Geven Otunun Faydaları Nelerdir? Geven Kökü Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Geven Otunun Faydaları Nelerdir? Geven Kökü Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Geven otu Asya'ya özgü bir bitkidir. Bitkinin Çince adı huang qi , "sarı kök" anlamına gelir, çünkü kökü sarıdır ve geleneksel Çin tıbbındaki en önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Bitkinin diğer isimleri arasında bei qi, hwanggi ve süt fiğidir. Bitkinin tıbbi olarak kullanılan kısmı kök kısmıdır. Bilinen diğer isimleri: Keven otu, Geven dikeni, Zamk geveni, Ketre, Çekme, Huang chi, Süt baklası, Radix astragali, Astragalus membranaceus (bilimsel ismi)...

 

Geven Otu Nedir?

 

Geven otu, geleneksel Çin tıbbında yer alan eski bir bitkidir ve birçok kanıtlanmış faydası bulunmaktadır. Huang Qi veya süt fiğ olarak da bilinir. Uzun ömürlü olup, beyaz veya sarı çiçekleri ve yaprakları vardır. Orta ve Batı Asya'nın otlaklarında ve dağlarında görülür. Özellikle Kore, Tayvan ve Çin'de yetişir.

 

2000'den fazla Geven otu türü olmasına rağmen, hepsi insanlar ve hayvanlar için faydalı değildir. Aslında, birçok türünde sinir toksinleri olduğu düşünülmektedir ve çiftlik hayvanları zehirlenmesiyle ilişkilendirilmiştir. Yalnızca membranaceus ve mongholicus adlı iki türü tüketim için güvenlidir. Bitkinin tüm bölümlerinin güvenli olmadığını bilmek de önemlidir. Uzmanlar, tıbbi özellikleri için yalnızca 4 yaşındaki bir bitkiden gelen büyük sarı ana kökleri kullanırlar.

 

Önceleri insanlar bu bitkiye ihtiyaç duyduğunda, ya Çinli bir alternatif doktora giderdi ya da bitkiyi doğal ortamından arama riskini alırlardı. Ancak yıllar boyunca, modern üretim süreçleri, bitkinin hastalar için daha kolay erişilebilir olması sağlandı. Geven otu artık farklı formlarda üretiliyor: sıvı özler, tozlar, çaylar, kapsüller ve enjeksiyonlar. Tüm bu formülasyonlar artık çeşitli Çin bitki mağazalarından ve aktarlardan temin edilebiliyor.

 

Geven Otunun Faydaları Nelerdir?

 

 

Antiviral, antibakteriyel, adaptojenik, anti-hidrotik, antiinflamatuar, antioksidan, anti-hipertansif ve anti-kanser özellikleri dahil iyileştirici özellikleri sayesinde bitki, birkaç alternatif tıp dalının önemli bir parçasıdır. Aşağıda geven otunun bazı faydaları belirtilmiştir:

 

1. Kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur

Düzenli olarak geven otu köklerinin alımı, kandaki kötü kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Kökler, bağırsaklardan yağ emilimini azaltır, ayrıca doğal bir detoksifikasyon görevi yapar. Arter duvarlarınızı plak birikintilerinden ve sizi ateroskleroz dahil birçok durumdan korur.

 

2. Diyabeti önler

 

 

Kan şekerini etkili bir şekilde kontrol edebilir, antioksidatif aktiviteyi teşvik edebilir ve hamile kadınlarda gebelik diyabetinin tedavisinde rol oynayabilir. Hayvanlarda yüksek glikozun neden olduğu insülin direncini ve ER stresini azaltmaya yardımcı olur.

 

3. Solunum problemlerini önler

Çocuklarda astımın nüksetmesini önlemede önemli bir rol oynar. Kronik astım gelişimini önleyebilir, bu nedenle tekrarlanan Ovalbumin'e maruz kalan ovalbümine duyarlı bir fare modelinde astım ataklarını azaltmıştır. 

 

4. Hafıza kaybını önler

İntraserebral hemorajik inme hastalarında fonksiyonel iyileşmeyi artırmaya yardımcı olur. Geven otu enjeksiyonu, kronik birincil uykusuzluğu olan yaşlı hastaların tedavisi için etkili bir ilaçtır ve daha az yan etkisi vardır.

 

5. Yorgunluğu azaltır

 

 

Sporcularda oksijen alımını ve oksijenin sistemik kullanımını artırarak yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur. İrtifa kaynaklı düşük oksijenli farelerin egzersize bağlı fiziksel yorgunluğunu önemli ölçüde azaltmış ve eğitimli farelerde egzersiz performansını iyileştirmiştir. 

 

 6. Stresle mücadele eder

Stres hormonları kontrol altında tutulmadıklarında sağlıklı bir sistem üzerinde hasara neden olabileceğinden, yüksek anksiyete ve kronik stres çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle, rahatlamanın yollarını bulmak esastır ve geven otu, stres seviyelerinin azalmasına ve genel bir huzur ve sükunete etki eder. Ruh hali değişimlerinden ve sürekli sinir gerginliğinden muzdarip olanlar için geven otu, hormonal seviyenizi yeniden dengeleyebilir.

 

7. Karaciğeri korur

Bitki kökünün oral yoldan verilmesi, stilbenemidinin neden olduğu karaciğer hasarını azaltır. 

 

8. Yaşlanma belirtilerini azaltır

Herkes "sonsuza kadar yaşamak" ister. Geven otunun etkileri ve antioksidan potansiyeli üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır. Yüzdeki yaşlanma belirtilerini azaltmaya, dokunun yeniden büyümesini teşvik etmeye, kronik hastalık semptomlarını önlemeye veya tersine çevirmeye önemli ölçüde yardımcı olur.  Özellikle lekeler, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri için geven otu özü güçlü bir çare olabilir.

 

9. Erkek doğurganlığını iyileştirir

Laboratuvar çalışmalarında önemli bir uyarıcı etki yaptığı ve insan spermlerinin hareketliliğini artırdığı belirlenmiştir. Spermatojenik hücrelerin apoptozunu önemli ölçüde azaltabilir, yağ peroksidasyon seviyesini azaltabilir ve torsiyonel testiste glutatyon aktivitesini koruyabilir.

 

10. Kemik fonksiyonuna yardımcı olur

Ek kalsiyum ile birleştirildiğinde, kalsiyum yetersizliği sonrası menopoz sonrası kadınlarda kalsiyum kaybına karşı daha koruyucu olur.

 

11. Tümörlerin büyümesini engeller

Araştırmalar, Geven otu saponinlerin, flavonoidlerin ve polisakkaritlerin tümörleri azaltma veya yok etme başarısını göstermiştir. Journal of Pharmacy and Pharmacology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, karaciğer kanserini tedavi eden kemorezistans vakalarında geven otunu çoklu ilaç direncini tersine çevirme ve geleneksel kemoterapiye ek olarak potansiyel etkisi belirtilmiştir.

 

12. Yaraların iyileşmesinde etkilidir

Ciltteki yaraların iyileşmesinin hızlanmasında faydalı etkilere sahiptir. Geven otu, yara tedavisi için hem iyileştirici hem de yara izi önleyici etkileri olan umut verici bir doğal ürün olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. 

 

13. Alerji tedavisi

 

 

Milyonlarca insan, sonbahar ve ilkbaharda mevsimsel alerjiler yaşar. Geven otu kökü özütü, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltmada büyük potansiyel göstermiştir. 

 

14. Soğuk algınlığı ve gribi tedavi eder

Geven otu'nun antiviral yetenekleri vardır, bu nedenle uzun süredir soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılmaktadır. Genellikle ginseng, angelica ve meyan kökü gibi diğer bitkilerle birleştirilir. Diğer birçok doğal soğuk algınlığı ilacında olduğu gibi, sağlıklı bireyler hastalığı daha ortaya çıkmadan önlemek için düzenli olarak takviye kullandığında daha iyi sonuç verdiği belirtilmiştir. Soğuk kış aylarından önce düzenli Geven otu kullanımının, bireylerin mevsim boyunca geçireceği soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarını önlediği veya azalttığı söylenmektedir.

 

15. Uyku sorunlarını azaltır

Uykusuzluk, kesintili uyku düzeni gibi problemler geven otu kökü tüketimi ile tedavi edilebilir. Genel sağlığı, metabolizmayı ve hormonal dengeyi iyileştiren bu kök, huzurlu bir uyku sağlanmasına yardımcı olabilir.