Pırasa Yemenin Faydaları Nelerdir?

Pırasa Yemenin Faydaları Nelerdir?

 

Pırasa yemenin faydaları arasında kalp sağlığını korumak, bağışıklık sisteminizin gücünü artırmak, sinir sistemi sağlığını korumak, görmeyi geliştirmek, katarakt riskini azaltmak, kan basıncını düşürmek, sindirimi iyileştirmek, kanser riskini azaltmak, kilo vermeye yardımcı olmak, tip 2 diyabet tedavisine yardımcı olmak, kemiklerinizi güçlendirmek, güneş yanıklarına karşı koruma sağlamak ve parlak saçlara sahip olmak yer alır.
Pırasa, yüzlerce yıldır yerel mutfaklarda kullanılan, yaygın olarak bilinen bir sebzedir. Bu süper gıda aslında yüksek düzeyde flavonoidler, A, E ve K vitaminleri ve lifler içerir. Pırasa ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır ve demir gibi bileşikler açısından da zengindir. Yağsızdırlar ve bir pişmiş porsiyonda sadece 31 kalori vardır.


Kremsi kıvamları ve tatlı tadı nedeniyle, herkesin normal beslenme alışkanlıklarına dahil edilmesi veya doğal takviyeler olarak kullanılması kolaydır. Ayrıca tüm yıl boyunca bulunabilirler. Pırasa, eski Mısır döneminden beri bir süper besin olarak görülse de, bugün bile herkes pırasa yemenin faydalarından haberdar değildir.

 

Pırasanın Yemenin 10 İnanılmaz Sağlık Faydası

 

 

1. Kalbinizin Sağlığını Korur

 

Pırasa, içeriğinde bulunan folat miktarı nedeniyle kalp dostu besindir. Bu bileşiğin kan damarı astarlarını hasardan korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Pırasalarda yüksek miktarda bulunan flavonoid kaempferolün yardımıyla bu besinin kalp krizi ve hastalık riskini azaltabileceği kanıtlanmıştır. Ayrıca, yüksek konsantrasyondaki antioksidanlar, kan damarlarına oksidatif hasara karşı koruma sağlayabilir.

 

2. Bağışıklık Sisteminizin Gücünü Artırır

 

Pırasa yemenin faydaları arasında bağışıklık sistemi de vardır. Bağışıklık sisteminizin korunmasında hayati önem taşıyan önemli miktarda A vitamini içerir. Bu bileşik, iltihaplanmayı azaltmada ve vücudu güçlendirmede yardımcı olur, bu da enfeksiyonlarla savaşmada etkili olur. Ayrıca, yüksek E vitamini seviyelerinin sitokinler gibi proinflamatuar moleküllerin yayılmasını azalttığı kanıtlanmıştır.


Diyetinize orta ila yüksek miktarlarda koyu yapraklı yeşillikler ekleyerek en iyi sonuçlar görülebilir. Bunlar pırasa ile sınırlı değildir, lahana, brokoli ve ıspanak da bağışıklığı artırır.

 

3. Sinir Sistemimizin Sağlığı İçin Çok Önemlidir

 

Pırasa, diğer yeşil sebzelerin yanı sıra, sinir sistemimizin sağlığından sorumlu olan B6 vitamini kaynağıdır. Bu sebzenin yorgunluğu azaltmak ve günlük stresin etkilerini yatıştırmak için gerekli olduğu bulunmuştur. Ayrıca, yüksek düzeyde manganez, C vitamini ve folat varlığı, sabit bir odaklanmayı sürdürmeye ve yorgunluktan kaçınmaya yardımcı olur.

 

4. Pırasa gözlere iyi gelir 

 

Pırasa, yüksek seviyedeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca havuç gibi bu sebzeler de, görme yeteneğini iyileştirmeye ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olmasıyla ünlü karoten ve lutein için iyi bir kaynak olabilir.

 

5. Katarakt Riskini Azaltır

 

Katarakt, gözün doğal merceğin bulanıklaşmasına yol açabilen bir durumdur. Sonunda körlüğe neden olabilir ve dünya çapında 40 yaşın üzerindeki çok sayıda yetişkin her yıl bu hastalıktan etkilenir. Önlenmezse, iyi görüşü geri kazanmak için cerrahi prosedürler gerekebilir. Ancak pırasadaki zeaksantin ve lutein gibi bileşiklerin kataraktlara karşı koruyucu bir bariyer oluşturduğu gösterilmiştir.

 

6. Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olur

 

Pırasa potasyum açısından zengindir. Bu bileşiğin düzenli tüketiminin yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Potasyum, kalp kası kasılmasını geliştirerek vücudumuzda kan akışını ve dolayısıyla oksijeni destekler. Kan damarlarını genişleten pırasada yüksek miktarda bulunan besin, kalp krizi ve hastalık riskini azaltır.

 

7. Sindirimi İyileştirir

 

Pırasa inanılmaz bir lif kaynağıdır. Çeşitliliğe bağlı olarak, 100 gr sebze başına 1.8 gr ile 9 gr arasında lif içerirler. Ayrıca pırasalarda bulunan lif hemen çözünür.
Birincisi düzenli bir sindirim sürecini garanti eder ve kabızlığa çözüm olabilir. İkinci tür lif, sindirim sisteminizde kalacak, bağırsakları temizleyecek ve hareketleri teşvik edecektir.

 

8. Doğal İdrar Söktürücüdür

 

Pancar, kereviz ve kuşkonmaz gibi sebzeler arasında pırasa da inanılmaz idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Vücudunuzdaki su ve ekstra sodyumun atılmasını destekleyen sodyum oranı düşüktür.
Toksinlerden kurtularak ve vücudu toksinlerden arındırarak bu süreç böbrekleriniz için son derece faydalı olabilir. Doğal diüretikler, hipertansiyonu azaltmaya, su ve tuzun tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
 

9. Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur

 

Pırasa yemenin faydalarından biri de kansere iyi gelmesidir. Pırasa, kanseri önlemede yardımcı bir antioksidan olduğu kanıtlanmış C vitamini açısından zengindir. Oksidatif hasar genellikle tümörlerin bir nedeni olsa da, C vitamininin genel sağlığı geliştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Serbest radikallerle savaşarak hasarlı hücrelerin kansere dönüşme olasılığını azaltabilir.

 

10. Kilo Vermek İçin Pırasa Yiyin!

 

Pırasa tatlı soğan benzeri bir tada sahiptir, çok yönlüdür ve her 100g pişmiş porsiyonda sadece 31 kalori vardır! Ayrıca, hemen hemen yağsızdırlar. Ayrıca diğer birçok yeşil sebze gibi harika bir su ve lif kaynağıdır. Pırasa tokluk hissi yaratır ve bu nedenle aşırı yemekten kaçınmaya yardımcı olur. Yüksek protein seviyeleri nedeniyle, bu sebzeler aynı zamanda spor salonuna gidenler ve kas kütlesini artırmak isteyen herkes için harikadır.

 

Genellikle insanlar arasında çok tercih edilmeyen pırasa, inanılmaz miktarda besin içeren inanılmaz bir süper besindir. Kardiyovasküler ve sindirim sistemi sorunlarımıza doğal bir çözüm olabileceği gibi cildinizin parlamasını da sağlayabilirler. Yüzyıllardır kronik hastalıklar veya diyabet gibi durumlar için doğal bir çare olarak kullanılmıştır.


Üstelik pırasa farklı şekilde hazırlanabildiği için yemekten sıkılmazsınız. Asya, Hint veya Batı mutfakları gibi birçok farklı kültürde kullanılmaktadırlar. Pırasa yemenin faydaları saymakla bitmez. Bu sebeple sebze torbanıza, mevsimi geldiğinde mutlaka pırasa ekleyin.