Kulunç Neden Olur? Bitkisel Tedavisi Nedir?

Kulunç Neden Olur? Bitkisel Tedavisi Nedir?

 

Kulunç, eklemlerin, kemiklerin, tendonların, kasların ve bağ dokusu katmanlarının ağrı veya iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Kulunçta düzenli olarak etkilenen alanlar bel, uyluk, kalça, kol, göğüs, boyun, omuz gibi kaslı bölgeleridir. 30 ila 60 yaşları arasında olan yetişkinler genellikle buna maruz kalır. Ayrıca kulunç, kadınları erkeklerden daha fazla etkiler.


Kulunç kas-iskelet sisteminde ağrıya neden olan kronik bir durumdur. Bu acı belirli bir bölgeyle sınırlıdır. Örneğin, ağrıyı ve hassasiyeti yalnızca sağ omzunuzda ve boynunuzda hissedebilirsiniz. Ağrı tipik olarak kaslardaki tetik noktalar ile ilişkilidir. Bu tetik noktaları, basınç uygulandığında etkilenen bölgeye ağrı yayar. Bazen bu ağrı, vücudun ilgisiz bir parçası gibi görünen bir yerde olabilir.

 

Kulunç Belirtileri Nelerdir?

 

 

•    Kulunç olan insanlar zayıflık ve kaslarda sertlik olması
•    Dokunmaya duyarlı hale gelen nodüllerin veya lokalize alanların doğması
•    Kulunçlu hasta neredeyse her zaman kendini yorgun hisseder
•    Kulunçtan muzdarip hastalar, herhangi bir aktivite ile şiddetlenen ani ve ağrılı kas spazmları geçirir.
•    Vücudunuzdaki ağrılı kas bölgeleri, kuluncun önde gelen belirti ve semptomlarından biridir.
•    Kulunçtan muzdarip hastalar uykuda kalmakta zorlanırlar. 

 

Kulunç Ağrısının Sebepleri Nedir?

 

Kulunç sebebi tam olarak anlaşılamamıştır, ancak birçok otorite bunun, ağrı duyumlarının doğru şekilde işlenmesini engelleyen beyin fonksiyonundaki bir değişiklikle ilişkili olduğuna inanmaktadır. 


Kulunç ağrısı, bir kas yaralanmasından, belirli bir kas veya kas grubu, bağ ya da tendon üzerindeki aşırı zorlamadan gelişebilir. Diğer nedenler şunları içerir:


•    Kas liflerinde yaralanma
•    Tekrarlayan hareketler
•    Aktivite eksikliği 

 

Kulunç Nasıl Tedavi Edilir?

 

Kulunç için ağrının giderilmesi genellikle çok yönlüdür ve ilaçların yanı sıra eğitim ve fizik tedaviyi içerir.


•    İlaçlar: Kulunç için ağrı kesici, kas gevşetici veya uyku düzenleyici ilaçlar kullanılabilir.


•    Evde Çözümler: Bazı semptomları gidermek için evde kullanabileceğiniz bazı tedaviler vardır. Kasları gevşetmek ve ağrıyı gidermek için ısıyı deneyebilirsiniz. Kısa süreler için yatak istirahatinin de birçok hasta için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, fiziksel aktivite kasları gevşetmeye yardımcı olduğu ve doğal ağrı giderimi sağladığı için uzun süreli dinlenme tavsiye edilmez.


•    Germe ve Güçlendirme Egzersizleri: Kuvvetli bir egzersiz programı, kuluncu tedavi etmenin en güçlü yollarından biridir. Fizik tedavisine katılırsanız, terapistiniz ağrınızın kaynağını ve en uygun egzersiz programını belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır. Yoga gibi germe egzersizleri sorunlu bölgeleri gevşetmeye ve hareket açıklığını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Etkilenen kasları güçlendirmek tavsiye edilmezken, onlara karşı koyan zıt kas gruplarının güçlendirilmesi faydalı olabilir.


•    Masaj: Diğer bir tedavi seçeneği ise fizyoterapistinizden alabileceğiniz veya kendi kendinize uygulayabileceğiniz masajdır. Semptomların ciddiyetine bağlı olarak, yalnızca ağrıyan kasları ellerinizle veya tenis topu gibi yumuşak, sert bir maddeyle ovarak ağrıyı gidermeniz mümkün olabilir.


•    Tetik Nokta Enjeksiyonu: Belirtileriniz kalıcı ise, doktorunuz tetik nokta enjeksiyonu önerebilir. Bu minimal invaziv prosedür sırasında, doktorunuz tetik noktasını etkisiz hale getirmek için sorunlu olan kas dokusuna anestezik veya kortikosteroid enjekte edecektir.

 

Kulunç İçin Bitkisel Takviyeler

 

Uyku bozuklukları tipik bir kulunç semptomudur ve bitkisel ilaçlar (papaty ve kediotu) dinlendirici bir gece uykusu sağlayabilir. Ağrı için bitkisel alternatifler arasında çuha çiçeği, zencefil, zerdeçal ve beyaz söğüt kabuğu bulunur. Limon balsamı kronik yorgunluğu ve stresi hafifletmeye yardımcı olurken, okaliptüs yorgun kasları gevşetebilir. Kuru karanfili çaya eklemek yine rahatlatıcı olacaktır.


Ayrıca çeşitli yağlar kulunç ağrılarına iyi gelir:

Karanfil yağı: Kas gevşetici özelliği sayesinde ağrıyan bölgeye sürüldüğünde rahatlama sağlar.

Lavanta yağı: Lavanta yağı, kan dolaşımını artırır ve kasların rahatlamasını sağlar. Koklandığında iyi uyku geçirmeyi sağlar. Lavanta yağı ile kulunç bölgesine masaj yapılırsa ağrıyı giderir.

Kekik yağı: Ağrı giderici özelliği sayesinde kişiyi rahatlatır.

Nane yağı: Bitkiden damıtılan nane yağı ağrıyı azaltabilir ve zihinsel uyarımı iyileştirebilir. Bir inceleme, okaliptüs yağı ve etanol ile karıştırılmış nane yağı uygulamanın şunlara yardımcı olduğunu bulmuştur
•    bilişsel performansı artırmak
•    kasları gevşetmek
•    baş ağrılarından kaynaklanan ağrı duyarlılığını azaltmak

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi genellikle yiyecekleri tatlandırmak ve hazımsızlığa yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca bilişsel işlevi iyileştirdiği ve ağrıyı yatıştırdığı da bilinmektedir.


2016 yılında yapılan bir araştırmada, eklem şişmesi ve ağrı için hindistan cevizi yağı kullanımı test edilmiştir. Çalışma, hindistan cevizi yağının anti-enflamatuar etkilerini ve potansiyel ağrı giderici özelliklerini başarıyla kanıtlamıştır.

Zencefil yağı: Lezzet verici yiyeceklere ek olarak, zencefil kökü birçok sağlık yararına sahiptir. Bu yağ aynı zamanda ağrı yönetiminde de faydalıdır.

Çay ağacı yağı: Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine'de yayınlanan bir makaleye göre, bazı araştırmalar çay ağacı yağının kas iltihabını hafifletebileceğini ve bir anti-enflamatuar görevi görebileceğini öne sürüyor. Bu sayede kulunç ağrılarına karşı faydalı olabileceği düşünülüyor.

Bitkisel yağlar nasıl kullanılır?

Bitkisel yağlar çeşitli şekillerde kullanılabilir:


•    Seyreltilmiş bitkisel yağlar cilde uygulanabilir. Bunu kendiniz yapabilirsiniz veya fizik tedavi ve masaj sırasında kullanılabilir. Seyreltilmiş yağ cilt tarafından emildiği için iltihabı ve fibromiyalji ağrısını azaltır.
•    Aromaterapide uçucu yağların kokusunu içinize çekebilmeniz için havalandırma cihazları kullanılır. Bir yağ difüzörü kullanmak migren, stres, endişe, ağrı ve uykusuzluğa yardımcı olabilir.


•    Sıcak banyo gibi yatıştırıcı tekniklerle hem ağrı kesici hem de aromaterapiyi birleştirebilirsiniz. Ilık su, ağrıya yardımcı olan kan dolaşımını iyileştirir. Banyoya bitkisel yağlar eklemek, yağın cilde nüfuz etmesini ve ağrıyı engellemesini sağlar. Banyodan gelen buhar da aromaterapi oluşturur.

Uyarı: Çoğu zehirli olduğu için bu yağları ağızdan almayın.

Cilde uygulanmadan önce bu yağlar bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Yukarıda saydığımız yağları aşağıdakilerle birleştirip kullanmanız daha iyi olacaktır.

•    zeytin yağı
•    üzüm çekirdeği yağı
•    badem yağı
•    avokado yağı
•    masaj yağı
•    kokusuz losyonlar