Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm Nedir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm Nedir?

 

 

Dışkılama, vücudu sağlıklı tutmak için hayati bir işlevdir. Tipik olarak, bir bireyin haftada üç veya daha fazla bağırsak hareketinden geçmesi gerekecektir. Bazı kişiler günde iki ila üç kez kaka yaparlar. Kabızlık, dışkı maddesi kolonda sertleştiğinde ortaya çıkar ve bağırsak hareketi zorlaşır. Sağlıklı dışkı kıvamı yumuşak ila sert, ayrıca uzun ve boru şeklinde olmalıdır. 

 

Kabızlık Nedenleri?

 

 

Susuzluk, stres, egzersiz eksikliği ve lif eksikliği kabızlığın bazı nedenleridir. Aşırı yemek ve abur cubur tüketmek de seyrek bağırsak hareketlerine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda birçok reçeteli ilacın yaygın bir yan etkisidir. 


Kabızlık tüm yaş gruplarını, ancak özellikle yaşlıları etkileyebilir. 60 yaşından büyük yetişkinlerin üçte biri kabızlık yaşar. Kabızlığa veya kronik kabızlığa daha duyarlı olanlar arasında kadınlar, özellikle hamile veya yakın zamanda doğum yapmış olanlar bulunur. 


Kabızlık çok rahatsız edici olabilir, ama neyse ki, kabızlık için denenecek çok sayıda evde yapabileceğiniz yöntemler vardır.

 

Kabızlığı gidermek için evde yapabileceğiniz yöntemler ve bitkisel tedavi

 

 

Diyet değişiklikleri, içme suyu, egzersiz ve takviye almak, kabızlık semptomlarını hafifletmenin doğal yolları arasındadır. Kabızlığa katkıda bulunan faktörleri belirlemek, hangi ilaçların en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Sorunu tedavi etmek için aşağıdaki çözüm yollarını denemek iyi gelecektir.

 

1. Su


Yeterli su içmek kabızlığı gidermenin ilk adımı olabilir. Bir kişi susuz kaldığında, vücut kolon da dahil olmak üzere vücudun her yerinden su çekmeye başlar. Günde altı ila sekiz bardak su içerek susuz kalmamak, dışkıyı yumuşak tutabilir ve bağırsak hareketlerini daha sık ve rahat hale getirebilir.

 

2. Egzersiz


Düzenli egzersiz, sağlıklı bağırsak hareketlerinin korunmasına yardımcı olabilir. Hem güçlü hem de pasif aktivitenin bağırsaklar üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Koşmak, dışkıyı hareket etmeye teşvik edecek şekilde bağırsakları ve kolonu itebilir. Günde bir veya iki kez spor aktivitelerine katılmak, dans etmek ve hatta 10-15 dakika yürümek bile düzenli kalmanıza yardımcı olabilir. 


Kabızlık rahatsız edici olabilir, özellikle şişkinlik veya kramp varsa, bu da zaman zaman egzersiz yapmayı zorlaştırır. Doğal bağırsak rahatlamasına daha rahatlatıcı bir yaklaşım, yoga yapmak ve germek olabilir. Özellikle gövdenin bükülme hareketini içeren yoga, bağırsakları da sıkarak dışkının kolonda gevşemesine neden olabilir.

 

3. Karın masajı


Karına masaj yapmak kabızlık için yararlı bir çare olabilir. Sırt üstü yatarken, yaklaşık 10 dakika boyunca saat yönünde hareketle karnınıza masaj yapın. Bu masajı günde iki kez yapabilirsiniz. Saat yönünde hareket, kolondaki dışkıyı rektuma doğru itmeye yardımcı olur. Masajdan önce sıcak su veya çay içmek gastrointestinal sistemi daha da iyileştirebilir.

 

4. Lifli yiyecekler


Yeterince lif yemek, sağlıklı bir sindirim sistemine ve kilo kaybına katkıda bulunabilir. Diyet lifi tüketimi için günlük tavsiye 25 ila 30 gram lifdir. Lif çözünür ve çözünmez olabilir. Çözünür lif, dışkı yoğunluğunu azaltırken, çözünmeyen lif, kolonda hareket etme hızına katkıda bulunabilir. 


Lif bakımından zengin gıdalar genellikle hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Yulaf ezmesi, keten tohumu, kepekli tahıllar, meyve, fasulye gibi gıdalar, sert dışkıyı önleyebilecek bir lif kaynağı sağlar. Diyet seçimlerinin kabızlık üzerinde güçlü bir etkisi vardır. 

 

5. Probiyotikler


Probiyotiklerle desteklenen sindirim kabızlığı azaltabilir. Probiyotikler, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterilerin yenilenmesine yardımcı olur. Lahana turşusu ve yoğurt gibi gıdalarda doğal olarak bulunan veya ek olarak alınan probiyotikler, kabızlığı önlemek veya rahatlatmak için günlük rejiminize eklenebilir. 

 

6. Hint yağı


Hint fasulyesinden elde edilen doğal bir müshil olan hint yağı , bağırsak hareketini uyarmak için ağızdan alınabilir. Bu eski yağ sadece bağırsakları yağlamakla kalmaz, aynı zamanda bağırsakların kasılmasına da neden olur. Aç karnına bir ila iki çay kaşığı hint yağını belirtildiği gibi alın. Bağırsak hareketi oluşmadan önce sekiz saate kadar bekleyin.

 

7. Kahve


Kafeinli kahve içmek bağırsak hareketini uyarabilir. Kafein, bağırsaklardaki kasların kasılmasına neden olabilir. Bu stimülasyon dışkıyı rektuma doğru hareket ettirebilir. Kafeinli kahve bağırsakları hareket ettirmeye yardımcı olsa da dehidrasyona neden olabilir. Durumu kötüleştirmemek için kafeinli içecekler içerken bol su içmelisiniz.

 

8. Çay


Sıcak sıvılar sindirim ve gastrointestinal sistemler için yatıştırıcı olabilir. Zencefil ve nane gibi bazı çaylar mide rahatsızlığına yardımcı olur. Kabızlık yaşıyorsanız yardımcı olabilecek çayların listesi aşağıdadır:
•    Zencefil: Bu ısınma baharatı ısı üretir ve sindirimi hızlandırır.
•    Nane: Mentol, mide rahatsızlığını yatıştırabilir ve dışkıyı bağırsaklardan geçirebilir.
•    Papatya: Stres ve gerginlik sırasında bağırsakların kendi kendine hareket etmesini engelleyebilen sindirim kaslarını gevşetir.
•    Meyan kökü: Anti-inflamatuar özellikleri, yemekten sonra sindirim sistemini rahatlatabilir.
•    Karahindiba kökü: Karaciğeri uyararak hafif kabızlığı giderir.
•    Siyah veya yeşil çay: Çay, bağırsakları uyarmada kahveye benzer şekilde çalışır.

 

9. Limon suyu


Limon suyu vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Doğal bir sindirim yardımcısı olarak, bağırsak stimülasyonunu arttırmak için içme suyuna veya çaya limon suyu eklenebilir. Taze sıkılmış limon suyu en iyisidir.

 

10. Aloe vera


Genellikle kesikleri ve yanıkları tedavi etmek için harici olarak kullanılır, ayrıca sindirim sistemini yatıştırmak için aloe vera'yı ağızdan da alabilirsiniz. Kabızlık ve IBS'yi hafifletmeye yardımcı olmak için aloe vera suyunu sade olarak için veya diğer içeceklere ekleyin. 

 

11. Hindistan cevizi suyu


Hindistan cevizi suyu içmek detoksifiye edici ve nemlendirici olabilir. Böbrek fonksiyonlarını artırır ve sindirim sistemini uyarır. Ayrıca hindistancevizi suyunda Magnezyum doğal olarak bulunur, bu da bağırsak duvarındaki kasların dışkı maddesini vücuttan dışarı atmasına yardımcı olur. 

 

12. Rezene


Rezene hafif, doğal bir müshildir. Kavrulmuş rezene ılık suya eklenebilir ve akşam içilebilir. Rezene tohumları, sindirim sistemindeki mide enzimlerini artırarak dışkının kolonda etkili bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur.

 

13. Kuru erik, incir ve kuru üzüm


Lif içeriğine ek olarak, müshil etkisi olan sorbitol içerirler. Kuru erik veya kuru üzüm, bağırsak hareketlerini düzenli tutmak için her zaman listede olmuştur. Kuru erik yemek veya erik suyu içmek sadece yaşlılar için değildir. Her sabah bir bardak kuru erik suyu kabızlığı bitirmenin çaresi olabilir. Kuru erik sevmiyorsanız, kuru üzüm veya incir yemek de benzer bir işlev sağlayacaktır. 

 

14. Bal


Sindirim sağlığına yardımcı olan enzimlerle dolu bal, aynı zamanda hafif bir müshil olan yaygın bir gıdadız. Sade alındığında veya çay, su veya ılık süte eklendiğinde kabızlığı hafifletebilir. 

 

15. Omega-3 yağı


Balık yağı, kenevir tohumu yağı ve keten tohumu yağındaki Omega-3 yağları, müshil etkisi için bağırsak duvarlarını yağlar. Somon, keten tohumu, avokado ve kenevir ürünleri gibi balıkları diyetinize dahil etmek, bu yağları doğal olarak sindirim sisteminize sokabilir. Bu yiyecekleri sevmiyorsanız veya düzenli olarak yiyemiyorsanız, Omega-3 taletleri de mevcuttur.

 

16. Kabartma tozu


Başka bir ev ilacı olan kabartma tozu, kolonu temizlemek için kullanılabilir. Yaklaşık dörtte bir bardak ılık suya bir çay kaşığı kabartma tozu çözeltisi hazırlayın. Kabartma tozu, bağırsak hareketini uyarmak için mide asitleriyle reaksiyona girer.

 

Kabızlık için ne zaman doktora görünmeli?

 

Çoğu insan, yaşamları boyunca bir tür kabızlık yaşamıştır. Kabızlık kendi kendine geçebilse de, bu yaygın rahatsızlığı neyin hafifletebileceğini bilmek faydalıdır. Kabızlık için ev ilaçları bağırsak hareketi yapmazsa, tıbbi yardım almak gerekebilir. Tedavi edilmeyen kabızlık, bağırsakların etkilenmesine neden olabilir. 


Kabızlık daha büyük bir sağlık sorununun belirtisi olabilir, iki ila üç haftalık bir süre içinde bağırsak hareketiniz olmadıysa doktorunuza danışın. Ayrıca, şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız veya dışkıda kan varsa tıbbi yardıma ihtiyaç duyulabilir. Kabızlık için önerilen ev ilaçları hakkında doktorunuza danışın.