Sinamekinin Faydaları Nelerdir?

Sinamekinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle kabızlık ve zayıflamak için bulunmaz bir nimet olan sinameki bağırsakların yumuşamasını sağlar. Karaciğer temizleyici, damar temizleyici ve aynı zamanda müshil olarak da kullanılabilen kalbi temizleyici özelliği vardır. Her yazımızda neredeyse kan gruplarından bahsediyoruz. Dr. Aidin SALİH diyor ki: Sinameki herkes için iyidir, ama özellikle kan grubu A olanlar için daha iyidir. İnsan hiç olmazsa ayda bir mutlaka müshil içmelidir. Sinameki müshil olarak kullanılacaksa tok karnına alınmalıdır. Yemekten önce, aç karnına kesinlikle müshil etkisi olamaz. Yemekle birlikte, yemekten hemen sonra ya da yemek hâlâ midede iken 1,5 saat içinde alınmalıdır. 

 

Eğer sinameki bağırsaklarda gaz yaparsa seyrek kullanmak gerekir. Bu durum en çok kan grubu 0 ve B olanlarda olur. Özellikle kan grubu B olanların bazen içini bayar. Bazı yerlerde sinamekinin tohumu değil, yaprağı daha etkilidir. Bazı bölgelerde ise tohumu değil, yaprağı daha etkilidir. Sinamekiyi çay olarak değil, sadece öğütülmüş toz olarak da kullanmak gerekir. Çay olarak sadece kan grubu A olanlar içebilir. Çünkü çaya sinamekinin tüm maddeleri, özellikle dengeleyici olanlar geçmiyor. Eski tabipler de otları çok nâdir olarak kaynatılmış olarak verirlerdi. Karışımları hep toz olarak verirlerdi. En mükemmeli sinamekiyi elektrikli öğütücüde öğütmek değil, havanda ezmektir. 

 

Sinameki Cassia akutifolla, Folium sennae

 

Gerçek tıp kitabında da sinamekinden bahsedilir. Cildi, saçları, gözleri parlatır, kanı temizler, mideyi ve kalbi kuvvetlendirir, karaciğer tıkanıklıklarını açar, bağırsakları çalıştırır, idrarı çoğaltır, ateşi düşürür, kireçlenmeyi önler. Temel özelliği kalbi güçlendirmek olan sinameki, hekimler tarafından "muhteşem ilaç" olarak isimlendirilmiştir. Sinamekiyi çay olarak değil, yapraklarını öğütüp yutarak veya karışımlar halinde kullanmak gerekir. Mesela:


* 30 gr. sinameki + 15 gr. kekik öğütülür 15 gr. nane ile karıştırılarak, akşam yemeği üzerine yarım veya 1 çay kaşığı serpilir veya yemekten sonra su ile yutulur.


* Eşit miktarlarda sinameki, kişniş, kekik öğütülür ve akşam yemeği üzerine serpilir.


* Öğütülmüş sinameki balla karıştırılır ve yemekten sonra yarım veya 1 çay kaşığı yutulur.


* 1 çorba kaşığı öğütülmüş kimyon + 2 çorba kaşığı öğütülmüş çemen + 3 çorba kaşığı öğütülmüş sinameki + 3-4 limon suyu + 150-200 gr. zeytinyağı + 3 baş dövülmüş sarımsak iyice karıştırılır. Yemekle birlikte veya ekmek üzerine sürerek, günde 1 çorba kaşığı yenir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.


* 1/3-1/2 çay kaşığı öğütülmüş sinameki yemekten sonra suyla yutulur veya aynı miktar sinameki yaprağı çiğnenerek yutulur.


Miktarın ayarı kişinin bünyesine göre yapılır. Sinameki veya karışımlarını kullandıktan sonra, karın rahat olmalıdır. Sancı yaparsa veya bağırsakları şiddetli çalıştırırsa dozunu azaltmak gerekir. Zaman zaman ara vererek ömür boyu kullanmak mümkündür.