Nefes Kontrolü- Teknikleri- Püf Noktaları
Nefeste cay-ı dikkat husus; yeteri kadar derin nefes alma ve nefesi boşaltma çok önemlidir. Kısa kısa nefes almaktan kaçınmak gerekir. Nefes alıp verme bozulursa hafizanAllah hasta oluruz. Nefes, neşe-hüzün, mutluluk-mutsuzluk, kızgınlık-sakinlik, korku-cesaret gibi duygular üzerinde TERBİYE ETKİSİ yapar. Çünkü, nefes, bedenin hücreleri ile oksijen, su ve gıda gibi vücuda alınan maddeler arasında uyum oluşturur. Doğal solunum şudur: Bebeğin nefesi( nefes alıken "haay" karnının şiştiği, verirken "Huu" içeri çekildiği nefes) İnsanların çoğu ters nefes alıp veriyor. Dinimiz bunu "her organın kendine ait zikri vardır" şeklinde anlatır. Yani herbir organ sadece kendine ait olan titreşimle çalışır. Ters nefes, organların zikrinin bozulmasına yol açar. Hülasatü'l Hülasa: Zikri bozulan veya zikirden vazgeçen organ ise hastalanır.
Burada önemini büyüklüğünden dolayı "ikinci kalp" olarak nitelendirilen DİYAFRAM'dan bahsetmeden olmazdı. İnsan sık ve karışık yemeye, sigara içmeye, sandalyede oturmaya ve yaşlanmaya başlayınca, diyafram katılaşır ve nefes alıp-verme düzeni bozulur.
Nefes alıp vermeyi düzeltmenin en kısa ve kolay yolu, 3 günlük açlıklar yapmak ve Allah Kelamı Kur'an-ı Kerim'i nefes kontrolü ile sesli ve tecvitli okumaktır. Kur'an-ı Kerim'de nefes alma, verme ve duraklama yerleri belirtilmiştir. Bir nefeste 30-60 saniye kadar yüksek sesle Kur'an-ı Kerim okuyarak 1-2 ay içinde nefes alıp verme düzeni yeniden kurulabilir. Koşma, kürek çekme ve yüzme nefesi düzeltmenin diğer yollarıdır. Veyahutta bunun kursu alınır.