Trabzon Hurması Faydaları Nelerdir?

Trabzon Hurması Faydaları Nelerdir?

 

Trabzon hurması, içinde bol miktarda sağlık yararı bulunan lezzetli, egzotik meyvelerdir. Sadece tatlı ve lezzetli bir ikramdan daha fazlasıdır; göz sağlığını iyileştirme, yaşlanma belirtilerini azaltma, sindirimi iyileştirme, bağışıklık sisteminizi güçlendirme, kan basıncını düşürme ve cildinize iyi bakma gibi sağlık yararları vardır. Ayrıca, iltihabı azaltmaya ve vücuttaki kan dolaşımını artırmaya yardımcı olurlar.

 

Trabzon Hurması Nedir?

 

 

Trabzon hurması genellikle sonbaharın sonlarında ve kış boyunca mevsiminde olan bir meyvedir. Olgun hurma genellikle açık turuncu renktedir, ancak sarıdan çok daha koyu bir turuncu tonuna kadar değişebilir. Ortalama bir portakaldan daha küçüktürler, genellikle orta boy bir domates boyutuna kadar büyürler ve benzersiz bir lezzete sahiptirler.


Genellikle "bal benzeri" olarak tanımlanan olgun bir hurmanın tadı ipeksi ve zengin olmalıdır. Trabzon hurmasını olgunlaşmadan yemeye çalışırsanız genellikle çok acı, keskin bir tat alırsınız. Ancak, olgun ve mevsiminde hurma yemek en iyisidir. Trabzon hurması sadece inanılmaz lezzetli olmakla kalmaz, hurma meyvesi bize birçok yönden fayda sağlar.

 

Trabzon Hurması Besin Değerleri

 

 

 

 

Trabzon hurmasının tüm faydalarını keşfetmeden önce, bu lezzetli meyvenin besin değerlerine bir göz atalım. Trabzon hurması inanılmaz derecede yoğun bir beslenme profilinden yararlanır ve vücut için çok çeşitli faydalar sağlayan vitamin ve minerallerle doludur.
Ortalama bir hurma (yaklaşık 160 gr ) şunları içerir:
•    Kalori : Tavsiye edilen günlük alımınızın (RDI) %118,6'sı
•    Protein : 1g, RDI'nizin %2'si
•    Yağ : 0,3 g, RDI'nizin %1'inden az
•    Karbonhidrat : 31 gr, günlük ihtiyacınızın %12'si
•    Şeker : 21 gr, günlük ihtiyacınızın %30'u (bu doğal olarak oluşan şekerdir)
•    Fiber : 6 gr, RDI'nizin %24'ü
•    A Vitamini : RDI'nizin %55'i
•    C Vitamini : RDI'nizin %20'si
•    K Vitamini : RDI'nizin %5'i
•    Bakır : RDI'nizin %9'u
•    Potasyum : RDI'nizin %8'i
•    Manganez : RDI'nizin %30'u
Trabzon hurması hakkında göze çarpan beslenme gerçeklerinden biri, enerji için en iyi vitaminlerden sadece biri olan A Vitamini açısından inanılmaz derecede yüksek olması, aynı zamanda hastalıklarla savaşmak için inanılmaz derecede faydalı olmasıdır.

 

Trabzon Hurmasının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

 

1-Kilo vermeyi teşvik eder: Diyet lifi açısından zengin bir meyve olduğu için hurma, rahatsız edici kilolardan kurtulmak isteyenler için idealdir. Lif, tokluğu artırmaya yardımcı olur ve ihtiyacımızdan fazlasını yememizi engeller. Örneğin öğleden sonra atıştırması olarak dahil edildiğinde, bir sonraki öğünde açlığın daha yoğun bir şekilde ortaya çıkmasını önler.

 

2- Cildin erken yaşlanmasını geciktirir: Güçlü antioksidanlar ve C, A ve K vitamini gibi maddelerin kaynağı olan meyvenin düzenli tüketimi, serbest radikal eylemlerin önlenmesine, hücrelerin yaşlanmasının yavaşlamasına ve daha genç bir cilt oluşmasına yardımcı olur.

 

3 – Bağışıklığı artırır: Bileşimindeki iyi düzeyde C vitamini ile Trabzon hurması, bağışıklık sistemimiz için güçlendirici görevi görür. Tüketimi, vücudumuzu grip, enfeksiyon, soğuk algınlığı ve düşük bağışıklığın neden olduğu diğer hastalıklardan uzak tutmaya yardımcı olur.

 

4 – Detoks etkisi: Trabzon hurması ferahlatıcı detoks etkisi oluşturur. Meyve, vücudun ağır metallerini ortadan kaldıran, daha sağlıklı hale getiren ve refahımız için gerekli besin maddelerinin emilimini kolaylaştıran detoks etkisine sahiptir. Ayrıca meyvenin bu özelliği doğrudan kolona etki ederek kanseri önler.

 

5 – Sindirim sistemini iyileştirir: Diyet lifleri ve diğer besinlerin kaynağı olan Trabzon hurması vücudumuzun düzenlenmesine yardımcı olur, sindirim sürecine etki eder, kabızlığı önler, organizmanın büyüme ve enerji temini gibi işlevlerine yardımcı olur.

 

6 – Göz sağlığına fayda sağlar: A vitamini yönünden zengin olan Trabzon hurması, görme kaybı, retina hasarı ve makula dejenerasyonunu önler. Böylece katarakt ve hatta glokom risklerinin önüne geçer. Trabzon hurması ayrıca kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinden ve bağışıklığın güçlendirilmesinden sorumludur.