Omicron Varyantı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Omicron Varyantı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 

İlk olarak Botsvana ve Güney Afrika'da bulunan korona virüsün bu yeni varyantı, virüsü daha bulaşıcı ve mevcut aşılara daha az duyarlı hale getirme potansiyeline sahip olağandışı yüksek sayıda mutasyon nedeniyle bilim adamları ve halk sağlığı yetkilileri arasında endişe oluşturdu.


Dünya Sağlık Örgütü, Omicron'u bir " endişe çeşidi " olarak nitelendirdi ve yetkililerin çok sayıda belirsizlik olarak nitelendirmesine rağmen, yarattığı küresel risklerin "çok yüksek" olduğu konusunda uyardı. Delta varyantından daha fazla mutasyona sahip olduğu ve ölümcül olabileceği bildirilmiştir.


Varyant, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Antarktika hariç her kıtada yaklaşık 60 ülkede görülmüştür. 

 

Omicron Ne Kadar Hızlı Yayılıyor? 

 

 

Omicron ilk olarak Güney Afrika'dan alınan örneklerde tespit edilmiş olsa da, hiç kimse nereden geldiğini ve bu kadar çok değişikliği nasıl biriktirdiğini kesin olarak bilmiyor. Tercih edilen teori, varyantın, bağışıklık sistemi tıbbi tedavi veya hastalık nedeniyle tehlikeye giren tek bir bireyde evrimleştiğidir.


Omicron, Güney Afrika'da, özellikle Johannesburg ve Pretoria şehirlerini içeren Gauteng eyaletinde hızla yayılıyor. Orada yapılan testler, tüm enfeksiyonların yüzde 90'ından fazlasının bu varyant olduğunu göstermiştir. Güney Afrika'daki yedi günlük ortalama günlük vaka sayısı, 30 Kasım'a kadar olan haftada dört kat artarak 2.756'ya yükselmiştir.

 

Omicron Varyantının Altı Belirtisi

 

1. Yorgunluk

 

Aşırı yorgunluk, yeni varyantla ilişkilendirildi. Bu semptom, çoğu durumda diğer varyantlarla birlikte yaklaşık beş ila sekiz gün süren önceki varyanlarla da ilişkilendirildi.


Bununla birlikte, bazı insanlar enfeksiyondan sonraki birkaç hafta boyunca kendilerini yorgun hissedebilirler. Omicron varyantı için, yorgunluğun ne kadar sürebileceği henüz bilinmiyor.


2. Vücut ağrıları

 

Orijinal koronavirüs suşunda olduğu gibi, Omicron ile enfekte olan hastalar vücut ağrıları yaşadıklarını bildirdiler. Bu semptom diğer varyantlarla birlikte genellikle sadece birkaç gün sürmüştür.


3. Baş ağrısı

 

Genellikle virüsün diğer türleri ile ilişkilendirilen Omicron virüsü ile enfekte olanlar, semptom olarak baş ağrıları bildirmiştir.


Araştırmacılar daha önce, koronavirüsü olan kişilerin orta ila şiddetli ağrılı baş ağrılarına sahip olma, nabız veya bıçak saplanması benzeri ağrıları hissetme eğiliminde olduğunu bulmuşlardır.


4. Hırıltılı boğaz


Omicron ile ilgili alarmı ilk kez veren Güney Afrikalı sağlık uzmanı Dr Angelique Coetze, hastaların 'boğazı hırıltısı' olduğunu ancak varyantla enfekte olduklarda öksürük olmadığını bildirdi. Bu belirti önceki varyantlardan biraz farklıdır. Parasetamol almak ve bol miktarda sıvı içmek bu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.


5. Burun akıntısı

 

Soğuk algınlığı veya grip belirtisi olmasına rağmen, burun akıntısı da Omicron enfeksiyonuna bağlanmıştır. Viral bir enfeksiyon, viral partiküllerin yakalanmasına ve yıkanmasına yardımcı olmak için burnun daha fazla mukus üretmesine neden olmaktadır.


6. Hapşırma

 

Yine bu belirti soğuk algınlığı veya grip belirtisi olarak kolaylıkla karıştırılabilir, ancak bazı durumlarda Omicron Covid-19 enfeksiyonunun bir göstergesi olabilir.


Düzenli olarak hapşırıyorsanız ve bunun bir koronavirüs belirtisi olabileceğinden endişeleniyorsanız, emin olmak için bir test yaptırmak en iyisidir.

 

Covid Aşıları Omicron'a Karşı Ne Kadar İşe Yarayacak? 


Aşı üreticileri ve akademisyenler, orijinal Wuhan virüsüyle mücadele etmek için geliştirilen aşıların Omicron varyantına karşı ne kadar etkili olacağını değerlendirmek için gece gündüz çalışıyorlar. Araştırmacılar şimdiye kadar farklı görüşler öne sürerken, somut gerçekleri sunmak için çok erken olduğunu vurguladılar. Moderna'nın CEO'su Stéphane Bancel, mevcut aşıların Omicron'a karşı muhtemelen çok daha az etkili olduğunu söylerken, BioNTech'teki meslektaşı Uğur Şahin, “tam aşılanmış kişilerin neden olduğu ciddi hastalıklara karşı hala yüksek düzeyde korumaya sahip olacağını söyledi.”