Koltuk Altı Kaşıntısı ve Döküntüsüne Ne İyi Gelir?

Koltuk Altı Kaşıntısı ve Döküntüsüne Ne İyi Gelir?

 

Yükselen sıcaklıklar ve iklim sebebiyle koltuk altı kaşıntıları, kızarıklıkları ve alerjileri kaçınılmazdır. İnsanların çeşitli nedenlerle muzdarip olduğu bazı kızarıklıklar vardır, ancak koltuk altı genellikle terli oldukları ve çok fazla sürtünmeye eğilimli oldukları için cilt tahrişinin kilit noktalarından biridir. Koltuk altı döküntüleri hemen görülmez, ancak döküntü cilt hassasiyetine ve birkaç durumda acı verici olabilen kaşıntıya neden olabilir.


 
Koltuk Altı Döküntüsü Belirtileri

 

 

Koltuk altı döküntüleri genellikle düzensiz ve kırmızıdır ya da beyaz ve kabuklu olabilir. Kaşıntı, ciltte koyulaşma, ağrı, koku ve kızarıklık yaşayabilirsiniz. Bu döküntüler birlikte birkaç saat hatta aylarca sürebilir. Kızarıklığın birkaç nedeni arasında yediğiniz yiyecekler olabilir.

 

Koltuk Altı Döküntü Nedenleri

 

Diğer nedenler arasında parfüm veya deodorant, yanlış tıraş alışkanlıkları, çok fazla terleme, düzenli olarak dar ve sentetik giysiler giyme, aşırı sıcaklara maruz kalma ve kötü kişisel temizlik sayılabilir. Giysilerde kullanılan deterjan bile kızarıklıklara neden olabilir. Döküntü şiddetliyse, bazı durumlarda bakteriyel, fungal veya viral enfeksiyonlara veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

 

Koltuk Altı Döküntüsü Tedavisi


Koltuk altı döküntüsü için çeşitli tedaviler vardır, ancak nedenini bilmek, ona çare bulmayı kolaylaştırır. Koltuk altı döküntü tedavisi için evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

 

1.    Aloe Vera Jeli:

 

Aloe Vera jelini doğrudan kaşıntılı yere uygulamak, kızarıklığınızı hızlı bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olabilir. Hem antibakteriyel hem de mantar önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve sıklıkla ciltte sivilceler de dahil olmak üzere çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Taze aloe yaprağı veya piyasada bulunan bir özü kullanabilirsiniz.

Nasıl kullanılır:


Bir yaprak kullanıyorsanız, uzunlamasına kesin. Jeli çıkarın ve doğrudan kızarıklık üzerine uygulayın. 30 dakika bekletin ve ardından soğuk su ile durulayın. Kaşıntı gidene kadar bunu günde iki veya üç kez yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de kızarıklık üzerine uygulamadan önce jele biraz zerdeçal eklemektir. Zerdeçal antiseptik özelliklere sahiptir ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yarım saat döküntü üzerinde bırakın ve sonra yıkayın. Karışımı en az bir hafta boyunca günde iki kez uygulayın.


    
2.    Limon:


Bu narenciye doğal bir ağartıcı olarak kabul edilir ve genellikle koyu koltuk altları da dahil olmak üzere çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda güçlü bir antiseptik, antibakteriyeldir ve kötü kokudan kurtulmaya da yardımcı olabilir.


Nasıl kullanılır:


Döküntülerin üzerine bir dilim limon sürün. Birkaç dakika bekletin ve sonra yıkayın. Diğer bir seçenek ise zerdeçal tozu, bal ve limon suyunu karıştırıp kızarıklıkların üzerine sürmektir. 10 dakika bekletin ve ardından soğuk su ile durulayın. Bunu günde iki veya üç kez tekrarlayın.
Tıraştan sonra cildinize limon sürmekten kaçının. Limon cildinizi daha fazla kurutmaya meyilli olduğu için nemlendiriciyi kullandıktan sonra uygulayabilirsiniz.


3.    Buz torbası

 

Koltuk altı döküntüsü için başka bir tedavi, koltuk altlarınızdaki kaşıntıyı ve yanma hissini azaltmak için bir buz torbası veya soğuk kompres kullanmaktır. Soğuk, cilt tahrişini azaltmaya ve döküntü üzerinde kabarcık oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.


Nasıl kullanılır:


Temiz bir havluya birkaç küp buzu koyun, birkaç dakika boyunca kızarıklık ve etkilenen bölgenin üzerinde tutun. Çıkarın ve kısa bir aradan sonra tekrar uygulayın. Bunu her gün birkaç kez 10 dakika boyunca yapmaya devam edebilirsiniz. Buz yoksa, günde birkaç kez kızarıklıkları temizlemek için soğuk su kullanın. Etkilenen bölgeyi kuru tuttuğunuzdan emin olun. Cilde doğrudan buz uygulamayın.

 

4.    Hindistancevizi yağı:

 

Koltuk altı döküntü tedavisi ilaçlarından biri de hindistancevizi yağıdır. Koltuk altı kızarıklık kaşıntısından kurtulmak için bu yağı kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağındaki E vitamini ve yağlar, etkilenen bölgeyi nemlendirmeye yardımcı olur, bu da kaşıntıyı yatıştırır ve iyileşmeyi destekler. Kızarıklığın enfeksiyona dönüşmesini önleyen daha fazla sürtünmeyi önler.

 

Nasıl kullanılır:


Kızarıklığın içine ve çevresine birkaç damla hindistancevizi yağı damlatın ve cilt tarafından emilmesini bekleyin. Döküntü geçene kadar gün içinde birkaç kez uygulamayı tekrarlayın. Diğer bir seçenek ise 4 yemek kaşığı hindistancevizi yağını 1 çay kaşığı lavanta esansiyel yağı ile karıştırmaktır. Karışıma batırılmış bir pamuk topu kullanarak etkilenen bölgeye uygulayın. 15 dakika dinlendirin ve ardından soğuk suyla yıkayın. Temiz bir havlu kullanarak bölgeyi kuruladığınızdan emin olun. Bu karışımı kızarıklık geçene kadar günde iki kez uygulayın.

 

5.    Yulaf ezmesi:


Yulaf ezmesi sadece sağlıklı bir kahvaltı seçeneği olmakla kalmaz, aynı zamanda kızarıklıktan kaynaklanan cilt tahrişini ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olduğu için koltuk altı kızarıklığı tedavisinde bir seçenektir. Ayrıca cildinizin pH seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, aynı zamanda yumuşak ve nemli kalmasını sağladığı da bilinmektedir.


Nasıl kullanılır:


Bir bardak ince öğütülmüş yulafı bir kapta veya ılık suyla dolu bir kovada karıştırın. Beğendiğiniz herhangi bir uçucu yağdan birkaç damla ekleyin, örneğin lavanta esansiyel yağı. Kabın içinde 20 dakika bekletin veya kızarıklıktan etkilenen bölgenin suya battığından emin olarak solüsyonu kaşıntılı bölgeye veya kızarıklıkların üzerine yeterince dökün. Döküntü iyileşene kadar bunu günde bir kez yapabilirsiniz.
 

Kaynak: www.yaaz.net