Kireçlenme Belirtileri Nelerdir? Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?
Kireçlenme ağrılı eklem hastalığıdır. Eklem kıkırdağı onarılamaz şekilde hasar gördüğünde ortaya çıkar. Konservatif tedaviler veya bir ameliyatla eklem aşınmasının belirtileri önemli ölçüde azaltılabilir. Kireçlenme nedir? Kireçlenme karşı ne yapılabilir? Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Kireçlenme Sıklığı
Kireçlenme en yaygın romatizmal hastalık grubudur. Dünya genelinde milyonlarca insan bu rahatsızlıktan etkilenmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. İlk belirtiler genellikle 50 ile 60 yaşları arasında ortaya çıkar. Bazen eklemdeki yanlış hizalamalar veya yanlış yükleme nedeniyle daha erken ortaya çıkabilir.
Kireçlenmenin Nedenleri
Kireçlenme yaşlılığın normal bir belirtisi olabilir. Bu, yaşam boyunca eklem kıkırdağının yıpranmasının kireçlenme gelişecek kadar ilerlediği anlamına gelir. Diğer faktörler eklem aşınmasını destekler. Örneğin bacakların (çarpık bacaklar) yanlış hizalanması veya aşırı kilolu olmak kireçlenmeye davetiye çıkarabilir. Daha yüksek vücut ağırlığı eklemlere ek yük getirir, aşınma ve yıpranma belirtilerini artırır. Romatizma gibi hastalıklarda kıkırdak iltihabı gelişerek hasara neden olabilir. Ayrıca, kireçlenme, tip 2 diyabet veya gut hastalarında sıklıkla bir yan etkidir. Belirtiler daha sonra kaybolur.
Spordaki yaralanmalardan sonra güçlü tek taraflı yükler, yanlış antrenman ve yetersiz rejenerasyon, genellikle eklem aşınması, yıpranması ve dolayısıyla kireçlenme riskini taşır. Eklemlere çok fazla baskı yapan sporlar arasında futbol, tenis ve hokey bulunur.
Kireçlenme için risk faktörleri şunlardır:
• Konjenital eklem hizalamalarına bağlı kronik aşırı yüklenme, obezite,
• Yanlış hizalama (dizleri çarpma, çarpık bacaklar),
• Kötü kaynamış bir kemik kırığı, gut veya diyabet gibi metabolik bir hastalık,
• Profesyonel sporcularda kalça artrozu gibi aşırı kullanım veya tilers,
• Egzersiz eksikliği.
Hangi Eklemler Etkilenir?
Prensip olarak, herhangi bir eklem etkilenebilir, ancak özellikle diz eklemlerinde (gonartroz), kalça eklemlerinde (koksartroz), parmak eklemlerinde ve omurganın küçük eklemlerinde (spondilartroz) yaygındır.
Kireçlenmenin Belirtileri
Kalça artrozu kasıkta, uylukta veya diz ekleminde ağrıya neden olur. Siyatik semptomlarına benzeyen ağrı da tipiktir. Diz kireçlenmesi genellikle merdiven çıkarken ağrıya neden olur. Hastalıklı eklem yüzeylerinin birbirine sürtünmesi gıcırdama seslerine neden olur.
Küçük vertebral eklemlerin (spondilartroz) skireçlenmesi ile yüke bağlı sırt ağrısı olur.
Ellerde öncelikle parmakların uç eklemleri, parmakların orta eklemleri ve metatarsofalangeal eklem etkilenir. Parmak eklemindeki artroz, parmakların uç eklemlerindeki tipik deformasyonlar ve nodüller ile tanınabilir.
Kireçlenmenin Seyri
Tüm kireçlenme sinsice başlar. Semptomlar yavaş ama istikrarlı bir şekilde kötüleşir ve genellikle yalnızca tek bir eklemi etkiler. Başlangıçta ağrı yalnızca egzersiz sırasında, yürürken, tırmanırken, kaldırırken vb. (egzersiz ağrısı) oluşur. Eklemler genellikle soğuğa duyarlıdır ve yağışlı havaya tepki verir. Sonuç olarak, başlangıç ağrısı fark edilir hale gelir: Örneğin, bir süre dinlendikten sonra ayağa kalkan herkes, birkaç hareketten sonra ağrı hisseder. Sanki önce eklemlerin tekrar "hareket etmesi" gerekiyormuş gibi.
Dinlenme sırasında ağrı, eklemde yalnızca ileri bir aşamada meydana gelen iltihaplanmayı gösterir. Bu durum, öncelikle birbirine sürtünen kıkırdak parçacıkları tarafından tetiklenir, bu da deformasyonlara ve fonksiyonel bozukluklara yol açar.
Kireçlenme Nasıl Teşhis Edilebilir?
Eklemlerdeki ağrı gibi tipik şikayetler doktora bildirilirse, doktor diğer şeylerin yanı sıra etkilenen eklemin bağ stabilitesini, olası cilt değişikliklerini ve eklem şişmesini kontrol eder. Kalça ve diz kireçlenmesi genellikle hastanın yürüyüşünde görülebilir. Ek olarak, örneğin klinik muayenede hastalığın derecesini belirlemek için görüntüleme yöntemleri kullanılarak söz konusu eklemin bir röntgeni alınır. Kireçlenmenin açık belirtileri dar bir eklem boşluğu, kıkırdak altında sıkışmış kemik dokusu ve artan yaşla birlikte kas-iskelet sisteminde ağrı nedeni olan kemiklerde fark edilebilir hasardır.
Kireçlenmenin Bitkisel ve Doğal Tedavisi
• Özellikle keten tohumu yağında bulunan omega-3 yağ asitleri vücuda iltihapla mücadelede etkili bir şekilde destek olur. Omega-3 yağ asitleri ayrıca somon, ringa balığı ve uskumru gibi yüksek yağlı balıklarda bulunur.
• Bitki bazlı bir diyetin sağladığı gibi, yeterli miktarda vitamin, mineral ve eser elementler de eklem kıkırdağı için önemlidir. Silikon (silisik asitte) özellikle kıkırdak stabilize edici bir etkiye sahiptir. Yulaf, esmer pirinç, arpa, darı ve Kudüs enginarının yanı sıra at kuyruğu veya ısırgan otu gibi bitki çaylarında oldukça fazla silika bulunur.
• Anti-enflamatuar fitokimyasallar birçok meyve, sebze ve bitkide bulunur. Brokoli ve yaban turpu, ıspanak (flavonoidler), sarımsak (allisin), yaban mersini (antosiyanidinler) ve portakal (karotenoidler) gibi yiyecekler rahatlama sağlar.
• Kireçlenme için çok etkili bir doğal ağrı kesici kimyon, kişniş ve hindistan cevizi karışımıdır. Bu baharatlar sinovyal membranda kan akışını iyileştirir ve bu şekilde ağrıyı azaltır. Günde bir veya iki defa uygulayın.