Kan ve Rh Uyuşmazlığı

Kan ve Rh Uyuşmazlığı

Dr. Aidin SALİH'e göre; Kan uyuşmazlığında en önemli olan Rh faktörüdür. Pekâlâ hangi kanlar uyuşmaz. Kan uyuşmazlığı, kan grubu 0-B ile 0-AB arasında olur. Onların çocuklarında da uzun süre sarılık olur çünkü kan grubu 0 ve B veya özellikle de 0 ile AB birbirine çok zıttır. Kan grupları zıt olunca kan uyuşmazlığı olur ve bebekler uzun süre sarılık geçirirler. Bu çocuklarda 1,5-2 aya kadar süren uzun bir sarılık dönemi normaldir. Bu durum K vitamini almayan çocuklar için geçerlidir. K vitamini alan çocukların karaciğeri zaten bozulur; o zaman muhakkak sarılık olur. Ama K vitamini verilmediği hâlde anne veya babanın birisi 0, diğeri de AB ise sarılık uzun sürer. Bebek anne sütüne de alışır. 

 

Rh Uyuşmazlığı

Rh uyuşmazlığı daha çetin bir uyuşmazlıktır. Rh negatif ve pozitif, bir proteinin varlığını veya yokluğunu bildirir. Eğer kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise anne bebeği hep atmaya çalışır. İlk hamilelikte bunu yapamaz çünkü o zaman annenin bağışıklık sistemi bebeğin kan durumunu hâlâ tespit etmemiştir. O yüzden birinci hamilelikte karındaki bebeğin Rh pozitif veya negatif olması önemli değildir. Onların hepsi normal ve zararsız bir şekilde dünyaya gelirler. Ama ikinci hamilelikte anne Rh negatif, bebek ise Rh pozitif olursa annenin bağışıklık sistemi birinci hamilelikten bebeği nasıl atmak gerektiğini öğrenmiş olur. O yüzden de onu hemen düşürür. Biz bu durumda ilaç vermiyor ve bunu tavsiye etmiyoruz. 

 

Bebeğin Babanın Kanındaki Rh Faktörünü Taşıması

Yukarıda anlatılan durum olduğunda; yâni bebeğin Rh faktörü annesininkiyle aynı olursa o bebek dünyaya gelir.  Eğer tam tersi olur da bebek, babanın kandaki Rh faktörünü taşırsa o bebek rahimden atılır. Dr. Aidin SALİH'e şöyle bir soru yöneltiliyor : Bebeğin anne karnındaki ölümü neticesinde anne ne zaman zehirlenmeye başlar ve bunu nasıl anlar? Cevap: Eğer anne sağlıklı ise karnındaki bebek öldüğünde onu hemen çıkartmaya başlar. Anne karnındaki ölü bebek muhakkak atılır. Ama bazen bebeği sümüksü bir oluşuma veya kirece benzer bir şeyle iyice izole eder, sonra onu çıkartır. Sağlıklı kadın zehirlenmez. Sağlıklı olmayanda tabii ki zehirlenme olur çünkü o zaman zaten endometrium (Rahim iç zarı) kötü durumdadır.