Hünnapın Faydaları Nelerdir?

Hünnapın Faydaları Nelerdir?

 

Anavatanı Çin olan hünnap meyvesi, Çin'de uzun süredir bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu meyvenin seçilmesindeki en önemli faktör hem lezzetli hem de iyileştirici özelliklere sahip olmasıdır. Hünnap meyvesinin bir diğer adı da Çin Hurması olarak bilinir.  Taze, yeşil olarak yenebildiği gibi; olgunlaştıktan sonra da tüketilebilir. İyi olgunlaşırsa kahverengine dönüşebilir. Tamamen olgunlaştığında kuru üzüm gibi olur, kırışır ve rengi koyulaşır. Yazımızın devamında hünnapın faydaları hakkında detayları bulacaksınız.

 

Hünnapın Faydaları

 

 

1. Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olur

 

Hünnaplar geleneksel olarak Çin tıbbında uykusuzluk sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Hem meyvesi hem de tohumları flavonoidler-saponinler ve polisakkaritler açısından zengindir. Saponin, geçmişte birçok uzman tarafından doğal bir uyku düzenleyici olarak lanse edilmiştir. Sakinleştirici kalitesi, tüm sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etki vererek uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur.


Dinlendirici bir uyku için yatmadan hemen önce bir fincan sıcak hünnap çayı içebilirsiniz.

 

2. Kronik Kabızlık Giderici

 

Kabızlık kadar ciddi bir durum ne yazık ki hiçbir zaman açıkça konuşulmaz, insanlar çoğunlukla sorunu kimseye itiraf edemeyecek kadar utanırlar ki bu belki de tüm mide-bağırsak sağlığına yapabilecekleri en kötü şeydir. Bir avuç hünnap, problemden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Hünnaptaki yüksek lif miktarı, bağırsak hareketlerini ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur .

 

3. Kaygıyı Yatıştırır

 

Hünnapın faydalarından biri de beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olmasıdır. Kaygıyı da gidermeye yardımcı olur. Hünnap meyvesi veya hünnap yağı özütünün yatıştırıcı etkilerinin de hormonal seviyelerde çalıştığı, zihninizde ve vücudunuzda sakin, rahat bir his uyandırdığı bilinmektedir.

 

4. C Vitamini Açısından Zengindir

 

Hünnaplar, temel vitamin ve antioksidanların bir güç merkezidir. Özellikle C vitamini açısından çok zengindirler. C vitamini cildin canlanmasına yardımcı olur, serbest radikallerle savaşır ve hastalıkları uzak tutarak bağışıklığı güçlendirir . 100 gram hünnapta 69 miligram C vitamini bulunur. Vücudumuz C vitamini üretemediği için mevcut doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak önemlidir. 

 

5. Tansiyonu Düzenler

 

Hünnapların tuz içeriği düşük ve potasyum içeriği yüksektir. Meyveyle ilgili bu niteliklerin her ikisi de kan basıncı seviyelerinizin kontrol altında olmasını sağlar. Potasyum, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olur. Kan damarları gevşediğinde, daha düzgün kan akışı olur ve basınç düzenli olur.
Hünnaplar, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan düşük tuz içeriğine ve yüksek potasyum içeriğine sahiptir.

 

6. Kan Dolaşımını Düzenler

 

Zengin bir demir ve fosfor kaynağı olan hünnap, kan dolaşımını da düzenlemeye yardımcı olur. Kanınızdaki düşük demir içeriği veya anemi, kas zayıflığına, yorgunluğa, hazımsızlığa, sersemliğe ve bilişsel sorunlara yol açabilir. Hünnap sadece kan akışını artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha düzgün kan dolaşımı sağlar.

 

7. Kemik Gücünü Artırır

 

Hünnap tüketmek de daha güçlü kemiklere sahip olmanıza yardımcı olabilir. Hünnaplar, kemik gücünü artırmaya yardımcı olan kalsiyum, fosfor ve demir ile yüklüdür. Osteoporoz ve diğer kemik bozucu koşullardan muzdarip olanlar, etkiyi tersine çevirmek veya durumu daha iyi yönetmek için tatlı ve ekşi olan bu meyveyi tüketmelidir.

 

8. Kalp Sağlığını Artırır

 

Hünnap, kalp sağlığını iyileştirdiği ve kalp fonksiyonlarını optimize ettiği bilinen kalp dostu en iyi meyvelerden biridir. Bol miktarda potasyum ve düşük sodyum, kan damarlarını rahatlatır ve kan basıncının kontrolüne yardımcı olur. Bu meyve aynı zamanda yağın atardamarlarda tıkanmasını önleyen güçlü bir anti-aterojenik olarak da çalışır. Ayrıca, diyet lifi yüklü meyveler, lipid profilini korur ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

 

9. Alzheimer ile Savaşır

 

Araştırmalar, hünnap meyvesinin hücre dejenerasyonuyla savaşarak Alzheimer tedavisine yardımcı olabileceğini ve beynin bilişsel işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hünnap meyvesi demans, nörodejeneratif bozukluktan muzdarip bireylere fayda sağlar.

 

10. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

 

Bu meyve, A ve C vitaminleri gibi antioksidanların güç merkezidir. Hünnap zararlı toksinlerle savaşır, oksidatif stresi önler ve inflamatuar sitokinlerin üretimini düzenleyerek kronik inflamasyon riskini azaltır. Bunun yanı sıra hünnap, aşırı duyarlılığı önleyen ve mevsimsel soğuk algınlığı ve ateşi uzak tutan güçlü anti-alerjik ve anti-anafilaktik özelliklere sahiptir.

 

11. Saç Büyümesini Destekler

 

Hünnap esansiyel yağındaki bol miktarda protein, mineral ve vitaminin saç uzatma özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Hünnap tohumu yağını hindistancevizi gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Daha hızlı saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için düzenli olarak uygulayın.

 

Hünnap Meyvesi Nasıl Tüketilir?

 

•    Hünnap meyvesi çay şeklinde tüketilebilir.
•    Meyveler yaş veya kuru olarak yenebilir.
•    Öte yandan hünnap meyvesinden de reçel yapabilirsiniz.

 

Hünnap Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?

 

Hünnapın faydaları oldukça fazla olmasına karşın önemli bir yan etkisi de yoktur. Ancak bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlarla etkileşime girdiği veya yan etki ihtimali olduğu için doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Ayrıca sürekli tüketmek bazı vücutlar için zararlı olabilir. Tüm gıdalarda olduğu gibi hünnap meyvesi de tam olarak tüketilmeli ve aşırı miktarda alınmamalıdır.