Sedef Nedir? Sedef Belirtileri Nelerdir? Sedef Nasıl Geçer?

Sedef Nedir?  Sedef Belirtileri Nelerdir? Sedef Nasıl Geçer?

Sedef yazımıza başlamadan önce şu hususu söylemem elzem. Sedef yazısından önce iki yazımızın konunun daha iyi anlaşılması için okunması gerekiyor. İlk yazımız 22 Eylül 2019 tarihinde yazılan "Cilt Hastalıkları" yazımız. İkincisi dün yazılan egzama yazımız. Bu iki yazımızda çok önemli bilgiler var. Cildi en az bozan egzama'dır ve kolay iyileşir. Karaciğer ve böbrekler düzelince egzama da yok olur. Sedef, vücuttan daha yakıcı olan maddeyi, mesela karışık ve doğal olmayan yemekler sonucu oluşan metabolik atıkları atar. Örneğin; Kan Grubu A olanda kırmızı etin metabolik atıkları sedefle atılır. Sedefle daha derin doku bozuklukları oluştuğu için ondan kurtulmak zordur.

 

Normal deri hücreleri 28-30 günde olgunlaşır ve deri yüzeyinden, fark edilmeden dökülür. Fakat sedef hastalığında deri hücreleri yalnızca 3-4 günde olgunlaşır ve hücreler yüzeyde yığılarak deriden kalkık kırmızı lezyonlar oluşturur. Çok sık görülmeye başlayan bu hastalık bilhassa beyaz ırkta yaygındır. İstatistiklere göre batı ülkelerinde nüfusun yüzde ikisi sedef hastasıdır. Dr. Aidin SALİH "Sedef ve vitiligo aynı kaynaktan gelen iki hastalıktır. Sebep aynı olduğu için, tedavi de hemen hemen aynıdır. Basit ve yeni vakalarda kan grubu "0" olanlar buğday ürünlerinden, kan grubu "A" olanlar kırmızı et ürünlerinden uzaklaşınca, genel tedavinin daha başındayken rahatlama olur." der.

 

Sedef Tedavisi

 

 

Genel tedaviden başlanarak karaciğer, beyin, idrar yolları ve böbrek te­mizlemesi yapılır. Sedefe yakın bölgelere hacamat yaptırılır, sedef üzerine sülük konur.

Lavanta şurubunu zeytinyağı ile içmek, bu kırışımdan sonra incir ye­mek, dalağı temizler ve sedefi kökten kaldırmaya yardımcı olur.

Genel tedavi ile birlikte bölgesel tedaviye başlanır:

Sedefli bölgelere her banyodan sonra zeytinyağı sürülür.

Sonra ince öğütülmüş kara ardıç kozalağı veya kara hardal ya da kara turp tohumu, ince toz halinde sedefli bölgelere iyice yedirilerek sürü­lür. Bunların yerine sedefli bölgelere iyice yedirerek acı kavun suyu da sürülebilir.

Taze çınar kabuğu sirke ile kaynatılır ve sedefli bölgelere sürülür.

Haftada 1 defa sabahleyin 30 gr. İngiliz tuzu suyla eritilerek aç karnı­na içilir.

Halk arasında söylendiğine göre Afyon'un bazı bölgelerindeki toprak sedef için şifalıdır. Sivas'ta bir göldeki balıkların da sedefi temizlediği bilin­mektedir.

Lavanta şurubunun hazırlanması:

1 çorba kaşığı dolusu lavanta çiçeği 500 gr. su ile kısık ateşte 5 dakika kayanatılır, 15 dakika bekletilir ve süzülür. 40 dereceye kadar soğuyunca yeterli miktarda bal eklenerek buzdolabında saklanır.

Zararlı ve sentetik yiyecekler yediğimizde ve sık yediğimizde hazımsızlıktan dolayı vücutta metabolik atıklar oluşur. Bu atıklar nereye gidecek? Karaciğer onları nötralize edemez be böbrek de dışarıya atamaz. En kolay ve en zararsız yol metabolik atıkları cilde göndermek ve bu şekilde atmaktır. Belki çirkin görünür fakat en emniyetli ve zararsız yol budur.