Egzama Nedir? Egzama Belirtileri Nelerdir? Egzama Nasıl Geçer?
Vücudun her yerinde görülebildiği gibi yüz, boyun ve saçlı deride de görülür. Çok sıkıntı veren inatçı deri hastalıkları, egzama, sedef ve alaca dahil, dahili ve harici problemlerden kaynaklanır. Egzama nedir? sorusunun cevabı bu sayfada. Dahili sebepler genetik, fiziksel veya ruhsal kökenli olabilir. Fiziksel sebepler karaciğer, böbrekler ve akciğerlerin yetersiz fonksiyonuna bağlı olsalar da, kökü mutlaka ve mutlaka beslenme sistemindeki bozukluklara veya kimyasal maddelerin verdiği zarara dayanır. Cilt hastalıklarında, vücutta biriken veya üretilen yakıcı toksik maddenin deri hastalıkları vasıtasıyla dışarı atılması, bu sırada deride döküntü, kaşıntı, yara gibi rahatsızlıkların meydana gelmesidir. Nedenler çok değişik olabilir, fakat küçük ayrıntılar hariç, temel tedavi hep aynıdır.
Beslenmenin düzeltilmesiyle birlikte mide, bağırsaklar, karaciğer, böbrek temizlemesi ve diğer temizlemeler yapılır. Öncelikle bu yazı okunduktan sonra 22 Eylül 2019 tarihinde yazılan "Cilt Hastalıkları" yazımızında mutlaka okunması gerekir.
Bölgesel tedavi, yalnızca yeni, alerjik deri hastalıklarında, alerji yapan madde veya yiyecekten uzaklaştıktan sonra yapılabilir. Eski deri hastalıklarının tedavisine dıştan başlamak faydasızdır, hatta zararlıdır. Faydasızdır, Çünkü bölgesel tedavi, vücuttaki toksik madde üretimini durduramaz. Üretilmiş madde aynı yol ile atılmaya devam edilir. Deri hastalığı bir süre iyileşir, sonra yeniden oluşur. Bu kısır döngünün sonu yoktur. Tedaviye deriden başlamak zararlıdır. Çünkü vücutta üretilen veya biriken toksik maddenin dışarı atılma yolu bölgesel tedavi ile kapatılırsa, iç organlar zarar görür.
Egzama Tedavisi
Ellerde, yüzde veya cinsel organlarda oluşan egzamalar genelde alerjik tepkilerden kaynaklanır ve bu tip egzamaların harici sebeplerle olduğu söylenebilir. Örneğin, mama ile beslenen bebeklerin yüzündeki egzamalar gibi. Hazır mamada bulunan süt tozu ve vitaminler alerjik tepkilere yol açar. Ayrıca buğday unu (genetiği değiştirilmiş buğday tip 405-550) ile çalışanların yüz ve ellerindeki egzamalar veya kimyasal maddelerle ve deterjanlarla çalışanlarda oluşan egzamalar da bu gruba dahildir. Bu tür egzamalar, egzamaya sebep olan maddelerden uzaklaşınca kolayca ve tedavisiz geçer. Fakat egzamanın daha çabuk geçmesini isteyen, alerji yapan maddeden uzaklaşmak şartıyla bölgesel tedavi de yapabilir.
Her egzamanın tedavisi, yukarıda anlatıldığı gibi, beslenmeyi düzeltmekten, karaciğeri, böbrekleri ve kanı temizlemekten geçer. Beslenmeyi düzelttikten ve karaciğeri temizledikten sonra bölgesel tedaviye başlanır.
Anlatılacak ilaçları kullanmadan önce, kuru egzama bölgelerini sıcak suyla yıkadıktan veya su buharına tuttuktan sonra iyice keselemek ya da kuru ya da akıntılı egzamaların etrafına kavanoz kapatmak, sülük koymak veya hacamat yaptırmak gerekir. Bu işlemlerden sonra veya bu işlemler yapılamasa da egzamayı kaşımak, kazımak ve kanatmak gerekir. Kaşınır çünkü toksinler atılır. Sonra aşağıdaki ilaçlardan 1-2 tanesi uygulanır:
Dr. Aidin SALİH Egzama tedavisi için aşağıdaki doğal ilaçları öngörüyor:
* Yarım litre sirke kaynatılır, biraz soğuduktan sonra 1 çorba kaşığı kaya tuzu sirkenin içinde eritilir. Ilık tuzlu sirke kısa aralıklarla birkaç defa egzamaya sürülür. Bu işlemden sonra egzamalı bölgeler kabuk bağlar, kabuğun altında ise yeni, temiz, sağlıklı cilt oluşur ve egzama tamamen yok olur.
* Soğan suyu + elma sirkesi veya soğan suyu + kekik suyu eşit miktarlarlarda karıştırılır ve egzamalı bölgelere sürülür.
* Taze ısırganotu ezmesi veya suyu, sirke ile karıştırılarak egzamalı ve sedefli bölgelere sürülür
****Yukarıdaki karışımlar sırayla kullanılır. Kullanılan sirke ne kadar keskin olursa o kadar iyidir ve egzama için keskin sirkeden daha iyi deva yoktur.
* Defnenin meyvesi, kabuğu ve yapraklarından yeterli bir miktarı bir tencereye konur. Üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir ve kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Temiz bir bez, sıcak defne suyuna batırılır ve egzamalı bölgelere pansuman yapılır. Bezin soğumasını beklemeden yeniden sıcak defne suyuna batırıp egzamaya koyulur ve böylece dayanılabildiği kadar tekrarlanır. Bu işlemin amacı defne suyu ile hafif yanık yapmaktır. Yanıktan sonra egzamalı bölgelerde kabuk ve kabuğun altında yeni, temiz ve sağlıklı cilt oluşur. Defne yaprağı yerine zakkum yaprağı, ceviz yaprağı, cevizin iç perdeleri ve ceviz kabuğu (olmamış cevizin yeşil kabuğu daha iyidir.), aynısafa çiçeği ve yaprağı veya papatya aynı şekilde kullanılabilir. Yalnız aynısafa ve papatyayı kaynatarak değil, demleyerek kullanmak gerekir.
* Temiz deniz kıyısından veya hızlı akan bir nehir kenarından alınarak kurutulmuş 5 gr. beyaz çamur, 5 gr. kükürt ile iyice dövülür ve 5 gr. balkabağı külü eklenip karıştırılır. Sonra 1 çorba kaşığı acı kavun suyu ve yeterli miktarda keskin sirke ile karıştırılır ve egzamalı bölgelere sürülüp bekletilir.
* 6 tane DOĞAL yumurta 11 dakika kaynatıldıktan sonra yumurta sarıları tek tek bir çatala geçirilir ve ateş üzerine tutulur. Yumurta sarısından akan madde toplanır ve egzamalı bölgelere uygulanır.
Egzama için faydalılar: Yoğurt suyu, kırmızı pancar suyu, havuç suyu, elma suyu ve İngiliz tuzu içmek; ısırganotu, papatya ve hindiba kullanmak, deniz veya kaplıca suyu ile, bilhassa kükürtlü su ile yıkanmak, egzamayı kaşımak ve kanatmak, egzamalı bölgelere kaya tuzu ve sirke sürmek, egzamalı bölgelerin etrafına kavanoz kapatmak, hacamat ve sülüklerle kan aldırmak; hicrî ayın 13, 14, 15. günlerinde devamlı açlık yapmak.
Egzama için zararlılar: Hazır katkılı yiyecek ve içeceklerin tümü, sosis, sucuk gibi karışık et mamulleri, bayat yumurta ve yumurta tozu, pastörize edilmiş, uzun ömürlü süt ve süt tozu, tuzlu, acı, ekşi, aşırı tatlı yiyecekler, mesela baklava türü tatlılar, parfüm, ilaç, vitamin, genetiği değiştirilmiş ürünler ve deterjan kullanmak.
ÖZET: Bazı insanlarda metabolik atıklar cilt vasıtasıyla atılır. Belki çirkin bir görüntü olur ama en emniyetli ve zararsız yol budur. Sivilce ve çıbanla zararlı yağlar, egzama ile de doğal yumuşak metabolik atıklar atılır. Karaciğer ve böbrek düzelirse egzama da düzelir. Yani önce içerden tedavi. Sonra tuzlu sirke ve diğer ilaçlar kullanılır. Eğer egzama görülmese veyahutta yolu tıkanırsa böbrek ve karaciğer hasar görür.