Mide Hastalıkları: Reflü Nedir?

Mide Hastalıkları: Reflü Nedir?

Çok çeşitli mide hastalıkları var. Belirtileri birbirine benziyor. Bir doktora gidip muayene olmanız, tanı ve teşhis konulması gerekir. Reflü hastaları genelde ızdıraplı ve mutsuzdur. Her gece saat 23.00 de evinin altındaki fırından sıcak ekmeği alıp yiyen reflü hastası birisi geç saatte yemek yemeyi bırakınca bundan kurtulduğunu bana anlattı. Reflü hastalığında beslenme çok önemlidir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. 

 

Reflü Belirtileri: Şişkinlik, ağız kokusu, geğirme, midede ekşime, yanma, gaz. Besinlerin veya safranın birdenbire ağza gelmesi. Geceleri öksürük, boğaza doğru yayılan ağrı, uyandığımızda ses kısıklığı. Bunlar sırtüstü yatıldığında veya öne eğilince daha da artar. Kısaca; şişkinlik mideyi fazla doldurmak, sürekli öksürük, sık ve aşırı kusma, ağır egzersiz, tok karna cinsel ilişki karın içi basıncını artırarak diafram kasının gevşemesine (reflü) ve fıtıklaşmasına yol açar.

 

Reflü karışık yemekten olur çünkü karışık yemeğin hazmı zordur. Saat 19.00' dan önce bile yeseniz karışık yemeğin hazmı çok uzar ve 7-9 saat sürer. Siz uyursunuz mide o saatlerde çalışmaz ve çürümeye başlar. Ayrıca gaz oluşmaya ve enzimler çoğalmaya başlar. Diyelim ki 500 gr karışık yemek yediniz. Mide suyu ile bu oran 1,5 litreye ulaşır ve mide şişer. O kadar şişer ki mide borusunun kapağı açılır ve içerik ağza gelir. O zaman gece geç saatlerde yemek birakılacak.