Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokoli, lahana familyasından olup kükürt, karoten, magnezyum, demir, çinko, potasyum ve selenyum yönünden oldukça zengin bir sebzedir. Brokoli, kansere neden olan maddeleri önleme, sindirimi iyileştirme, kolesterolü düşürme, vitamin ve mineral emilimini en üst düzeye çıkarma özelliği sayesinde çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Ayrıca alerjik reaksiyonları önlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cildi korumaya, doğum kusurlarını önlemeye, kan basıncını düşürmeye, iltihabı azaltmaya ve görme ve göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. İşte brokolinin faydaları:

 

•    Kanserle savaşmaya yardımcı olur

 

 


Brokoli, göğüs kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin yanı sıra akciğerler, karaciğer, kolon ve böbrek gibi çeşitli iç organların kanseriyle savaşmaya yardımcı olur. Turpgillerden elde edilen sebzeler, sülfür içeren bir bileşime sayesindebilinen kanserle mücadele özelliklerine sahiptir. Sulforafan, kanser hücrelerinin ilerlemesinden sorumlu olan histon deasetilaz enzimini inhibe edebilir. Brokolide folik asit bir bulunur. Bu sayede kadınlarda meme kanseri riskini düşürdüğü bilinmektedir. Ek olarak, glukofanfan, diindolilmetan, beta-karoten, selenyum ve brokolide bulunan diğer kanserojen bileşikler kanserle savaşmaya yardımcı olur.

 

•    Brokoli saç sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir


C, E, A, K, B6 ve B2 vitaminleri saç köklerinin güçlenmesine ve saç dökülmesine karşı koruma sağlar. Bu vitaminlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve selenyum içerir.

 

•    Kronik hastalıkları önler


Brokoli bazı fenolik bileşikler içerir ve böylece kronik hastalıklara karşı korur. Kanseri, diyabeti, astımı ve kalp hastalıklarını önler ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azaltır.

 

•    Kemikleri sağlıklı ve güçlü tutar


Brokoli, kemiklerimiz için son derece yararlı olan K vitamini açısından oldukça zengindir. K vitamini vücudun kalsiyum emilimini ve idrarda atılan kalsiyum miktarını azaltarak kemik sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle kemiklerinizin zayıflamasını ve kırılmasını önlemek için diyetinize brokoli eklemeniz zorunludur.

 

•    Brokoli sindirim sistemini güçlendirir

 


Brokoli gibi doğal lifli yiyecekler yiyecek tüketir, bağırsak sağlığını geliştirir, kabızlığı önler, insülin duyarlılığını artırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önlemede rol oynar. Uygun diyet lifi, toksinlerin safra ve dışkı yoluyla günlük olarak atılması için çok önemli olan düzenliliği destekler. Brokolideki magnezyum ve vitaminler asitliği artırır, sindirime ve besinlerin emilimine yardımcı olur, iltihabı azaltarak mide iltihabını giderir. Brokolideki kemferol bileşiği bağırsaktaki bakterilerin ve mide zarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

•    Tok hissettirir


Lif içeren yiyeceklerin kendinizi tok hissetmenize yardımcı olduğu bilinmektedir. Brokoli ayrıca lif bakımından zengindir. Bu nedenle diyet yapanlara tokluk hissi vermek için brokoli tüketilmesi tavsiye edilir.

 

•    Karaciğer sağlığı için iyi gelir


Brokoli, karaciğer fonksiyonunu optimum seviyelerde tutabilir. Karaciğer hastalığı, aşırı yağ ile bağlantılıdır, karaciğer kanseri ve siroza yol açabilir. Diyetinize brokoli ekleyerek karaciğer hastalığını önleyebilirsiniz.

 

•    Beyin sağlığını iyileştirir


K Vitamini ve kolin bakımından yüksektir. Nöron aktivitesini artırır ve hafızayı geliştirir. Ayrıca içerdiği sülforafan ile alzheimer ve birçok sinir dejeneratif hastalığına karşı koruma sağlar.

 

•    Genç kalmaya yardımcı olur

 


Brokoli, cildinizi güneşten ve kirlilikten koruyan iyi bir antioksidan olan C vitamini içerir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmaya ve cildin genel dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. Bunun nedeni, C vitamininin cildin ana koruyucu sistemi olan kolajen oluşumuna yardımcı olmasıdır. Brokoli ayrıca her ikisi de cilde faydalı olan A ve E vitaminlerini içerir.

 

•    Kan şekerini düzenler ve kansızlığı önler

 


Yüksek krom içeriği olan brokoli, sağlıklı insülin salınımının sürdürülmesine yardımcı olarak kan şekeri kontrolünü düzenler. Brokoli filizlerinin tip 2 diyabetiklerde insülin dengesini düzenlemeye yardımcı olduğu öne sürülmüştür. Brokolide kükürt ve amino asitlerin (C vitamini ile birlikte) varlığı, brokoliyi ürik asit gibi serbest radikal toksinlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan çok iyi bir kan temizleyici ve besin maddesi yapar. Brokoli kan dolaşımını rahatlatır ve libidoyu artırır. Demir ve protein açısından zengin olan brokoli, anemi gelişimini önler ve anemi sorunları olan kişiler için çok faydalıdır.

 

•    Kas ağrısına yardımcı olur 


Her sabah koşu veya egzersiz yapmadan önce küçük bir servis tabağı ile brokoli yerseniz, kas ağrınızın gittiğini veya rahatladığını hissedeceksiniz.

 

•    Alerjik reaksiyonları azaltır


Brokoli, C vitamini yönünden zengindir, alerjik reaksiyonlara ve semptomlara karşı oldukça etkilidir.

 

•    Cinsel performansı iyileştirir


Kan akışını artırır ve vücuttaki organlara daha fazla kan sağlar. Bu libidoyu artırır. Folik asit, C vitamini ve diğer bileşiklerle doğurganlığı ve sperm sayısını artırabilir.


 
•    Vücudunuzu detoksifiye eder 


İçerdiği brokoli, C vitamini, kükürt ve bazı amino asitler sayesinde vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olur. Diyetinize brokoli eklemek, ürik asit gibi serbest radikalleri ve toksinleri gidermenize yardımcı olacaktır. Yanıklar, kaşıntı, kızarıklık, gut, artrit, romatizma ve hatta egzama ve cilt gibi sertleşmiş cilt hastalıkları, toksinle ilgili sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

 

•    Cilt bakımı için faydalıdır


Cilt bakımına olumlu etki ederek cildin ışıltılı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Beta-karoten, A vitamini, B-vitamin kompleksi, C, E, K-vitaminleri, omega-3 yağ asitleri, amino asitler ve folik asit ile cilt çok yönlü sağlık sağlar.

 

•    Kolesterolü düşürür 


Brokoli, kolesterolü düşüren çözünür lif bakımından zengindir. Bunun nedeni, lifin sindirim sistemindeki safra asitlerini ve kolesterolü bağlaması ve böylece kolesterolün salınmasını kolaylaştırmasıdır. Bir çalışma, brokoli yemenin kandaki LDL (kötü kolesterol) seviyelerini yüzde 6'ya kadar düşürebildiğini göstermiştir.

 

•    UV ışınlarına karşı korur


Önemli miktarlarda glukorafanin, brokolide bulunan ve güneş ışığının olumsuz etkilerini tersine çeviren bitkisel bir kimyasal içerir. Bu sebzeleri yiyerek güneşin zararlı etkilerinden korunabilirsiniz.


 
•    Amyotrofik lateral skleroza karşı korur


Omega-3 yağ asitleri ile Amyotrofik Lateral Sklerozun önlenmesine ve beyin sağlığına iyi gelir. Son araştırmalara göre, omega-3 bakımından zengin yiyecekler tüketmek vücudu Lou Gehrig hastalığından koruyor.

 

•    Diyabeti kontrol etmeye yardımcı olur


Brokoli özü veya çiğ sebzeler kandaki glikoz seviyelerini kontrol etmede etkilidir. Sulforaphane ve Caemferol, şeker hastalarında kan şekerini düşürür ve kontrol eder.

 

•    Alerjiye ve iltihaplanmaya karşı reaksiyonu azaltır 


Brokoli, alerji ile ilgili maddelerin vücudumuz üzerindeki etkilerini azaltan kaempferol içerir ve böylece alerjilere reaksiyonu azaltır. Brokolideki Omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltır. Sulforafan, brokolide bulunan ve eklemleri yok edebilen enzimleri bloke eden başka bir kimyasaldır. Bu nedenle, brokoli tüketmek artritten muzdarip bir kişi için faydalı olabilir.

 

•    Mide rahatsızlıklarına yardımcı olur


Brokoli, kabızlık için etkili olan lif içerir. Kabızlık, çoğu mide rahatsızlığının önde gelen nedenidir. Lif, neredeyse tüm mide hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Lif, tükettiğiniz yiyeceklere su ekler ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Brokoli ayrıca, iltihabı azaltarak mideyi sakinleştirmeye yardımcı olan magnezyum ve vitaminler içerir.


 
•    Bağışıklığın artmasına yardımcı olur 

 

 


C vitamini, beta-karoten ve diğer vitamin ve mineraller, örneğin selenyum, bakır, çinko ve fosfor brokolide önemli miktarlarda bulunur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzu çeşitli hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korurlar.

 

•    Gebelikte yardımcı olur


Brokoli, proteinler, vitaminler, kalsiyum, antioksidanlar ve diğer önemli besinleri içerir. Lif içeriği yüksek olduğu için hamilelikte kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Brokoli içerisindeki folat, doğum sırasında beyin veya omurilik kusurlarının olmamasını sağlar.