Soğanın Faydaları Nelerdir? Soğan Neye İyi Gelir?

Soğanın Faydaları Nelerdir? Soğan Neye İyi Gelir?

Soğan denilince ilk akla gelen; enfeksiyon hastalıklarında ve serbest radikallerde çok etkilidir. Allium familyasına dahil olan ve soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bitki cinsidir. Son yıllarda yapılan bir araştırma, bağırsak kanserine karşı soğan, sarımsak ve pırasanın iyi geldiğini ortaya çıkardı. Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki Dr. Zhi Li, "Soğangillerin bağırsakları çok iyi koruma altına aldığını söyleyebiliriz. Ne kadar çok yersek o kadar iyi" dedi. Bilim insanı, araştırmanın 833 bağırsak kanseri hastası üzerinde yapıldığını belirterek, hastalara gıdaları hangi sıklıkla tükettiklerine ilişkin bir anket gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dr. Zhi Li araştırma sonucunda pırasa, soğan, sarımsak gibi sebzeleri tüketenlerin bu hastalığı önleyici etkisi olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.

 

Soğan insanlık tarihi boyunca en yaygın kullanılan şifalı sebzelerden biridir. Başta mide, bağırsak ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişmesini engeller. Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabının doğal ilaçlar bölümünde soğandan bahseder. " Kuru soğan kuvvetli antiseptik maddeler içerdiği için, tüberküloz dahil bütün enfeksiyonlu hastalıklara iyi gelir. Sarılık hastalığını giderir, hayzı ve idrarı söker, safrayı açar, kan şekerini kontrol altına alır, kan dolaşımını hareketlendirir, salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar, mideyi, bağışıklık sistemini ve bağırsakları kuvvetlendirir. Çiğ soğan doğal antimutajenlerin en kuvvetlisi olup, gen mutasyonlarına karşı direnci artırır.

 

Vücudun Soğana İhtiyâcı

 


Canı çiğ soğan yemek isteyenler onu mutlaka yemelidir. Bu, vücudun soğana ihtiyacı olduğunu gösterir. Sıhhatli kimse buna ihtiyaç duymaz. Sarımsak ve soğanın kokusunu gidermek için karanfil, kakule, nane, maydonoz ve anason çiğnenebilir, dişler misvaklanabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Bir yere giden oranın soğanından yesin, o yerin hastalıklarından emin olsun" buyurmuşlardır. Ancak soğan veya sarımsak yiyerek camiye gitmek doğru değildir.


* Buruna damlatılan soğan suyu nezleyi giderir, gribi durdurur, baş ağrısını hafifletir.
* Kulağa damlatılan soğan suyu kulak iltihabını kurutur, baş ve diş ağrılarına, kulak çınlamasına iyi gelir.
* Çiğ soğanı kaya tuzu ile veya tuzsuz yemek mideyi, tükürük bezi ve lenf bezlerini balgamdan temizler, mideyi kuvvetlendirir, iştahı açar, tükürüğü arttırır.
* Su veya et suyunda pişirilmiş soğanı yemek, sarılık hastalığına çok iyi gelir.
* Kabuklarıyla fırında veya közde pişirilerek lapa haline getirilen soğan yanıkların, donmayla oluşan yaraların, çıkıkların, burkulmaların üzerine sarıldığında tedavi eder, furunkul gibi iltihaplı şişliklere sarılırsa, iltihabı dışarı atar.
* Hayvan veya insan ısırığına veya yaraya, taze sıkılmış soğan suyu + tuz karışımıyla pansuman yapılır. Bu, yarayı enfeksiyondan korur, kısa zamanda yaranın kapanmasını sağlar.

Öksürük ve nefes darlığına karşı:
* Bir soğan ince kıyılır, 100 gr. bal ile karıştırılıp, 3 saat bekletilir. Sonra süzülür ve günde 3-5 defa 1 çorba kaşığı içilir.


 Atar damarların progresif daralmasını durdurmak için:


* Filizlenmiş soğanın sadece iç kısmı alınır, dış kısmı atılıp, suyu sıkılır, aynı miktarda su ile karıştırılarak içilirse, farklı sebeplerden dolayı daralmış olan atar damarları açar.

Böbrek iltihabına karşı:
* Hurma çekirdekleri kavrulduktan sonra öğütülür ve soyulmamış bir soğanın içi oyularak doldurulur. Fırında pişirilir ve her gün bir adet yenir.


Egzama için:


* Soğan suyu ve kekik suyu eşit miktarlarda karıştırılır. Egzama olan bölgelere sürülür.
Veya
* Soğan suyu ve elma sirkesi eşit miktarlarda karıştırılır ve egzamalı bölgelere uygulanır. Sirke ne kadar kuvvetli olursa o kadar iyi olur. Yukarıdaki karışımla dönüşümlü olarak kullanılır.


Göz hastalıkları için:
* Yeni sıkılmış soğan suyu günde 1-2 defa göze damlatılırsa gözü temizler, kuvvetlendirir ve yeni oluşmaya başlayan kataraktı eritir.
Veya
* Soğan suyu ve bal eşit miktarlarda karıştırılıp göze damlatılırsa iltihabı kurutur, damar tıkanıklıklarını eritir, göz tansiyonunu indirir, ayrıca katarakta çok iyi gelir.


Eski, iltihaplı yaralar için:


* 200 gr. havuç suyuna 30-50 gr. soğan suyu katılır ve sabah akşam içilir, buna 20 ila 40 gün devam edilir. Kanı ve cildi temizler, yüz rengini güzelleştirir, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
* Soğan ince rendelenir veya dövülür. Sonra aynı miktar bal ile karıştırılıp, yaralara sürülür.