Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

 

Balık yağı, en yaygın sağlık takviyelerinden biridir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Balık yağı, vücudumuzdaki birçok organın yapı taşları olan, beyinlerimizin ve kaslarımızın enerji olarak kullandığı Omega-3 yağ asitlerinin doğal kaynağıdır.


Balık yağı insan vücudunda çok sayıda metabolik sürece dahil oldukları için hayati öneme sahiptir. Bunlar, örneğin hormon üretimi, bağışıklık hücrelerinin oluşumu ve vücudun kendi proteinlerinin üretimini (protein sentezi) içerir. Ek olarak, omega-3 yağ asitleri iyi işleyen ve sağlıklı bir hücre metabolizması için gereklidir. Anti-enflamatuar etkileri vardır, cilde ve saça daha fazla esneklik ve nem verir. Ayrıca eklemlerimizi esnek hale getirir. Omega-3 yağ asitlerindeki bir eksiklik bu nedenle geniş kapsamlı sonuçlara sebep olabilir ve vücudumuzdaki birçok süreci bozabilir. Omega-3 yağ asitleri temel yağ asitleridir, bu da vücudun bunları kendi başına üretemeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle, dengeli bir diyet veya diyet takviyeleri yoluyla düzenli olarak alımına bağımlıdır. Ne yazık ki, günümüzün ortalama diyetiyle, genellikle bu temel ve sağlığı geliştiren yağ asitlerinden çok az tüketiyoruz, bu nedenle bir omega-3 eksikliği pratikte kaçınılmazdır. Omega-3 yağ asitlerinin sağlık yararları ve günlük ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

 

Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir?

 

 

Omega-3 yağ asitleri, çoklu doymamış esansiyel yağ asitleri arasındadır. Genellikle balık, yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve çeşitli kuruyemişler de bulunurlar.
 

Balık Yağı Faydaları

 

1. DEHB'e karşı faydası vardır.

 

Omega-3 yağ asitlerinin beyin ve sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, beynin performansını ve her şeyden önce DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) tanısı konan çocuklarda konsantre olma yeteneğini geliştirir. Çalışmalar, düzenli olarak omega-3 yağ asidi kapsülleri aldıklarında DEHB'li çocuklarda hem dikkatin hem de hafızanın büyük ölçüde arttığını göstermiştir. Omega-3 takviyesi almayan başka bir grupla karşılaştırıldığında, beyin performansı ve konsantre olma yeteneği önemli ölçüde artmıştır. Diyet takviyesi şeklinde omega-3 yağ asitlerinin alımı bu nedenle DEHB tedavisi için geleneksel ilaçlara doğal bir alternatif oluşturabilir.

 

2. Omega-3 yağ asitleri kalp krizi sonrası ölüm riskini azaltır

 

16 ülkeden toplam 46.000 denekle yapılan 19 çalışmanın sonuçlarının değerlendirildiği bir meta çalışma, düzenli olarak omega-3 yağ asitleri alımının kalp krizinden ölme riskini yüzde 25'e kadar azalttığını gösteriyor. Katılımcıların kanındaki omega-3 içeriği ne kadar yüksekse, kalp krizi sonucu ölme riskinin o kadar düşük olduğu tespit edildi.
 

3. Kalp sağlığı için yararlıdır


Balık yağı kalp ve kan damarları üzerinde bir dizi olumlu etkisi vardır. Omega-3 yağ asitleri kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir, yüksek kan lipid seviyelerini ve yüksek tansiyonu düşürebilir ve kan akış özelliklerini iyileştirebilir. İsveç'teki Lunds Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, anti-enflamatuar etkileri de var. Beş haftalık bir süre boyunca, çalışmadaki 40 katılımcı, diyet takviyesi şeklinde günde üç gram omega-3 yağ asidi aldı. Bilim adamları daha sonra kardiyovasküler hastalık için risk faktörleri olarak kabul edilen yukarıdaki değerlerin hepsinde bir iyileşme gözlemlemişlerdir.

 
4. Balık yağı kapsülleri kilo vermenize yardımcı olur

Obezite, vücut kitle indeksinin (BMI) 30'dan fazla olması olarak tanımlanır. Küresel olarak, yetişkinlerin yaklaşık % 39'u fazla kilolu ve % 13'ü obezdir. ABD gibi yüksek gelirli ülkelerde rakamlar daha da fazladır.
Obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser gibi diğer hastalıklara yakalanma riskinizi önemli ölçüde artırabilir.


Balık yağı ile takviye etmek, obez kişilerde vücut kompozisyonunu ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilir.


Ek olarak, bazı araştırmalar balık yağını diyet veya egzersizle takviye etmenin kilo vermenize yardımcı olmada etkili olabileceğini göstermiştir. Ancak, tüm çalışmalar aynı etkiyi bulamamıştır. 21 çalışmanın analizi, balık yağı kapsülleri ile takviye etmenin obez bireylerde ağırlığı önemli ölçüde azaltmadığını, ancak bel çevresini ve bel-kalça oranını azalttığını bulmuştur.
 

5. Balık yağı, yaşlılıkta gözlere ve görme yetisine iyi gelir

 

Beyin gibi omega-3 yağları da göz yapısının önemli bir parçasıdır. Yeterli omega-3 yağ asidi almayan kişilerin göz hastalıkları geliştirme riskinin daha yüksek olduğuna dair kanıtlar vardır.


Ek olarak, göz sağlığı yaşla birlikte azalmaya başlar ve bu da yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (AMD) yol açabilir. Balık yemek AMD'yi önlemeye yardımcı gibi görülmektedir. Bir çalışma, dört buçuk ay boyunca yüksek dozda balık yağı tüketmenin tüm AMD hastalarında görme yeteneğini iyileştirdiğini buldu. Ancak bu çok küçük bir çalışmadır. 

 

6. Sağlıklı bir uyku için balık yağı iyi gelir


Omega-3 yağ asitlerinin sağlıklı bir gece uykusunu teşvik ettiği de söyleniyor. İngiltere’de 350'den fazla çocuğun omega-3 takviyeleri ile tedavi edildiği bir çalışma yapılmıştır. Kandaki omega-3 içeriği arttıkça çocukların daha iyi uykuya dalabildikleri ve daha iyi uyuyabildikleri gösterilmiştir.


7. Hamilelik sırasında sağlıklı embriyo gelişimi için Omega-3 yağ asitleri


Hamilelik sırasında omega-3 gıda takviyesi almak özellikle yararlıdır. Çünkü yağ asitleri çocuğun, özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimini destekler ve aynı zamanda embriyoyu demir eksikliğinden korur. Doğru kan oluşumu için demir önemlidir. Granada Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, hamilelik sırasında DHA verilmesi yenidoğanlarda anemiyi önleyebilir.


Anneleri hamilelik ve emzirme döneminde omega-3 takviyesi alan çocuklar, anneleri omega-3 takviyesi almayan çocuklara göre motor, zihinsel ve bilişsel açıdan önemli ölçüde daha iyi gelişim göstermişlerdir. Yeterli bir omega-3 kaynağı aynı zamanda erken doğum riskini de azaltmalıdır.
 

8. Depresyon için balık yağı faydalıdır

 

Depresyon yaygın bir sorundur. Ortalama olarak, her sekiz kişiden biri ömür boyu bir kez depresyondan muzdariptir. Araştırmalar, depresyonun genellikle kandaki düşük omega-3 seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balığın sıklıkla yenildiği ülkelerde depresyonun daha az görüldüğü gözlemlenmiştir. Bu bağlantı, omega-3 yağ asitlerinin sağlıklı bir beyin metabolizması için önemli olduğu gerçeğiyle doğrulanmaktadır. Bu nedenle, depresyon için balık yağı takviyesi, doğal bir alternatif olarak tedaviye yardımcı olmaktadır.