Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Bilinen en eski tedavi materyali olan bitkiler, günümüzde hala önemli bir bilim konusudur ve hem modern hem de geleneksel tıpta hala önemini korumaktadır. Günümüzde laboratuvar ortamında geliştirilen ve kullanılan ilaçların neredeyse tamamının doğadan ilham aldığını biliyoruz. Binlerce ilacın etken maddesi bitkilerden elde edilmektedir. İşte şifalı bitkilerden biri de kantaron otudur. Yazımızda kantaron yağının nerelerde kullanıldığı ve sağlık açısından ne gibi şifası olduğunu açıklayacağız. 

 

Kantaron Nasıl Bir Bitkidir?

 

Kantaron, yaklaşık yarım metre boyunda olan ve iki yıllık bir ömre sahip bir bitkidir. Bitki; ormanlarda, çayırlarda ve otlaklarda, ıslak kumlarda, gölgeli patikalarda, çimenli yerlerde, taşlı otlaklarda, kuru çayırlarda, bozkırlarda, çalılıklarda yetişebilir. Her tür toprakta, genellikle kireçli topraklarda ve özellikle mevsimsel olarak nemli, kumlu çöküntülerde yetişir. Kökler sarımsı, lifli ve odunsudur. 

 

Kantaron yağı nasıl elde edilir?

 

Kantaron yağı için, bitkinin çiçekli dallarının ucuna yakın kısımları toplanır. Çiçekleri taze veya kuruduktan sonra zeytinyağı ile doldurulmuş cam kavanozlarda ve güneşe maruz kalan bir yerde dinlendirilmesiyle elde edilir. Sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşit kantaron otu bulunmaktadır. Özellikle sarı kantaron yağı alternatif tıpta sıkça kullanılmaktadır.

 

Sarı Kantaron Yağı Yapımı (ev yapımı)

 

Sarı kantaron çiçeklerini güneşli bir havada toplamak gerekir. Toplanan ve ezilen çiçekler kavanoza konur ve üzerine biraz zeytinyağı eklenir. Çiçekler in üzerine örtecek şekilde zeytinyağı ile doldurulur. Hazırlanan bu karışım, kapağı yaklaşık bir hafta açık kalacak şekilde ara sıra karıştırılarak güneşte tutulur. Daha sonra kapağı kapalı olmak kaydıyla yaklaşık bir ay ara sıra tekrar karıştırılarak güneşte tutulmalıdır. Bu sürenin sonunda yağın kapağı açılır ve tülbentle süzülür.  Yağın soğuk bir ortamda ve karanlık bir şişede muhafaza edilmesi gerekir. Sarı kantaron yağı yanık tedavisi için kullanılacaksa zeytinyağı yerine keten tohumu kullanılabilir. Hazırlanan yağ uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

 

Sarı Kantaron Yağının Faydaları

 

 

•    Yara ve yanık tedavisi için kullanılır.
•    Romatizma ağrıları ve kas ağrıları olan ağrılı bölgeye sürülerek uygulanır.
•    Sarı kantaron yağının vazokonstriktif etkisi olduğundan kanamaları durdurmak için kullanılabilir.

. Sarı kantaron yağı makat çatlağına bir miktar sürülürse çatlağı tedavi eder. Günde 2 kez. Tabi ki üşütmemek gerekir.
•    Gençleştirme özelliği ile cildin pürüzsüz ve güzel görünmesi amacıyla cilde içten uygulanabilmektedir. Ayrıca bu özelliği ile yüzde, vücutta veya vücudun herhangi bir yerinde yara, çatlak veya benzeri nedenlerle ortaya çıkan izlerin giderilmesini sağlar.
•    Kan dolaşımını arttırdığı gibi vücutta siyah ve mavi lekeye de faydalıdır.
•    Hemoroide faydalıdır. Her gün bir çay bardağı suya 4-5 damla damlatılarak hemoroid bölgesine sürülmelidir.
•    Depresyon nedenlerinden dolayı endişe, mutsuzluk, kaygı, umutsuzluk gibi manevi duyguların giderilmesine yardımcı olur.
•    Kan dolaşımını düzenlediği için varis oluşumunu belirgin şekilde azaltır.
•    Ayaklarınızın hiçbir şekilde ısınmadığından şikayet ederseniz, tabanınıza sürdüğünüzde ayaklarınızın üşümediğini fark edeceksiniz.
•    Burkulmalara iyi geldiği ve ağrıları hafiflettiği bilinmektedir.
•    Güneşten zarar görmüş ve lekeli ciltlerde bu lekeleri gidermek için kullanılabilir.
•    Aynı zamanda cilt için bakım kürü olarak da kullanılabilir.
•    Antiseptik özelliği ile yaraların enfeksiyon kapmasını engeller.
•    Çıbanların kolayca iyileşmesine yardımcı olur.
•    Siyatik ağrılarına, kas ağrılarına, sırt ağrılarına ve bel ağrılarına hafif masaj yapılarak uygulandığında ağrıları giderir.
•    Sarı kantaron yağını bebekleriniz için de güvenle kullanabilirsiniz.
•    Bebeğin mide ağrısının sona ermesi için mide kısmına masaj yapılarak ovulduğunda bebek rahatlar.

 

Kantaron Yağının Cilde Faydaları

 

Kantaron yağının cilt üzerindeki etkileri çok çeşitlidir. Bunun için farklı araştırma ve yazılara rastlayabilirsiniz. Özellikle kantaronun yüze birçok faydası vardır. Hücre yenilenme özelliği yüzdeki izlerin, sivilcelerin ve yaraların hızlı bir şekilde yok olmasını destekler. İyi bir kantaron yağı kullanımı sayesinde cildiniz yenilenecek ve daha sağlıklı bir forma kavuşma şansınız artacaktır. Pek çok ani yanık vakasında birçok kişi kantaron tedavisi ile ağrı bölgesinde ağrı hissinin azaldığını söyleyerek iyileşme sürecinde daha hızlı tedavi sağladığını birçok kaynaktan ulaşabilirsiniz.

 


Kantaron doğada mucizevi bir bitki olarak kabul edilir. Nitekim cilt her zaman bakıma ve sağlığa muhtaç durumdadır. Bu nedenle kantaron ile cildinize şifalı bir bakım kompleksi uygulayabilirsiniz.

 

HATIRLATMA!  Kantaron Yağı da dahil olmak üzere şu zamana dek hiç denemediğiniz bir bitkiyi kullanmak istiyorsanız  dikkatli olun. Vücudunuz tepki verirse, özellikle kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, ( Ruhsal Hastalıklar da olabilir) düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da bünyeniz alerjik ise mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.