Ankilozan Spondilit ( İLTİHAPLI ROMATİZMA) Nedir? İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ankilozan Spondilit ( İLTİHAPLI ROMATİZMA) Nedir? İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Ankilozan spondilit, esas olarak omurgayı etkileyen nadir iltihaplı bir romatizma şeklidir. Sırt, boyun ve vücudun diğer bölgelerinde sırt ağrısı ve sertliğe neden olan kronik (uzun süreli) bir durumdur. Tipik olarak ergenlik döneminin sonlarında veya yetişkinliğin başlarında, 45 yaşından önce başlar. Zamanla, omurlar (omurganın kemikleri) birbirine kaynaşabilir. Henüz tedavi olmamakla birlikte, bazı tedaviler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Erken teşhis ve müdahale çok önemlidir.

 

Ankilozan Spondilit Nedir?

 

 

Ankilozan spondilit (AS), kalıcı (kronik) artritik (romatizmal) bir hastalıktır. Buna neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Esas olarak omurgayı ve sakroiliak eklemleri etkiler. Bazen diğer eklemler ve vücudun diğer kısımları etkilenir. Ankilozan kelime, bir araya gelmek veya kaynaşmak anlamına gelir. Spondilit kelimesi, omurganın iltihabı anlamına gelir. AS'deki iltihaplanma türü, etkilenen eklemlerin birleşmesine ve tek kemik haline gelmesine neden olur.

 

Sırtın alt kısmı genel olarak iltihabın ana bölgesidir. Ankilozan spondilit 'de alt omurganın bağları, omurga kemiklerine (omurlar) bağlandıkları noktalarda iltihaplanır. Bu, kemik yapan hücrelerin ligamentler içinde kemik büyümesini kademeli olarak teşvik eder. Zamanla bu kemikli büyümeler ve yan yana duran omurlar arasında kemikli köprüler oluşturabilir. Sonunda bu, bazı omurları bir araya getirerek daha büyük bir kemik oluşturabilir.


Sakroiliak eklemler ve yakındaki bağlar da sıklıkla etkilenir. Bu iltihaplanma da sonuçta sakrum ve pelvis arasındaki füzyonla sonuçlanabilir.

 

Ankilozan Spondilitin Nedenleri

 

 

Bu durum, omurgadaki omurlar arasında, bağlarda ve omurganın tabanındaki eklemlerde iltihaplanma olduğunda ortaya çıkar. Enflamasyon, boyun ve sırtta ağrı ve sertliğe, omurga tabanındaki eklemlerde veya sakroiliak eklemlerde iltihaplanmaya, belde ağrıya neden olur. Bu durumla ilişkili genetik bir bağlantı vardır. HLA-B27 olarak bilinen bir genin ankilozan spondilit ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

 

Ankilozan Spondilitin Belirtileri Nelerdir?

 

Ankilozan spondilitin belirtileri zamanla kaybolma ve geri gelme eğilimindedir. Belirtiler her kişide biraz farklı olabilir. Belirtiler genel olarak şunlardır:

•    Sırt ağrısı, genellikle en şiddetli gece dinlenme sırasında
•    Sabah erken saatlerde sertlik
•    Sırt ağrısına yanıt olarak eğilmiş duruş (öne eğilmek ağrıyı hafifletme eğilimindedir)
•    Düz ve sert omurga
•    Kaburgalar ve omurga arasındaki eklemler etkilenmişse derin nefes alamama
•    İştah kaybı
•    Kilo kaybı
•    Yorgunluk
•    Ateş
•    Anemi
•    Eklem ağrısı
•    Hafif göz iltihabı
•    Kalp, akciğerler ve gözlerde organ hasarı
•    Deri döküntüleri
•    Gastrointestinal hastalık (Crohn veya ülseratif kolit gibi)

Ankilozan spondilitin semptomları diğer sağlık koşulları gibi olabilir. Teşhis için mutlaka doktorunuzla görüşün.

 

Ankilozan Spondilit Nasıl Tedavi Edilir?

 

Tedavi belirtilerinize, yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olacaktır. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır. Tedavinin amacı ağrıyı ve sertliği azaltmak, deformiteleri önlemek ve mümkün olduğunca normal bir yaşam tarzı sürdürmektir. Tedavi şunları içerebilir:


•    Ağrı ve iltihabı azaltmak için steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar
•    Enflamasyonu ve şişmeyi azaltmak için tümör nekroz faktör blokerleri (biyolojik ilaçlar)
•    İltihaplanmayı azaltmak ve AS'yi kontrol etmek için sülfasalazin gibi hastalığı değiştiren antiromatizmal ilaçlar (DMARD'lar)
•    İltihaplanmayı azaltmak için kısa süreli kortikosteroid kullanımı
•    Şiddetli ağrı ve kas spazmlarını hafifletmek için kas gevşetici ve ağrı kesicilerin kısa süreli kullanımı
•    Bir eklemi değiştirmek, omurgaya çubuklar yerleştirmek veya kalınlaşmış ve sertleşmiş kemiğin parçalarını çıkarmak için ameliyat
•    Uygun duruşun sürdürülmesi
•    Sırt kaslarını güçlendiren egzersizler dahil olmak üzere düzenli egzersiz yapmak.

 

Doktorunuzla tüm ilaçların riskleri, faydaları ve olası yan etkileri hakkında konuşun.

 

Ankilozan Spondilit ( İltihaplı Romatizma) Bitkisel ve Doğal Tedavisi

 

•    Zencefil ve Karabiberi öğünlerinizde kullanın. Vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olacaktır.
•    1 çorba kaşığı zerdeçal yarım saat kaynatıldıktan sonra günde bir kez tüketilmelidir.
•    Ne pahasına olursa olsun kabızlıktan kaçınılmalıdır. Kabızlık, Ankilozan spondilitte ağrıyı artırabilir.
•    Bakır bir kaptan su içmek Romatoid artrit ve Ankilozan spondilitte de çok faydalıdır.
•    Geceleri sütle veya tek başına hint yağı tüketmek, özellikle romatoid artrit ve ankilozan spondilit olmak üzere romatizma için çok faydalı bir bitkisel ilaçtır.
•    İlk adım olarak beslenmenizi geliştirin. Hastalıklarla mücadelede önemli rol oynar. Hiçbir şey işe yaramadığında, beslenme çok işe yarar!
•    Aloe vera suyu ve Amla Suyu gibi bitkisel suları rutin olarak kullanın. Amla, en zengin doğal C Vitamini kaynağıdır. C vitamini vücudun doğal bağışıklığını geliştirir. 100 gr Amla suyu, 100 gr portakaldan 30 kat daha fazla C vitamini içerir.
•    Balık yağı, adından da anlaşılacağı gibi balıktan gelir. Yüzyıllardır çeşitli kas ve iskelet hastalıklarında kullanılan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega 3 yağ asitleri üzerine yapılan araştırmalar, anti-enflamatuar etkilere sahip olabileceklerini göstermiştir.
•    Beyaz söğüt kabuğu, aspirine benzer bir bileşik olan salisin içerir. Beyaz söğüt kabuğu, geçmişte ağrı ve iltihaplanma için kullanılmıştır. Beyaz söğüt kabuğunu aspirin ile karşılaştıran araştırma çalışmaları, iki ürün arasında karşılaştırılabilir bir özellik olduğunu göstermiştir. Beyaz söğüt kabuğu, çocuklarda veya peptik ülser hastalığı, kötü kontrol edilen şeker hastalığı veya karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.
•    Zerdeçal, Ayurveda ve Çin tıbbında anti-enflamatuar olarak, sindirim bozukluklarını tedavi etmek ve yara iyileşmesini artırmak için kullanılır. Araştırmalar, zerdeçalın anti-enflamatuar etkilerini göstermiştir. Antikoagülanlar veya yüksek dozda steroid olmayan ilaçlar gibi belirli ilaçları alan kişilerde dikkatli olunmalıdır.

 

Egzersiz yapmak

 

 

 

Ankilozan spondilitiniz olsun ya da olmasın egzersiz sizin için iyidir. Ankilozan spondilit hastaları için fiziksel aktivite veya egzersiz zamanla ağrıyı iyileştirebilir. Ek olarak, düzenli egzersiz esnekliği artırabilir ve sertliği azaltabilir.


Egzersiz yaparken vücudunuzu dinlemek önemlidir. Kaslarınızı gevşeten egzersizlerle başlayın. Kendinizi fazla çalıştırmayın. Doktorunuza kişisel olarak sizin için hangi egzersizlerin işe yarayacağını sorun.


Doktorunuzun ve bir fizyoterapistin yardımıyla, muhtemelen üç ana egzersiz kategorisine giren aktiviteler yapacaksınız: esneklik egzersizleri, güçlendirme egzersizleri ve aerobik egzersizler.

 

Yukarıdaki bilgileri araştırarak yazdık. Daha önce Romatizma ile ilgili Dr. Aidin SALİH'e göre makale yazmıştık. Onun linkini makalenin en sonunda vereceğiz. Aidin Hanım'ın Haziran 2019 da Gerçek Tıp serisinin 3. Kitabı olan Son Söz 2 de İltitaplı Romatizma ile ilgili şunları söylüyor:

""" Toksinlere yol kapatılırsa onlar kendilerine muhakkak başka bir yol bulurlar. İkinci bir yolu kapatırsak üçüncüyü bulurlar. Ve bağışıklık sistemi çökünceye kadar bu şekilde devam eder. Bağışıklık çöktükten sonra da zaten kurtuluş yoktur. Egzama için tıbbi ilaç kullanılırsa derin cilt bozulması olur ve sedef oluşur. Eğer sedefe de tıbbi tedavi uygulanırsa sedef maddesi olan metabolik atıklar ciltten eklemlere çekilir, orada toplanır ve iltihaplı eklem romatizması oluşur. Bana bu şekilde iltihaplı romatizma hastası olmuş çok kişi geliyor. Onların böbreklerine bakıyor ve daha önce çok terlemeleri olup olmadığını soruyorum. Onlar da " evet " diyorlar terlemelerine karşı ya ameliyat geçirmiş ya da tıbbî ilaç kullanmış oluyorlar. Ondan sonra "Egzama oluştu mu? diye soruyorum. " Evet kortizonlu kremler kullandık" diyorlar. " Sonrasında sedef mi oldu? " diyorum. " Evet, onun için de kortizonlu kremler kullandık." diyorlar. Sonra sedef de geçmiş iltihaplı romatizma oluşmuş oluyor. """

 

Daha önce yazılan makalemizin linki aşağıda :

 Romatizma Nedir? Romatizma Türleri, Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi!