Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

 

 

Ağız yaraları olarak da bilinen aftlar, ağrılı ve genellikle dilde veya dudaklarda görülen küçük lezyonlardır. Bunların birkaç nedeni olabilir, ancak genellikle çok asitli yiyecekler yemekle ilgilidir. Bu yüzden yapmanız gereken ilk şey, bu tür yiyecekleri, özellikle asidik meyveleri yemeyi bırakmaktır. Bu yöntem tahrişi azaltacak ve ağzınızın daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Ağız ülserleri, kabızlık, hormonal değişiklikler, asitlik ve B veya C vitamini, demir ve diğer besinlerin eksiklikleri gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.

 

Bununla birlikte, aftların iyileşmesine yardımcı olabilecek ve genellikle evde dolabınızda bulundurduğunuz yiyecekler de vardır.

 

Ağız Yaraları Nelerdir?

 

 

Ağız yaraları, ağzınızın nemli iç yüzeylerinde (mukozal membran) oluşan çatlaklardır. Genellikle küçük olmalarına rağmen, bazen büyük olabilirler ve birkaç santimetre genişliğe kadar büyüyebilirler. Genellikle gri veya sarıdan beyaza dönük bir renkte olurlar. Ağzınızdaki sinirler yüzeye yakın olduğu için, zarın yırtılması ağrıya neden olur. Bu durum; yeme, içme ve ağız bakımını çok rahatsız edebilir.

 

Ağız Ülserine Ne Sebep Olur?

 

 

En yaygın ağız yaralarına şunlar neden olur:

•    Yanlışlıkla dilinizi veya yanağınızın içini ısırmak
•    Diş fırçanızla ağzınızın içini çarpmak
•    Sıcak bir içecekle ağzınızın içini yakmak
•    Uygun olmayan takma dişler veya dişte pürüzlü bir kenar
•    Bir gıda intoleransı veya alerjisi


•    Herpes simplex (soğuk algınlığı) veya varicella zoster (su çiçeği ve zona hastalığına neden olan) gibi bir virüs.
•    Ülserlere daha yatkın olabilirsiniz:
•    Stres zamanlarında 
•    Bazı ilaçları alıyorsanız
•    B12 vitamini, demir veya folik asit gibi besin eksikliğiniz varsa
•    Hormonal değişikliklerle (örneğin, bir kadının adet döngüsünün belirli bir zamanında veya hamilelik sırasında)
•    Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıklarınız varsa 
•    Baş ve boyun bölgenize radyoterapi aldıysanız. 

Nadiren ülserler ağız kanseri gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. 3 haftadan uzun süren ülserler bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. 

 

1. Siyah çay uygulayın

 

Siyah çay, tortu ve kiri gideren büzücü bir madde olan tanenler içerdiğinden, aftın üzerine siyah bir çay poşeti uygulayın. Siyah çayı doğru bir şekilde uygulamak için, bir bardak kaynar suya bir poşet çay koyarak çayı hazırlamanız ve demlenmesine izin vermeniz gerekir. Çay soğuduktan sonra, çay poşetini doğrudan aftın üzerine koyun.

 

2. Tuzlu su ile ağız gargarası yapın

 

Ağzınızı ılık tuzlu su ile çalkalamak, boğaz ağrısını dezenfekte etmeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur, çünkü tuzun bakteri etkisi vardır, bu da bakterileri bölgeden uzaklaştırır. Tuzlu su çözeltisi yapmak için bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz eklemeniz yeterlidir. Ağzınızı bu solüsyonla günde iki kez birkaç kez çalkalayın.

 

3. Bir karanfil çiğneyin

 

Karanfil çiğnemek, aftın daha hızlı iyileşmesine ve birkaç dakika içinde ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni, karanfilin, aftı temiz tutmaya, iyileşme sağlamaya ve birkaç dakika içinde ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek antiseptik ve analjezik özelliklere sahip olmasıdır.

 


4. Doğal yoğurt yiyin

 

Bifiduslu veya probiyotikli yoğurt yemek, bağırsaklarınızı ve gastrointestinal mikrobiyotanızı iyileştirmeye, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirmeye ve aftların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. 

 

5. Bal

 

Bal, antibakteriyel özellikleriyle bilinir. Bal nemi tutar ve ağzınızın kurumasını engeller. Aynı zamanda yeni doku büyümesi sürecini de hızlandırır. İsteğe bağlı olarak bir miktar zerdeçal ile balı karıştırabilirsiniz, iyileşmeye yardımcı olur.

 

6. Kabartma tozu gargarası

 

Kabartma tozunun pH dengesini geri kazandırdığı ve aftları iyileştirebilecek iltihabı azalttığı düşünülmektedir.
Kullanımı:
•    1 çay kaşığı karbonatı 1/2 su bardağı suda eritin.
•    Bu solüsyonu ağzınızda 15 ila 30 saniye döndürün, ardından tükürün.
•    Gerektiğinde birkaç saatte bir tekrarlayın.

Kabartma tozu yutulduğunda size zarar vermez, ancak çok tuzludur, bu yüzden bunu yapmaktan kaçının.

 

7. Hindistan cevizi yağı

 

Araştırmalar, hindistancevizi yağının antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bakterilerin neden olduğu aftları iyileştirebilir ve yayılmasını önleyebilir. Hindistan cevizi yağı da doğal bir iltihap önleyicidir, kızarıklık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. 


Kullanmak için, hindistancevizi yağını ağrıya bolca uygulayın. Aftınız geçene kadar günde birkaç kez tekrar uygulayın.

 

Bunu yazmasam olmazdı. Büyükler ağız yaraları için nöbet şekerini tavsiye ederler. Daha önce yazdığımız nöbet şekeri ile ilgili makalemizin linkini aşağıya bırakıyoruz:

 

Nöbet Şekerinin Faydaları Nelerdir?