Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir? Yulaf Ezmesi Tarifi!

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir? Yulaf Ezmesi Tarifi!

 

Yulaf ezmesi, en sağlıklı, protein açısından en zengin, bitki bazlı gıdalardan biridir. Tiamin, magnezyum, fosfor, çinko, manganez, selenyum ve demir gibi mineraller içerir. 100 gram yulaf ezmsi zaten günlük lif ihtiyacının üçte birini karşılar. Yulaf ezmesi, daha düşük bir koroner kalp hastalığı riski anlamına gelir. Yulaf ezmesi, kilo kaybı söz konusu olduğunda da popüler bir alternatiftir, artan su ve çözünür lif miktarı nedeniyle tokluk hissinin artmasını ve iştahın bastırılmasını sağlayabilir.

 

İşte beslenmenize yulaf ezmesini dahil etmeniz için önemli nedenler:

 

 

1. Yulaf ezmesi yağ yakımını teşvik eder:

 

100 gr yulaf ezmesi yaklaşık 353 kaloriye sahip olmasına rağmen, uzun vadede zayıf kalmanıza yardımcı olur. Yüksek sağlıklı, doymamış yağ asitleri ve yüksek magnezyum içeriği ile yağ yakımını teşvik ederler.

 

2. Yulaf ezmesi mide, bağırsak ve sindirime iyi gelir:

 

Yulaf ezmesi, gastrointestinal problemler için denenmiş ve test edilmiş bir ev ilacıdır. Yulaf ezmesinin içerdiği sindirilemeyen lif, asidik mide suyunu koruyucu bir tabaka gibi mukoza zarından uzak tutar. Su veya süt ile pişirilmiş yulaf lapası da sindirimi uyarır. Aynı zamanda vücuttaki LDL kolesterol seviyesini düşürür.

 

3. Protein kaynağı olarak yulaf ezmesi:

 

Sadece bir porsiyon yulaf gevreği (yaklaşık 40 ila 50 gram,) 7,5 gram protein sağlar. Yulaf ezmesini süt veya yoğurt gibi diğer protein kaynakları ile birleştirirseniz, yulaf ezmesindeki protein daha da değerli hale gelir ve vücut onu kendi proteinine daha iyi dönüştürebilir.

 

4. Yulaf ezmesi sizi güzelleştirir:

 

Yulaf ezmesinde bulunan biotin (H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılır) sayesinde güzel saçlar, sağlıklı cilt ve güçlü tırnaklara sahip olunur. Ayrıca bol miktarda bakır, manganez ve çinko içerir. Böylece hiç çaba harcamadan görünüşünüz için bir şeyler yapabilirsiniz.

 

5. Yulaf ezmesi sizi tok tutar:

 

Yulaf ezmesi sizi uzun süre tok tutar. Uzun zincirli karbonhidratları ve yüksek miktarda lif nedeniyle, bu çok yönlü ürünler sizi uzun süre tok tutar. Bu nedenle, daha sonra açlık sancılarına düşmemek için kahvaltıda mükemmel bir seçimdir.

 

6. Spor beslenmesi olarak yulaf ezmesi:

 

Yulaf gevreği, metabolizmayı ve mineralleri destekleyen önemli lif, protein, B vitaminleri içerdiğinden mükemmel enerji tedarikçisidir. Ek olarak, bu kombinasyon güçlü bir bağışıklık sistemi ve iyi düzenlenmiş bir kan şekeri seviyesi sağlar.

 

7. Kolesterol seviyesini düşürür:

 

Kolesterol, insan yaşamı için gerekli olan bir kan yağıdır. Kolesterol, vücutta hormon üretimini sağlar, safra asidi ve D vitamini üretilebilir. Yulaftaki beta glukan, kolesterol seviyesinin sürekli olarak normal aralıkta kalmasını sağlar. Yulaf beta glukanı ayrıca kardiyovasküler hastalıkları önleyebilir. 

 

8. Kana iyi gelir:

 

Kırmızı kan hücrelerine bağlanan demir, tüm vücudumuza oksijen sağlamaya yardımcı olur. Yulaftaki demir, C vitamini de vücut tarafından daha iyi emilir.

 

9. Kan damarlarını temizler:

 

Yulafta bulunan glukanın, bağırsakta kolesterolü bağlayarak kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve daha sonra kan dolaşımına tekrar girmek yerine atıldığı gösterilmiştir.

 

10. Yulaf ezmesi antioksidan bakımından zengindir:

 

Yulafta avenantramidler de dahil olmak üzere birçok antioksidan ve polifenol vardır. Bu antioksidan, daha fazla nitrik oksit üreterek kan basıncını düşürebilir. Gaz molekülü nitrik oksit kan damarlarını genişletir ve böylece kan akışını iyileştirir.


Avenantramidler ayrıca iltihaplanma ve kaşıntıyı da önleyebilir. Genel olarak, antioksidanlar vücudu serbest radikallerden, erken doku yaşlanmasından ve hatta kanserden korumak için iyidir.
Yulaftaki sitokinler hücre büyümesini düzenler, bu da arterlerdeki iltihaplanmayı ve böylece aterosklerozu önleyebilir.

 

11. Çocuklarda astım için yulaf ezmesi iyi gelir:

 

Astım, çocuklarda solunum yollarının iltihaplandığı tipik bir kronik durumdur. Bu, tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığına yol açabilir.
Bazı araştırmacılar, katı yiyecekleri erken tüketen küçük çocukların astım geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.
Bununla birlikte, diğer çalışmalar bu durumun tüm yiyecekler için geçerli olmadığını göstermiştir. Örneğin, altıncı aydan önce yulaf ezmesi verilirse çocuklarda astım gelişme riski azaltılabilir.

 

12. Tip II diyabet için faydalıdır:

 

Yulaf ezmesindeki lif, kan şekeri ve insülin seviyelerinde ani bir yükselmeyi önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda daha iyi bağırsak sağlığı için lif sağlar. Yulaf birkaç saat içinde yavaşça sindirilir, bu nedenle yulaf alırken kan şekeri hemen yükselmez, bu da özellikle şeker hastaları için sağlıklı bir yemek yapar. Bir araştırma, yulaf içeren ürünlerin tüketilmesinin açlık kan şekeri seviyesini veya kan şekerini düşürebileceğini gösterdi. Bu amaçla katılımcılar iki gruba ayrıldı; yulaf veya yulaf ezmesi yiyen grubun kan şekeri testi kontrol grubuna göre daha iyi olmuştur.


Yulaf Ezmesi Nasıl Yapılır?

 

 

Yulaf ezmesi yapmak asla zor değildir, ancak nasıl pişireceğiniz, ne tür yulaf satın aldığınıza bağlı olacaktır. 
Yulaf ezmenizi pişirmek için, yulaf çeşidinize uygun miktarda su veya sütü kaynatın. Yulaf ve bir tutam tuzu karıştırın. Bu aşamada tarçın, kakule veya zerdeçal gibi bir baharat da ekleyebilirsiniz. Yulaf ezmesi istediğiniz kıvama gelene kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Ardından, en sevdiğiniz malzemelerle doldurun ve tadını çıkarın!

1 porsiyon için
•    1/2 su bardağı yulaf
•    1 su bardağı su veya süt
•    Bir tutam tuz (isteğe bağlı; düşük sodyumlu diyetler için tuzu atlayın)
Talimatlar:
1.    Suyu veya sütü ve tuzu kaynatın.
2.    Yulaf ekleyip karıştırın.
3.    Orta ateşte yaklaşık 5 dakika pişirin; ara sıra karıştırın.