Kolajen Nedir? Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen Nedir?  Kolajen Ne İşe Yarar?

 

Kolajen, vücudumuzda en bol bulunan proteindir ve insan vücudundaki toplam proteinlerin üçte birini oluşturur. Tendon, kıkırdak, kemik, bağ dokusu ve cildimizin büyük bir bölümü kolajenden oluşur. Bu nedenle oral kolajen alımı vücudumuzdaki kas gücünü ve kolajen seviyesini desteklemede faydalı olur.


Yaşlanmaya bağlı olarak kolajen yapısının zayıflaması, cilt kırışıklıklarına, kemik ve kıkırdak bozulmalarına, kardiyovasküler ve solunum sistemlerinde problemlere neden olur. Ayrıca cilt yaralarının iyileşmesi için kolajen önerilir.


Kolajen takviyelerinin, aktivite ile ilişkili atletlerde, osteoartrit ve osteoporozu olan hastalarda, UV radyasyonuna bağlı cilt yaşlanmasında eklem ağrısını azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca cildin nemini ve elastikiyetini artırırlar. Anoreksi ve anemisi olan hastalarda önerilen protein alımını karşılamak için kolajen alımı da tavsiye edilir.

 

Kolajen Nedir?

 

 

 

 

Bilim adamları, yıllar boyunca en az 28 tür kolajen ortaya çıkardılar. Tip I, II ve III, vücudunuzdaki kolajenin yüzde 80 ila 90'ını oluşturur ve bu türler, cilt, kas ve kemik sağlığınız ile saç ve tırnak büyümesi ve bakımı söz konusu olduğunda en önemli olanlardır.


Vücudumuzda, kolajen üretiminden sorumlu fibroblastlar olarak bilinen spesifik hücreler bulunur. Bu işlem amino asitler gerektirir ve kolajen takviyeleri tam olarak bunu sağlar.

 

Kolajen Ne İşe Yarar?

 

 

 

Kolajenin daha iyi görünmenin çok ötesinde birçok sağlık yararı vardır. Kolajen şunları yapar:


Saç derinizi, dişlerinizi ve tırnaklarınızı iyileştirir ve güçlendirir: Kırışıklıklar, daha gevşek cilt çatlakları ve selülitlerin tümü, düşük kolajenin sonucu olabilir. Daha fazla yediğinizde cildiniz daha sıkı ve pürüzsüz görünecektir.

 

•    Bağırsağın onarılmasına yardımcı olur: Toksinlerin sindirim sisteminizden vücudunuzun geri kalanına geçebileceği sızdıran bir bağırsağınız varsa, tüm sisteminize zarar verebilir. Kolajen, bağırsaklarınızı kapatmaya ve sızdıran bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Herhangi bir türden inflamatuar bağırsak hastalığından muzdaripseniz, kolajen sindiriminize yardımcı olabilir.


•    Eklem ağrısını azaltır veya önler ve bir anti-inflamatuar görevi görür: Kolajen, bir araba motorundaki yağa çok benzer şekilde işlev görür: bağların, tendonların ve eklemlerin sorunsuz bir şekilde kaymasına yardımcı olur. Daha az kolajen şişmiş, sert ve ağrılı eklemler anlamına gelebilir. 


•    Metabolizmanızı ve kas kütlenizi artırır: Kolajende bulunan amino asit glisin, glikozu enerjiye dönüştürmeye ve yağsız kasları artırmaya yardımcı olur. Daha fazla yağsız kas, daha hızlı bir metabolizma anlamına gelir çünkü kas yağdan daha fazla kalori yakar. Kolajen ile birlikte C vitamini almak bu sürece yardımcı olur.


•    Karaciğerinizi ve detoks sistemlerinizi desteklemeye yardımcı olur: Glisin, karaciğerinizi toksinlerden korumaya yardımcı olur ve karaciğer hasarını onarmaya yardımcı olabilir.


•    Kalbinizi ve kardiyovasküler sağlığınızı korur: Proline kolajenin başka bir bileşeni, arterleri onarmaya ve onlardan yağ birikintilerini temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca kan basıncını düşürdüğü belirtilmiştir.

 

Kolajen Üretimini Ne Azaltır?

 

 

 

İşlenmiş gıda, sigara, stres ve çok fazla güneşle dolu zayıf bir diyet mevcut kolajene zarar verebilir.

 

Kolajen Takviyesini Nasıl Yapmalısınız?

 

Kolajen içeriği yüksek besinler tüketerek diyetinize kolajen ekleyebilirsiniz. Diyetinizdeki ana kolajen kaynakları muhtemelen sığır eti, tavuk, balık ve yumurta kabuğu zarları gibi yüksek proteinli gıdalar olacaktır. Kemik suyu, diyetinize kolajen almanın mükemmel bir yoludur.


Ayrıca bir kolajen takviyesini toz veya kapsül olarak da alabilirsiniz. Kolajen tozu, çay, çorba ve meyve suyunda hatta unlu mamullerde kolayca çözünür.


Kolajen iyi bir sağlığa ulaşmanıza yardımcı olabilir, bu nedenle faydalarından yararlanmak için yeterince aldığınızdan emin olmalısınız.