Fibromiyalji sendromunu teşhis etmek genellikle uzun zaman alır. Etkilenenler bekleme odalarında uzun saatler geçirdiler. Genellikle semptomlarının nedeni belirlenemediği için ciddiye alınmazlar. Teşhis koymak için, doktorun hastalığın tam tarihini sorgulaması gerekir. Ve vücudu iyice incelemesi gerekir. Önemli bir gösterge, tendonların bağlantı noktalarındaki ağrılı baskı noktalarıdır. Fibromiyalji sendromu laboratuvar değerleri yardımı ile tespit edilemez. Ancak doktor kan testleri yaparak diğer hastalıkları tespit edebilir.
Terapi Seçenekler Nelerdir?
Fibromiyalji hastalarının semptomları çok farklı olduğu için, doktorun tedaviyi hastaya özel olarak ayarlaması gerekmektedir. Bu çok sabır gerektirir. "Fibromiyalji sendromu tanımı, nedenleri, tanı ve tedavi" konulu rehber hem doktor ve hasta için bir yardımdır. Teşhis ve terapi konusunda ipuçları verir.
Fibromiyalji sendromu söz konusu olduğunda, genellikle kesin iyileşmeye yol açan tek bir tedavi şekli değil, aynı zamanda birkaç farklı tedavi türünün bir kombinasyonu söz konusudur. Doktorlar psikologlar, fizyoterapistler ve kendi kendine yardım gruplarıyla birlikte hareket etmek genellikle yararlıdır.
1. İlaç tedavisi
Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ( romatizma tedavisinde kullanılan ağrı kesiciler) çok sık yan etkilere sahiptir. Bu nedenle, yalnızca istisnai durumlarda kullanılmalıdır. Genelde ağrı kesiciler fibromiyaljide nadiren faydalıdır. Etkileri genellikle oldukça küçüktür.
Antidepresanlar, hastaların yaklaşık yarısında en azından bir süre etkilidir. Uykuyu iyileştirebilir, ağrıyı ve gerginliği azaltabilirler. Fibromiyalji tedavisindeki doz, depresyon tedavisine göre daha düşüktür. Alışkanlık etkisi bilinmemektedir. Anestezikler veya kortizon preparatları yardımcı olmaz.
2. İlaçsız tedavi
Fibromiyalji sendromu kadar çeşitli bir hastalıkta, hastalığın kendisi, tedavi seçenekleri ve onlara uygun yaşam şekli hakkında iyi bilgilendirilmesi özellikle önemlidir. Örneğin jimnastik egzersizleri etkilenen kişilere yardımcı olabilir. Kasları gevşetirler. Ancak kolayca ağrıya da yol açabilirler. Bu nedenle yavaş başlamak ve temkinli artırmak önemlidir. Ilık suda egzersiz, fibromiyalji sendromlu kişiler tarafından genellikle iyi tolere edilir. Aşağıdaki belirli sporlar da faydalı olabilir:
• Yürüyüş
• Nordik yürüyüş
• Yüzmek
• Dans etmek
• Kas geliştirme eğitimi.
Her durumda, hastalıktan etkilenenler dikkatli bir şekilde başlamalıdır. Örneğin, eğitime başlamadan önce esnemeniz gerektiği anlamına gelir. Etkilenenler soğuk ve ılık suyu iyi tolere edebilirlerse, ılık banyolar, ısı torbaları veya bazıları için soğuk tedaviler iyi gelebilir.
Hastalık sadece fiziksel şikayetleri değil aynı zamanda psikolojik şikayetleri de beraberinde getirdiğinden, psikolojik tedavi çoğu hasta için mantıklıdır.
Fibromiyalji Bitkisel Tedavisi
Fibromiyaljiden muzdarip olduğunuzda, kas ağrınızı azaltmak en önemli önceliklerinizden biri olacaktır. Bitkisel yağlar hafif bir masajla veya sıcak bir banyoya serpiştirerek size fayda sağlayacaktır.
Nane yağı
Nane yağı, fibromiyalji için en iyi bitkisel yağlardan biridir. Ağrıyı azaltır ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olabilir. Nane yağı:
• Kas spazmları veya krampları olanlar için yararlı olan antispazmodik
• Uykuya yardımcı olabilecek analjezik
• Ağrıları azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuardır
Nane yağının diğer faydaları arasında hafızayı iyileştirmek, sinir sistemi sağlığını artırmak ve tıkanıklığı azaltmak sayılabilir.
Lavanta yağı
Lavanta, fibromiyalji için getirdiği acıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek doğal yağlardan biridir. Birçok fibromiyalji hastası geceleri uyumakta zorlanır ve lavanta bu soruna yardımcı olabilir. Aromatik ve stres giderici özellikleri, hastaların daha rahat bir uyku için rahatlamasına yardımcı olduğu için kullanışlıdır.
Sedir ağacı yağı
Fibromiyalji için bu uçucu yağ, sedir ağacı adı verilen bitkiden üretilir. Brezilyalı araştırmacılar fareler üzerinde bir deney yaptılar ve sedir ağacı yağını teneffüs etmenin beynin ağrıyla uğraşan bir yolunu etkinleştirerek ağrıyı hafiflettiğini keşfettiler. Aynı çalışmada, sedir ağacı yağının sakinleştirici etkisi olan yatıştırıcı özellikler sunduğunu buldular.
Zencefil ve narenciye yağları
Zencefil ve narenciye harika bir kombinasyon oluşturur. Sadece fibromiyalji için bitkisel yağlar değil, aynı zamanda aromatik özelliklerinden dolayı stresi azaltmaya da yardımcı olabilirler. İnternette yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar zencefil ve turunçgil yağlarının kemik kırığı ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğunu buldular. Peki fibromiyalji hastalarına nasıl yardımcı olurlar? Çalışmanın sonuçları, doktorlarınızın size reçete ettiği diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında ikisinin faydalı olabileceğini göstermektedir.
Fesleğen yağı
Son olarak, fesleğen yağı, fibromiyalji hastaları için ağrının giderilmesinde etkilidir. Fesleğen genellikle pazarlarda bulunur ve yalnızca gıdaya getirdikleri lezzet için değil, aynı zamanda sağlık yararları için de kullanılır. Araştırmacılar, fesleğen yağının iltihabı ve şişliği azaltabildiğini ve fibromiyalji için etkili bir çare olduğunu bulmuşlardır.
Beslenme ve yanlış yaşam tarzı değişmeden hiçbir şey değişmez. Öncelikle kan grubuna göre beslenilmelidir. Sayfamızda 8 adet kan grubu beslenme yazısı vardır. Fibromiyalji için alternatip tıp ile ilgilenlerin en önemli tavsiyesi hacamattır.
Romatizma makalemizde fibromiyaljiden bahsetmişttik. Onun linkinide aşağıya bırakıyoruz :)
""" Romatizma Nedir? Romatizma Türleri, Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi! """