Polikistik Over Sendromu Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Polikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Çocuk sahibi olma arzusunun yerine getirilmemiş olmasının yaygın bir nedenidir. İlk belirtiler genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar, ancak çoğu kadında daha sonraları belirti oluşmaz. Uzun vadeli etkilerden kaçınmak için erken teşhis ve tedavi önemlidir. 

 

Dünya çapında üreme çağındaki tüm kadınların yaklaşık % 5-8'i polikistik over sendromundan, kısaca PCOS'tan etkilenmektedir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra menstrüel bozukluklarda, doğurganlığın azalmasında veya aknede kendini gösterebilen erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) düzeylerinin artmasına yol açar.


Hastalığın tam olarak nasıl geliştiği veya hangi spesifik nedenleri olduğu henüz net bir şekilde açıklığa kavuşmamıştır. Çeşitli mekanizmalar söz konusudur. PKOS'un şiddeti çok farklı olabilir ve belirtiler kadından kadına büyük ölçüde değişir. Bu nedenle, etkilenen kadınlarda doğru teşhisin yapılmasının yıllar alması nadir bir durum değildir.

 

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri

 

 

Polikistik over sendromu ile aşağıdaki belirtiler farklı derecelerde ortaya çıkabilir:
* •    Düzensiz veya olmayan adet kanaması
* •    Erkeklere benzer saç dökülmesi (gerileyen saç çizgisi)
* •    Yağlı cilt, akne (ergenlikten sonra bile görülür)
* •    Uyluk, karın, göğüs, sırt, çene ve yanaklarda tüylenme
* •    Boyunda, göğüs altında veya koltuk altlarında koyu cilt rengi
* •    Kısırlık
* •    Obezite

Fiziksel şikayetler genellikle etkilenenlerin psikolojileri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Menopozdan sonra birçok kişi için semptomlar önemli ölçüde azalır.

 

Polikistik Over Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

 

Kadın doğum uzmanı tıbbi geçmişi sorabilir, cilt ve vücut kıllarının değerlendirilmesini içeren bir fizik muayene yapacak ve yumurtalıkları bir ultrason ile inceleyecektir. Hormon durumunu belirlemek ve hipofiz bezi ve böbrek üstü bezi hastalıklarını anlamak için kapsamlı kan testleri gereklidir. Polikistik over sendromu ile daha derin metabolik değişiklikler ilişkilendirildiği için kan lipid seviyeleri de belirlenir ve gerekirse bir glukoz tolerans testi (oGTT) yapılır. Ek olarak, tiroid hormonlarının incelenmesi tavsiye edilir, çünkü etkilenen yaklaşık her üç kişiden biri de Hashimoto tiroiditi denilen otoimmün bir tiroid hastalığından muzdariptir.

 

Polikistik Over Sendromu Kalıtsal Mıdır?

 

Hem genetik hem de çevresel faktörlerin (kilo alımı gibi) önemli olduğu düşünülmektedir. Genellikle ailede polikistik over sendromu veya tip 2 diyabet hastalığı vardır. 

 

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

 

Kilo kaybı, zor olmasına rağmen, genellikle polikistik over sendromunun semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu için ilk sırada önerilir. Gebe kalmak en önemli amaç değilse de, adetler genellikle oral doğum kontrol hapı ile düzenlenebilir, bazen testosteronun etkilerini bloke etmek için bir ilaç alınabilir. Kullanılan diğer ilaçlar arasında metformin (aynı zamanda diyabette de kullanılır), spironolakton ve siproteron bulunur. Bunlar hormonal dengesizliğin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için farklı şekillerde etki eder ve tedavi seçimi kısmen hangi semptomların sorunlu olduğuna bağlı olacaktır.


Düzenli bir adet döngüsü istenmiyorsa, düzensiz bir döngü için tedavi gerekli değildir. Adet dönemleri daha seyrek görülürse veya hiç görülmezse, bir çeşit progesteron replasmanı veya oral doğum kontrol hapı önerilebilir. Bazı kadınlar, birkaç yıl boyunca hem doğum kontrolü hem de endometriyal koruma sağlayan progestin implantı Implanon gibi bir uterus progestojen cihazını tercih etmektedir. Bir alternatif olarak adet kanamasını başlatmak için aralıklarla progestojen kullanılır.


Kadının hamile kalma planları varsa ve doğal olarak hamile kalamıyorsa, klomifen gibi tedaviler için sevk edilmesi gerekebilir.

 

Polikistik Over İçin Doğal ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

 

* •    Egzersiz yapmak


Egzersiz, sağlıklı bir kiloyu korumanın en iyi yoludur. Ancak aşırı egzersiz, hormonlarda dengesizliğe neden olabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumak için egzersiz gerçekten önemlidir, ancak aşırı egzersiz hormonlarınızı etkileyebilir, bu nedenle yoga, pilates, hafif aerobik ve yüzme gibi bazı basit egzersizler deneyin.

 

* •    D Vitamini Alın

 

PKOS'lu kadınların yüzde 60'ından fazlasında D vitamini eksikliği vardır. Günlük rutininize D vitamini ekleyerek, insülin duyarlılığında, kilo kaybında, yumurtalık kistlerinin oluşumunda azalma, adetlerin düzenlenmesi, minimal iltihaplanma, düşük kan dolaşımında kolesterol ve daha az androjen gerçekleştirebilirsiniz.

 

* •    Yeterince magnezyum alın.

 

PKOS'lu birçok kadın, insülin direnci ve metabolik sendrom semptomları, kalp hastalığı riskini artıran risk faktörleri, diyabet ve felç gibi diğer problemler sergiler. Düşük magnezyum seviyeleri genellikle diyabetle ilişkilidir ve bazı araştırmalar, mineralin diyet takviyesinin, tip 2 diyabet ve PKOS gelişiminde bir faktör olan insülin duyarlılığını artırabileceğini göstermektedir. Bir çalışma , yatmadan önce 300 mg magnezyum alan aşırı kilolu, insüline dirençli deneklerin, plasebo alanlara kıyasla, açlık kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli bir iyileşme gösterdiğini bulmuştur.

 

* •    Omega-3 takviyesi

 

Balık yağı, uzun bir sağlık yararları listesiyle ilişkilendirilmiştir ve bazı araştırmalar, omega-3 takviyelerinin PKOS'lu kadınlarda androjen seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Bir çalışma, sekiz hafta boyunca günde üç gram omega-3 verilen PKOS'lu kadınların daha düşük testosteron konsantrasyonlarına sahip olduğunu ve plasebo alan deneklere göre düzenli adetleri sürdürme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuştur.

 

* •    Sağlıklı bir diyet uygulayın

 

Sağlıklı ve zamanında beslenme, PKOS'u önlemeye veya belirtilerini azaltmaya yönelik katkılar sağlayacaktır.


* •    Tatlı ve kızartmalar yemekten kesinlikle kaçınmalısınız. Genel olarak, yüksek kalorili yiyeceklerden kaçının. Tatlılara can attığınızda bir elma yiyin.


* •    Büyük ve düzensiz öğünler yerine sık sık küçük öğünler yiyin. Bu aynı zamanda arada atıştırmaktan kaçınmanıza da yardımcı olacaktır.


* •    Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Zamanında besleyici bir kahvaltı yaptığınızdan emin olun.


* •    Yemeğinizi gün içinde planlayın ve planınıza bağlı kalın. Bu, abur cuburdan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.


* •    Diyetinize esmer pirinç ve tam buğday ekmeği gibi lifli yiyecekler ekleyin.


* •    Süt ürünlerinden uzak durun.

 

* •    Sebze olarak acı kabak yiyebilir veya suyunu içebilirsiniz. Bu, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Amla veya Hint bektaşi üzümü de benzer bir etkiye sahiptir.


* •    Çemen otu yaprakları ve fesleğen, insülin seviyelerinin korunmasına yardımcı olacaktır. 


* •    Limon ve suyla karıştırılmış bir çorba kaşığı bal tatlı arzunuz ve kilo kontrolünüz için iyidir.