Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 

Hamilelik belirtileri genellikle çok erken haftalarda fark edilir. Ve çocuk sahibi olma arzunuzu yerine getirmek isteyenler, muhtemelen adet döneminin ikinci yarısında bu hamilelik belirtilerine çok dikkat eder. Planlanmamış bir bebek için durum biraz farklıdır. Birçok kadın fiziksel ve zihinsel sağlıklarında ilk değişiklikleri gördüklerinde başlangıçta bir hamilelik düşünmezler ve bunu yalnızca adetlerini kaçırdıktan sonra bebeğin habercisi olarak yorumlarlar veya pozitif bir gebelik testinden sonra anlarlar.

 

Erken gebelikte semptomlar kadına ve hamileliğe göre değişir. Hamileyseniz, muhtemelen belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşarsınız. Ama korkmayın: hepsinin aynı anda olması mümkün değildir. Ayrıca hamile olup, hamilelik belirtilerinden herhangi birini görmemeniz de doğal bir durumdur.

 

Hamilelik Belirtileri İlk Olarak Ne Zaman Fark Edilir?

 

 

İyi bir beden imajına sahip kadınlar, bir şeylerin değiştiğini çok erken hissedebilirler. Genellikle adet döngüsü başarısız olmadan önce bile fark ederler. Aslında, döllenmiş bir yumurta rahme yerleştirilir yerleştirilmez, bir kadının vücudu değişmeye başlar. İmplantasyon ağrısı, döllenmeden sonraki 7. ve 10. günler arasında karın bölgesinde hafif bir çekilme olarak hissedilebilir. Yaklaşık her dört kadından biri, beklenen dönemden birkaç gün önce çok hafif bir kanama geçirir. 
 

Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir?

 

 

 

 

•    Lekelenme

 

Döllenmiş yumurta rahme yerleştirildikten sonra lekelenme yaygın olarak görülür. Bu kanama genellikle parlak kırmızıdır, bir kez oluşur ve zamanla sınırlıdır. Genellikle adet tarihine denk geldiğinden, birçok kadın adet dönemleri için implantasyon kanaması hatası yapar ve bu nedenle hamileliğin başlangıcını görmezden gelir. Normal bir akıntı sanırlar.

 

•    Göğüslerde gerginlik hissi

 

Vücuttaki hormonal değişiklikler göğüsleri büyütebilir, gerginleştirebilir veya ağrılı hale getirebilir. Bu hamileliğin ilk günlerinde veya haftalarında zaten mümkündür. Bu his, adet sırasında veya öncesinde meme değişiklikleri ile karşılaştırılabilir, ancak genellikle mevcut bir hamilelikte daha gergin olurlar.

 

•    Menstruasyon yoktur

 

Regl döneminiz düzenli olarak geçiyorsa ve aniden duruyorsa, bu bir hamilelik belirtisi olabilir. Nedeni ise, döllenmemiş bir yumurta, dönem boyunca dışarı atılır. Ancak hamilelik sırasında döllenme meydana gelir ve bu nedenle yumurta vücutta kalır. 
 
Adet gecikmesi olması mutlaka hamilelik anlamına gelmez: Yeme bozuklukları, hareketli sporlar, stres ve çeşitli jinekolojik hastalıklar adet dönemini erteleyebilir veya iptal edebilir.

 

•    İdrara çıkma ihtiyacı

 

Hamileliğin ilk birkaç haftasında, kadınlar daha fazla sıvı tüketmemiş olsalar bile idrara çıkma dürtüsü genellikle artar. Bunun nedeni, hamilelik hormonları tarafından uyarılan böbreklere daha iyi kan akışıdır. Bu durum, mesaneyi daha hızlı dolduracaktır.

 

•    Ani tükenme ve sık sık yorgunluk

 

Hamileliğin ilk üç ayında birçok kadın aniden bitkin düşer veya normalden daha yorgun olur. Bu muhtemelen progesteron hormonunun salgılanmasıyla ilgilidir. İkinci trimesterin sonunda birçok kadın doğum yapmadan kısa bir süre önce kendini yeniden daha enerjik hisseder. Ama yeniden daha yorgunluk başlar. Vücudunuzu dinleyin ve kendinize ihtiyacınız olan dinlenmeye izin verin. Hamilelik stresi saçınızda bile görülebilir.

 

•    Mide bulantısı

 

"Sabah bulantısı" birçok kadında hamilelik sırasında ortaya çıksa da günün herhangi bir saatinde de ortaya çıkabilir. Mide bölgesinde hafif bir rahatsızlıktan sık kusmaya kadar değişir. Hamileliğin bu "semptomu" rahatsız edici olsa da, Kanada'da yapılan bir araştırmaya göre bebeğin iyi geliştiğini gösterir.

 

•    Tat ve kokuda değişiklikler

 

Garip yeme istekleri neredeyse bir hamilelik klişesidir. Hormonlar, tat ve kokuların nasıl algılandığını değiştirir. Bu durum, farklı tercihlere yol açabilir, ancak hamilelik sırasında bazı kadınlarda koku ve tatlar mide bulantısına neden olabilir.

 

•    Artan iştah

 

Hamile kadınların uzun zamandır zannedildiği gibi "2 kişilik yemek yemesi" gerekmez. Doğmamış bebeğin günde sadece 250 kaloriye ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, hamile kadınlar bazen belirli yiyecekler için büyük miktarlarda istek duyarlar. Hamilelik sırasında olabildiğince sağlıklı bir beslenme, gebelik diyabeti önleyebilir ve bebeğin optimal gelişimine katkıda bulunabilir.

 

•    Ruh hali değişimleri

 

Hormonal faktörler nedeniyle, hamile kadınların duyguları büyük ölçüde dalgalanabilir. Bazen büyük mutluluk ile derin üzüntü arasında sadece dakikalar vardır. Bu aynı zamanda genellikle hamileliğin başlangıcındaki durumdur. Ancak her hamile kadında ruh hali değişmez. Kişiden kişiye çok farklıdır.

 

•    Sabahları artan vücut ısısı


Ateşinizi düzenli olarak ölçerseniz, hamileliğin başlangıcında sabah sıcaklığının yükseldiğini fark edeceksiniz. Sıcaklık 18 gün boyunca normalin üzerindeyse, hamilelik muhtemeldir. Özellikle başka belirtiler de fark ederseniz.  

 

 

Tüm bu hamilelik belirtilerinin ortak bir yanı vardır: her kadın tüm belirtileri yaşamaz. Hamilelik belirtileri olabilir veya olmayabilir. Bu spesifik olmayan gebelik semptomları başka faktörlerden de (artan stres, yer değişikliği, enfeksiyonlar, sindirim sorunları veya diğerleri) kaynaklanabilir.