Koronavirüs Sonrası Tat Ve Koku Kaybına Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Koronavirüs Sonrası Tat Ve Koku Kaybına Ne İyi Gelir?  Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

 

Koku ve tat kaybı, COVID-19 ile ilişkili belirtilerden biri olmaya devam ediyor. Eskiden bazılarının yaşadığı nadir bir semptom olarak kabul edilen anozmi ve bozulmuş duyular, son dönemde koronavirüs teşhisi konan kişilerde oldukça yaygın bir şekilde görülmeye başlamıştır.


Daha üzücü olan şey, tüm belirtiler arasında COVID-19 ile ilişkili koku ve tat kaybının iyileşmesinin uzun sürebilmesidir.


Aynı zamanda başa çıkması zor olabilen ve bir hastayı psikolojik olarak strese sokabilen bir şeydir. Hasta ifadelerinde, en normal kokuların bile ne kadar rahatsız edici koktuğunu ve iştah kaybına yol açarak iyileşmeyi yavaşlatabileceğini ayrıntılarıyla dile getiriliyor.

 

Covid-19 Sonrası Tat Ve Koku Kaybına Bitkisel Tedavi

 

 

Doğal olarak, ne kadar uzun sürerse sürsün koku ve tat alma duyusunun yeniden kazanılması çok önemlidir. Bu semptomla başa çıkmak için kanıtlanmış bir çare olmasa da, tat ve koku duyunuzu yeniden kazanmanıza ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilecek birkaç diyet değişimi ve yiyecek seçeneğinden bahsedeceğiz.

 

•    Ajowan Kimyonu

 

Ajowan kimyonu kullanmak, soğuk algınlığı ve alerjilerle savaşmak için güvenilir bir çare olarak kabul edilir. Tadı acı olan Hint baharatının tıkanıklığı azalttığı ve aynı zamanda koku alma duyularının işleyişini ve kişinin koku alma yeteneğini geliştirdiği söyleniyor. Bozulmuş koku ve tat alma duyusu COVID savaşınızı zorlaştırıyorsa, bunu denemelisiniz. 


Bir kaşık dolusu kimyon tohumunu bir beze veya peçeteye sarın ve ardından derin bir nefes alırken kokuyu soluyun. Bu yöntem günde birkaç kez denenebilir.

 

•    Sarımsak

 

Sarımsak, salgın sırasında güçlü bir anti-viral ve bağışıklık artırıcı ilaç olarak ortaya çıktı. Keskin kokulu sarımsağın ayrıca burun geçişi çevresinde şişlik ve iltihaplanmayı azaltan, nefes almayı kolaylaştıran ve nihayetinde koku ve tat alma duyusunu daha hızlı geri kazanmaya yardımcı olan özellikler içerebileceğini öne sürülüyor.


Sarımsak solunmasa da, ezilmiş sarımsak ve su içebilirsiniz. Aynı zamanda soğuk algınlığı önleyici bir ilaç olan limon suyu da ek faydalar için içeceğe eklenebilir.

 

Daha önce yazdığımız sarımsak ile ilgili yazımızı da tavsiye ediyor ve linkini aşağıya bırakıyoruz :)

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

 

•    Acı biber

 

Acı biber veya toz kırmızı biber gibi acı baharatlar, kaybolan koku alma duyunuzu yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.


Bu bilimsel destekli bir çare olmasa da, faydaları arasında, tıkalı bir burnu etkin bir şekilde "temizlediği", duyuları harekete geçirdiği ve koku alma duyularının işleyişini iyileştirdiği söylenen bir baharattır. Ayrıca soğuk algınlığının giderilmesinde de çok faydalıdır.


Kullanmadan önce bir bardak suyla karıştırın veya bal gibi bir tatlandırıcı madde ile tüketin.

 

•    Esansiyel yağlar

 

Koku eğitimi, koku alma ve tat alma duyunuzu tekrar rayına oturtmak için beyni "yeniden yapılandırmak" için güçlü bir çaredir. Birçok aromaterapi uygulayıcısı ve uzmanı, COVID hastalarına koku alma eğitimini denemelerini tavsiye eder. Yani dört farklı esansiyel yağı (gül, karanfil, limon ve okaliptüs yağları) günde 20-40 saniye koklamak, günde iki veya üç kez tekrar etmek gerekir. 


Şampuan, sabun, baharatları gibi günlük kullanılabilen ürünlerin kokuları, iyileşme sırasında da koklanabilir. Hemen işe yaramasa bile, koku kaybı hissinizi daha erken geri almanıza yardımcı olabilir.

 

•    Hint yağı

 

Hint yağı oldukça güçlü bir maddedir. Antioksidan, antienflamatuar özelliklerle dolu, sinüzit ağrısı semptomları ve alerjileri olan kişiler tarafından nazal poliplerin büyümesini azaltmak için kullanılmıştır. Ayrıca öksürük, soğuk algınlığı semptomlarının hafifletilmesinde, koku alma duyusunun bir dereceye kadar yeniden oluşturulmasında oldukça faydalıdır.


Tercihinize bağlı olarak, hint yağını iyileşme süreniz boyunca düzenli olarak kullanabilirsiniz. Hint yağını ısıtın ve derin nefes alarak burun deliklerinize bir damla koyun. Ayrıca buharınıza düzenli olarak hint yağı ekleyebilirsiniz.

 

•    Limon suyu

 

Limon suyu veya ekşi herhangi bir şey tükürük üretimini teşvik edebilir. Ve bu önemlidir, çünkü ağız kuruluğu lezzetin düşmanıdır.


Klinik diyetisyen Cindy Hwang, "Yeterli nem, gıdanın ağız boşluğuna yayılmasına ve tüm tat tomurcuklarını kaplamasına izin verir" diyor.
Uzmanların önerdiği gibi, tat alma duyunuzu uyandırmak için biraz limon yemeye başlamayı deneyin. Tükürüğün akmasını sağlamak için bir miktar taze limon suyu için.