Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

 

Nane ailesinden gelen geleneksel bir bitki olan kekik, karakteristik tadı nedeniyle dünyanın birçok yerinde sadece yemeklerin vazgeçilmezi değil, aynı zamanda sağlığa sayısız faydaları vardır. Özellikle kekik yağı cilt, saç ve genel sağlık için son derece faydalıdır. Güzellik bakımınıza bir yağ eklemek istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken yağ budur. İşte kekik yağının sunduğu tüm faydalar:

 

 

•    Sivilcelere iyi gelir

 

 

Kekik yağı, akne tedavisinde son derece etkilidir. Ayrıca sivilceden sonra oluşan izlerden kurtulmaya da iyi gelir ve kızarıklıklar için doğal bir çaredir. Bilmeyenler için egzama gibi cilt rahatsızlıklarında da etkilidir ve iltihap önleyici özelliği ile etkili bir yatıştırıcı olarak kullanılır.

 

•    Saç büyümesini uyarır

 

Kekik yağı, diğer yağ türleri ile birleştirildiğinde saçlar için son derece faydalıdır. Bu uçucu yağı normal saç yağınıza ekleyebilir ve oluşturduğu farkı fark edebilirsiniz. Kekik yağı ve lavanta yağı kombinasyonunun saç büyümesini ciddi şekilde artırdığı bilinmektedir. Etkili kepek önleyici yağ olarak da bilinir.

 

•    Baş ağrısını azaltır

 

Kekik yağı, bir anti-inflamatuar ilaç olarak kullanılabilir. Alnınıza birkaç damla kekik yağı sürün ve biraz masaj yapın. Bir süre bekletin. Sadece tüm stresi ve baş ağrısını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda buna neden olan toksinlerden de kurtulur, böylece size uzun süreli rahatlama sağlar. Solunması halinde kekik yağının da ruh halini iyileştirdiği bilinmektedir.

 

•    Cildi parlak yapar

 

Kekik yağı antioksidanlar açısından zengindir ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya çalışır, böylece cildinize yumuşak ve parlak bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda iyi bir nemlendiricidir. Daha iyi bir sindirim sistemi sağlayan kekik yağı, karında birikebilecek gazları azaltmaya yardımcı olan uçucu yağlar açısından zengindir. Ayrıca sizi bağırsak kramplarından kurtarır. Genel olarak, daha iyi ve daha sağlıklı bir sindirim sistemi oluşturmak için faydalıdır.

 

•    Solunum sorunlarına iyi gelir

 

Kekik yağı iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Çoğu solunum probleminin ardındaki nedenin bağışıklığın zayıflaması olduğu bilinen bir gerçektir. Sürekli tedavi edilmezse oldukça tehlikeli olabilir. Kekik yağının işe yaradığı yer burasıdır. Araştırmalar kekik yağının öksürük ve diğer solunum sorunlarının tedavisinde faydalı olduğunu göstermektedir. Kekik yağı ile buhar solumak veya kekik ile demlenmiş çay içmek, solunum sorunlarının tedavisi için iyidir.

 

•    Adet stresini hafifletir

 

Regl döneminde şiddetli ağrılar yaşayan biriyseniz, çözüm kekik yağıdır. Antiinflamatuar özellikleri karın kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur.

 

•    Görüşü keskinleştirir

 

Kekik yağı ve kekik genel olarak zengin bir A vitamini kaynağıdır ve bu nedenle daha keskin ve gelişmiş görüşe yardımcı olmakta harikadır.

 

•    Ağız sağlığını iyileştirir

 

Kekik yağı, antibiyotiklere dirençli hale gelebilecek bakterilerden kurtulmada harikadır, bu nedenle ağız boşluğu enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kekik yağı da gargara olarak kullanılabilir. Ilık suya bir veya iki damla kekik yağı ekleyip kullanabilirsiniz. Oral patojenlere karşı günlük bir çözüm ve antiseptik tedavi görevi görecektir. Kekik yağının ağız kokusu, plak, diş çürümesi ve daha fazlası gibi ağız sorunlarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Bu nedenle, ağız sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, bu uçucu yağ sizin tercihiniz olmalıdır.

 

•    Bağışıklık sistemini güçlendirir

 

Kekik yağının kamfen ve alfa-pinen gibi uçucu bileşenlerinden bazıları, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bu, onları hem vücudun içinde hem de dışında etkili kılar, mukoza zarlarını, bağırsakları ve solunum sistemini potansiyel enfeksiyonlardan korur. Bu yağın antioksidan özellikleri de serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olur.

 

•    Kalp sağlığını korur

 

Kalp rahatsızlıklarının endişe verici bir oranda arttığı günümüzde, kekik esansiyel yağı çok önemli ve faydalı bir özelliğe sahiptir. Kekik yağı kalp için çok faydalıdır. Antispazmodik olurken kapakçıkların düzgün çalışmasını sağlar, atardamar ve toplardamarları gevşetir ve böylece kalp üzerindeki baskıyı azaltır. Ayrıca tonik olduğu için kalp kaslarını güçlendirir. Temel olarak kekik esansiyel yağı, kalp sağlığının her parçası için iyidir.