Dizde Kireçlenme Neden Olur? Dizde Kireçlenmenin Bitkisel Tedavisi Nedir?

Dizde Kireçlenme Neden Olur? Dizde Kireçlenmenin Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Kireçlenme, yavaş ilerleyen, esas olarak iltihaplı olmayan dejeneratif bir hastalıktır (osteoartrit). Bu eklem aşınması ve yıpranması ile kemikler arasında tampon görevi gören kıkırdak kütlesinin parçalanması eklem yapılarında yıpranma ve ağrıya neden olur. Etkilenenler insanlar, genellikle dizlerini bükerken, merdiven çıkarken ve aynı zamanda uzun süre oturduktan veya uzandıktan sonra da ağrı hissederler. Diz kireçlenmesinin erken evrelerinde, sabahları "başlangıç ağrısı" olarak bilinen durum sıklıkla görülür. Eklemler sertleşir. Semptomlar ancak bir ısınma aşamasından sonra azalır. 

 

Diz Kireçlenmesinin Nedenleri

 

 

Genellikle diz kireçlenmesinin gelişimi için spesifik ve kesin bir tetikleyici yoktur. Çoğu durumda, kıkırdak kütlesinin yaşa bağlı olarak parçalanması nedeniyle "dizde birincil osteoartrit" olarak adlandırılır. Ek olarak, doğuştan gelen yanlış pozisyonlar (çarpık bacak veya çarpık dizler), bazı hastalıklar veya yaralanmalar eklem aşınmasına ve yıpranmasına neden olabilir. Bu durumda "dizde ikincil osteoartrit" den söz edilir. 

 

Diz Kireçlenmesinin Belirtileri 

 

 

Dizdeki kireçlenmenin tipik belirtileri şunlardır:
•    Merdiven çıkarken ve engebeli arazide yürürken dizde ağrı.
•    Uzun dinlenme sürelerinden sonra, hareketin başlangıcında ağrı şiddetlidir (ilk ağrı), sonra yavaşça azalır, ancak uzun süreli efordan sonra yeniden ortaya çıkar (efor ağrısı).
•    Ağır nesneler taşımak semptomları artırır.
•    İlerleyen süreçte bir şişlik görülebilir ve hissedilebilir.
•    İleri aşamalarda dizinizi hareket ettirdiğinizde gıcırdatma ve çatlama sesleri duyabilirsiniz.
•    Bağlantı, özellikle soğuk ve nemli havalarda hassastır.
Diz kireçlenmesi ne kadar ilerlemişse, semptomlar o kadar belirgin hale gelir: Ağrı daha sık hale gelir ve dinlenme sırasında bile kısa sürede ortaya çıkar. Diz hareketliliği gittikçe azalır.

 

Teşhis

 

İlk değerlendirme hastanın tıbbi geçmişine göre yapılır. Amaç, geçmişte bir hastalık veya yaralanma olup olmadığını belirlemektir. Bu adım aynı zamanda şikayetlerin nedeni olabilecek diğer hastalıkların da dışlanmasına yardımcı olmalıdır. Hasta daha sonra bir muayeneye tabi tutulur. Hareketlilik ve stabilite testleri, bacak arızaları hakkında daha fazla bilgi sağlar. Fonksiyon testleri, hekim tarafından hedeflenen manuel manevralar yoluyla hareketliliği ve ağrı reaksiyonlarını test etmek için kullanılır.


Görüntüleme teknikleri, diz ekleminin ve özellikle kıkırdağın durumunu incelemek için de kullanılır. X ışınları, aşınmanın neden olduğu büyük hasarı açıkça gösterebilir. Eklem boşluğunun büyüklüğüne özellikle dikkat edilir. Ne kadar küçükse, kireçlenme o kadar ileri düzeydedir. X ışınları ayrıca eklem yüzeylerindeki bir deformasyonu tespit edebilir.

 

Diz Kireçlenmesi Bitkisel Tedavisi

 

Papatya

 

Papatya sadece soğuk algınlığı veya iltihaplanmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kireçlenmeyi tedavi etmek için de idealdir. Biraz su kaynatın, ısıya dayanıklı bir kaba doldurun ve üç ila dört papatya çayı poşeti ekleyin. Çayı kısa bir süre demlendirip içine bir bez koyun. Soğuduktan sonra bezi alıp ağrılı bölgelere yerleştirebilirsiniz.

 

Zencefil

 

Zencefil yumru maddeler içeren gözenekli eklemlerde ağrı dindirebilir. Başparmak büyüklüğünde bir zencefili rendeleyin ve üzerine sıcak su dökün. Çayın yaklaşık 10 dakika demleyin ve tercihen günde iki kez için.

 

Sarımsak yağı

 

Sarımsak doğal iyileştirici özelliklere sahiptir. Kas problemlerini hafifletebilecek kükürt bileşikleri içerir. Etkilenen bölgelere ev yapımı bir sarımsak yağı masajı yapabilirsiniz. Masajın kendisi de ağrınızı giderir.

 

Karakafes kökü

 

Karakafes kökündeki müsilaj maddeleri eklem sorunları, iltihaplanma veya morluklar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Karakafes kökü artık eczanelerde satılan birçok ağrı giderici kremde de bulunmasının nedeni budur. Yıllar önce insanlar basitçe bu kökü kullanarak bir krem yapmışlardır. Başparmak büyüklüğünde bir karakafes kökünü ovalayın ve bir krem oluşana kadar yeterince su ekleyin. Daha sonra bunu etkilenen bölgelere uygulayabilirsiniz.

 

Tarçın ve Bal


Bal ve tarçın, kireçlenme tedavisi için ideal bir kombinasyon oluşturur. Bir çay kaşığı tarçını bir çay kaşığı balla karıştırmanız yeterlidir. Bu ev ilacını her sabah aç karnına alırsanız, eklemlerinizdeki ağrı ve iltihaplanma iyileşecektir.

 

Kireçlenme İçin Hangi Spor Uygundur?

•    yüzmek
•    su aerobiği
•    bisiklete binmek
•    golf
•    yürüme

Olumsuz "temas" sporlarından kaçının.

•    futbol
•    kayak
•    tenis
•    voleybol

Spor aktivitenizi kişisel sağlığınıza göre uyarlayın. Aşırı egzersiz yapmaktan kaçının. Belirli bir sporu yapıp yapamayacağınızdan emin değilseniz, doktorunuza sorun.