Çil Lekeleri Nasıl Hafifletilir? Doğal Çözümler ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Çil Lekeleri Nasıl Hafifletilir? Doğal Çözümler ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

 

Güneş ışığına maruz kalan yüzünüzde, boynunuzda ve kollarınızda koyu veya açık renkli dairesel lekelerin görünümünü fark etmiş olabilirsiniz. Çil olarak bilinene bu görüntüler, aşırı melanin üretimi nedeniyle oluşan zararsız lekelerdir.

 

Çillere Ne Sebep Olur?

 

 

Çillerin gelişimi öncelikle güneş ışığına maruz kalmaya ve çil gelişimine olası bir genetik yatkınlığa bağlanır. Cildimiz güneşten gelen UV ışınlarına maruz kaldığında melanin üretir. Bu daha sonra melaninin bir noktada aşırı birikmesine yol açar ve bu da çillere neden olur. Çiller çoğunlukla sarı veya kızıl saçlı, açık tenli ve açık tonlu göze sahip kişilerde görülür.


Cilt kremleri, pigment lazerler ve kimyasal peelingler dahil olmak üzere çillerin görünümünü azaltmak için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Ancak çilleri hafifletmek için bazı ev ilaçları denemek istiyorsanız, yazımızın devamında bunlardan bahsedeceğiz.


Bu ilaçların etkinliğinin cilt tipinize ve genetiğinize bağlı olduğunu unutmayın. Ayrıca, bu bileşenlerden herhangi birini yüzünüze uygulamadan önce daima cildinizin küçük bir bölümünde test edin.

 

Not: Bu ilaçların çilleri doğrudan yok ettiği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Belirli malzemelere karşı hassasiyetiniz varsa, tarife devam etmeyin.

 

Çilleri Hafifletmeye Yardımcı Olabilecek Doğal Yöntemler

 

1. Elma Sirkesi


Elma sirkesindeki malik asit, koyulaşmış cilt hücrelerini pul pul döker. Bu, çillerin hafifletilmesine yardımcı olur.

•    1 yemek kaşığı elma sirkesi
•    1 çay kaşığı bal

Bal ve sirkeyi karıştırıp çillerin üzerine sürün. Bu karışımı tüm yüzünüze de uygulayabilirsiniz.
15-20 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın. Bunu her gün bir kez çillerinize uygulayın. Tüm yüzünüze uyguluyorsanız, her gün tekrarlayın.

 

2. Limon


Limon zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaya yardımcı olan fotokoruyucu ve pigment önleyici özellikler sergiler. Cildinizdeki pigmentasyonu azaltmak için melanin üretimini azaltır.

•    limon suyu
•    Pamuk ped

Bir limonu sıkın ve suyunu bir kapta toplayın. Pamuklu bir ped kullanarak suyu çilli bölgeye uygulayın.15-20 dakika cildinizde bekletin ve durulayın. Bunu haftada iki kez takip edebilirsiniz.
Dikkat: Limon suyu kızarıklığa ve tahrişe neden olabileceğinden hassas bir cildiniz varsa bu ilacı uygulamayın. Ayrıca, limon suyu cildinizi ışığa duyarlı hale getirdiğinden, güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürmelisiniz.

 

3. Aloe Vera


Aloe vera jelinin topikal uygulaması, deride UV kaynaklı hasarı önleyen metallotiyonein üretimini tetikler. Ayrıca tirozinaz aktivitesini de inhibe edebilir. Böylece ciltte melanin birikimini azaltarak daha az çil oluşumuna neden olabilir.

•    Taze aloe vera jeli

Çillerin üzerine biraz taze aloe jeli sürün ve 2-3 dakika masaj yapın. 10 dakika bekletin ve sonra durulayın. Ayrıca gece boyunca bırakabilirsiniz. Bunu her gün tekrarlayın.

 

4. Zerdeçal


Araştırmalar, zerdeçalın birincil bileşeni olan kurkuminin melanogenezi engellediğini gösteriyor. Bu, ciltte çillere neden olan aşırı melanin birikimini azaltabileceği anlamına gelir.

•    1 çay kaşığı zerdeçal tozu
•    1 çay kaşığı limon suyu

Zerdeçal tozu ve limon suyundan ince bir macun yapın. Bu macunu çilli bölgelere uygulayın ve kurumasını bekleyin. Su ile iyice durulayın. Bunu haftada bir kez yapın.

 

5. Yoğurt


Yoğurt laktik asit içerir. Laktik asit, tirozinaz aktivitesini inhibe eder, melanin oluşumunu baskılar ve hiper pigmentasyonu azaltır. Bu etkiler çillerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

•    2-3 yemek kaşığı yoğurt

Çilli bölgelere yoğurt sürün. Yaklaşık 15-20 dakika dairesel hareketlerle masaj yapın. Su ile yıkayınız. Bunu günlük olarak uygulayın.

 

6. Bal


Bal, tirozinaz aktivitesini engellemeye yardımcı olabilecek fenolik ve flavonoid bileşikler içerir. Bu, cildinizdeki aşırı melanin üretimini kontrol eder ve bu da çil oluşumunu azaltabilir.

•    1 çay kaşığı limon suyu
•    1 yemek kaşığı bal

Bal ve limon suyundan kalın bir macun yapın. Bu macunu çilli bölgelere uygulayın.
Durulamadan önce 15-20 dakika bekletin. Bunu haftada iki kez yapın.

 

7. Okaliptüs Yağı


Okaliptüs yağı, farmakolojik özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan esansiyel bir yağdır. Okaliptüs yağı, hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olan tirozinaz aktivitesini ve melanin sentezini inhibe eder. Böylece çillerin azalmasına yardımcı olabilir.

•    2-3 damla okaliptüs yağı
•    Birkaç damla taşıyıcı yağ 

Tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı ile iki ila üç damla okaliptüs yağını seyreltin.
Bunu çilli bölgelere uygulayın ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Bir bez kullanarak yıkayın.
Bunu yatmadan önce her gün bir kez yapın.


Not: Aşırı hassas bir cildiniz varsa bu çareyi denemeyin.

 

8. Kakao Yağı


Kakao yağı, foto koruma sağlayan ve UV kaynaklı cilt hasarının etkilerini tersine çevirebilen polifenoller dahil biyoaktif bileşikler içerir. Böylece çillerin neden olduğu kahverengi lekelerin gelişmesini engelleyebilir.

•    1-2 çay kaşığı kakao yağı

Bir ila iki çay kaşığı kakao yağı alın. Çillerin üzerine uygulayın ve cildinize nazikçe masaj yapın. Gece boyunca bırakın ve ertesi sabah bir temizleyici ile yıkayın. Bunu 2-3 hafta yatmadan önce her gece tekrarlayabilirsiniz.

 

9. Patlıcan


Patlıcan vitaminler, fenolikler ve antioksidanlar gibi biyoaktif bileşikler açısından zengindir. Bu bileşikler, güneşin UV ışınlarına maruz kaldığında cilt hasarını önlemeye yardımcı olabilecek fotokoruyucu özellikler sergiler. Bu, çilleri azaltmaya yardımcı olabilir.

•    1 taze patlıcan

Patlıcanı dilimler halinde kesin. Bu dilimleri dairesel hareketlerle çillerin üzerine sürün. Patlıcanın suyunu 15 dakika cildinizde bekletin. Su ile iyice yıkayın. Bunu her gün bir kez tekrarlayın.

 

10. Muz Kabuğu


Muz kabuğu, melanogenezi engelleyebilen ve böylece çilleri azaltabilen biyoaktif bileşikler içerir.

•    Olgun bir muz kabuğu

Olgun bir muzun kabuğunu cildinizin çilli bölgelerine sürün. 20 dakika bekletin ve yıkayın. Bunu her gün bir kez yapın. 


11. Kivi


Kivi meyvesi, tirozinaz aktivitesini engelleyebilen kuersetin gibi flavonoidler içerir. Bu, çiller de dahil olmak üzere herhangi bir cilt pigmentasyonunda azalmaya yol açabilir.

•    1 kivi meyvesi
•    2-3 çilek

İki meyveyi karıştırarak kalın bir macun yapın. Bu meyve paketini çilli bölgelere uygulayın. Durulamadan önce yaklaşık 20-25 dakika bekletin.

Tıbbi yoldan gitmek veya çillerinizi hızlıca hafifletmek istiyorsanız, aşağıda listelenen tıbbi tedavi seçeneklerine göz atın.

 

Tıbbi Tedavi Seçenekleri

 

•    Alfa hidroksi asit tonerleri, fotohasar belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilir, böylece çil oluşumu olasılığını azaltır.


•    Kimyasal yüz peelingi, çil gibi pigment bozukluklarını tedavi etmek için etkili bir yöntemdir.


•    Lazer tedavisi, yeni kolajen oluşumunu kolaylaştırabilir, böylece eski epidermal hücreleri ortadan kaldırabilir ve daha temiz bir cilt elde edilmesini sağlayabilir. Ancak lazer tedavisi, 2-6 ay içinde çözülebilen hafif doku değişiklikleri ve hiperpigmentasyon gibi komplikasyonları içerebilir. Bir çalışma, negatif yinelemeli çillerde %50 iyileşme göstermiştir.


•    Günlük güneş koruyucu uygulamasının yanı sıra retinoid kremler, hidrokinon, kimyasal peeling ve dermabrazyon güneş lekesinin giderilmesine yardımcı olabilir.

 

Çillerin doğal tedavisi ve tıbbi tedavileri takip etmenin yanı sıra, onları daha etkili bir şekilde tedavi etmek için ne tür çillere sahip olduğunuzu bilmek de önemlidir.