Sumağın Faydaları Nelerdir?

Sumağın Faydaları Nelerdir?

 

Sumak, Ortadoğu mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca Kuzey Amerika'daki yerli kabileler tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar bu mutfak baharatını hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanmaktadır. Sumağın faydaları oldukça fazladır. Sumak, hakkında çok fazla araştırma yapılan bir bitkidir. Bilim adamları, elli yılı aşkın bir süredir sumak faydalarını araştırdılar. Yapılan araştırmalara göre sumak fenoller ve flavonoidler bakımından yüksektir. Bitki ayrıca anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve besinlerle doludur.

 

1. Kan şekerini düzenler

 

 

Yüksek kan şekeri, sağlığın birçok yönüne ciddi zararlar verebilir. Kısa vadede yorgunluk, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve artan susuzluk gibi semptomlara neden olabilir. Zamanla, yüksek olan kan şekeri seviyesi, sinir hasarı, böbrek sorunları ve yara iyileşmesinin bozulması gibi daha ciddi sonuçlara yol açar.


Bazı araştırmalar, sumağın normal kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir çalışmada, diyabetli 41 kişiye üç aylık bir süre boyunca günde üç gram sumak baharatı verildi. Çalışmanın sonunda, sumak baharatının kan şekerini yüzde 13 oranında azalttığı ve hatta genel kan şekeri kontrolünde bir iyileşmeye yol açtığı bulundu.

 

2. Kolesterolü düşürür

 

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için en büyük risk faktörlerinden biridir. Kolesterol arterlerin içinde birikebilir, daralmaların sertleşmesine neden olarak kalp kasını zorlar ve kanın içinden geçmesini zorlaştırır.


Araştırmalar şu anda çoğunlukla hayvan modelleriyle sınırlı olsa da, araştırmalar sumağın kalp hastalığı riskini azaltmak için kolesterolü düşürerek kalp sağlığına fayda sağladığını gösteriyor. İran'daki Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, sumak, yüksek kolesterollü diyetle beslenen farelerde hem trigliserit hem de kolesterol seviyelerini düşürmeyi başarmıştır. Başka bir çalışmada da benzer bulgular görüldü. Tavuklara sumak ve zencefil kombinasyonunun verildikten sonra kolesterol seviyelerinde önemli bir düşüşe neden olduğunu gösterildi.

 

3. Yüksek miktarda antioksidan bulunur

 

Antioksidanlar, hücre hasarını önlemek ve kronik hastalıklara karşı korumak için serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü bileşiklerdir. Hatta bazı araştırmalar antioksidanların kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi ciddi durumların riskini azaltabileceğini öne sürüyor.


Sumak, serbest radikalleri nötralize etmeye ve vücudunuzu sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek konsantre bir antioksidan kaynağıdır.  2015 yılında hayvanlarda yapılan bir araştırmada, sumağın büyük ölçüde antioksidan içeriği sayesinde farelerde diyabet komplikasyonlarını azaltmada etkili olduğunu görüldü.

 

4. Kemik kaybını azaltır

 

Osteoporoz, kemik kaybının neden olduğu zayıf, kırılgan kemikler ve artan kırık riski ile karakterize yaygın bir durumdur. Osteoporoz riski yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde artar. 65 yaş üstü kadınların yaklaşık yüzde 25'inin femur, boyun ve bel omurgasında osteoporoz olduğu tahmin edilmektedir.
Sumağın kemik sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri üzerine araştırmalar hala çok sınırlı olsa da bir çalışma umut verici sonuçlar bulmuştur. Journal of Applied Oral Science'da yayınlanan 2015 tarihli bir hayvan araştırması, farelere sumak özütünün uygulanmasının, kemik metabolizmasında yer alan birkaç spesifik proteinin dengesini değiştirdiğini ve bunun da kemik kaybının azalmasına neden olduğunu göstermiştir.

 

5. Kas ağrısını giderir

 

 

Kronik kas ağrılarınız varsa, bu baharat yardımcı olabilir. Aslında, bir çalışma, sumak baharatıyla aynı bitkiden elde edilen sumak suyunun sağlıklı yetişkinlerde aerobik egzersiz sırasında kas ağrısını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.


Zengin antioksidan içeriği nedeniyle, ağrıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Enflamasyon sadece hastalık gelişimine katkıda bulunmakla ve çeşitli otoimmün durumlarda merkezi bir rol oynamakla kalmaz, aynı zamanda araştırmalar inflamasyonun ağrının düzenlenmesinde de rol oynayabileceğini göstermektedir. 

 

6. Kansere karşı savaşır

 

Sumaktaki çeşitli bileşikler, bu ölümcül hastalığın yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilecek birçok kanserle mücadele özelliğine sahiptir.
Düzenli olarak sumak almak meme kanseri, lenf kanseri, lösemi ve pankreas kanserini tedavi etmeye yardımcı olmaktadır. Kanı kanserli hücrelere dağıtan yeni kan damarlarının oluşmasını durdurabilir. Ayrıca, mevcut kanserli hücrelerin gelişimini de engelleyebilir ve bölünme hızlarını yavaşlatabilir.

 

Sumak, çeşitli yemeklere ekleyebileceğiniz inanılmaz derecede çok yönlü, lezzetli bir baharattır. Parlak, keskin baharat, herhangi bir yemeğin çok daha canlı görünmesini sağlayabilir. Ayrıca, kırmızı tonu ve kokusu sayesinde mükemmel bir sunum sağlar.


Aynı zamanda sumağın faydaları oldukça fazladır. Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve daha uzun yıllar kullanımda kalacaktır.