Işgın ( Uçgun) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Işgın ( Uçgun) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mayıs  ve haziran aylarında yetiştirilen bu bitki, ülkemizin doğu kesimlerinde daha çok yetiştirilmektedir.  Özellikle Erzurum İlimiz, bu bitkinin yetişme alanlarını kapsamaktadır. 1000-4000 metre yükseklikte yetiştirilmektedir.  Bilimsel adı ise "Reun Ribes" dir. Uçgun. Bilimsel olarak çalışmalar yapılmıştır ve çok faydaları olduğu kanıtlanmıştır. İngiliz Bilim Adamlarının yaptığı araştırmalarda; ışkın otunun, kırmızı sebzelerde bulunan polifenol adlı maddeyi barındırdığı ve kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyerek kanserle mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır.  Polifenol maddesi, ışkın otu pişirildiğinde ortaya çıktığından, yemeğinin yapılarak tüketilmesi de faydalıdır. Özellikle Erzurum'da eski insanların ışkını çok iyi bildiğini ve bu bitkinin tezgahlardaki yerini almasını sabırsızlıkla beklerler. Doğal İlaçtır. Doğu'da bu bitki yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. 

 

Işgın; Hücre Yenileyicidir

 

 

Hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde çok etkilidir. Özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan Işkın,  mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran. aynı zamanda kusmayı da önleyen bir bitkidir. Diyabet, hipertansiyon hastalıklarına da devâ olan uçkun, kan şekerini de düzenler. Kabızlığı gidermede çok etkilidir. Astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi hastalıklara  da iyi gelmektedir. Grip, nezle,ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi sorunlara çok faydalıdır.

 

Kolesterolü düşürme hususunda fayda sağlayan ışgın, kalp rahatsızlarının oluşmasını engellemektedir. Kırışıklıkları gideren ve cildi yenileyen bitki, yaşlanmanın da önüne geçmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, daha sağlıklı bir bünyeye sahip olmanızı sağlar. Halk arasında özellikle Doğu'da her ilde çeşitli hastalıklar için tüketilmektedir. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından açıklanan ve özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek 30 yiyecek arasında yer alan ışgın adıyla kastedilen Rheum ribesdeğil ravent olarak da bilinen Rheum rhabarbarum türüdür. Aynı cinsten olsalar da çiçek sapı çiğ olarak da yenen yabani Rheum ribes ile yaprak sapı ancak pişirilerek yenen kültür bitkisi Rheum rhabarbarum bazen "ışgın" adı altında birbiriyle karıştırılabiliyor. İlerleyen günlerde madımağı yazacağız.