Aslanpençesi Faydaları Nelerdir?

Aslanpençesi Faydaları Nelerdir?

 

Aslanpençesi, sağlıkla ilgili birçok sorunun tedavisi için kullanılan bir bitkisidir. Temelde bitki, ağrı, kramp, düzensiz dönemler gibi adet problemlerinde büyük etkisini göstermiştir. Amenore ve menopoz bu bitki yardımıyla çok etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Lökori, yumurtalık iltihabı, rahim mukozası, erken doğum, mide ağrısı, hazımsızlık gibi diğer sağlık sorunları da bu bitki yardımıyla tedavi edilebilir. Bitkinin botanik adı Alchemilla Vulgaris'tir. Bu tıbbi özelliklerin yanı sıra, bitki ayrıca harika anti-inflamatuar, antispazmodik ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir.

 

Bitkinin yaprakları yarım daire şeklinde, böbrek şeklindedir ve kısa ve odunsu rizomlarda 7-9 lobludur. Bitkinin çiçekleri sarı-yeşilimsi renktedir ve küçük şemsiyeler halinde gruplandırılmıştır. 

 

Bitkinin Hangi Kısımları Tıbbi Olarak Kullanılır?

 

Bitkinin bütün kısımları tıbbi açıdan önemlidir. Bitkinin kurumuş kısımları çoğunlukla yaprak, çiçekler, saplar çiçeklenme döneminde toplanır ve çeşitli bitkisel ilaçlarının hazırlanmasında kullanılır.

 

Aslanpençesinin Ana Kimyasal Bileşenleri Nelerdir?

 

Bitki, tanen, flavonoid, salisilik asit, saponin ve proantosiyanidin gibi kimyasal bileşenlerin varlığından dolayı birçok terapötik fayda gösterir ve ayrıca çinko gibi mineral içeriği bulunur.

 

Aslanpençesinin Sağlığa Faydaları

 

Bitki, yüzyıllardır kullanıldığı için güçlü terapötik özelliklere sahiptir. Bitkinin kadın hormonal seviyesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söyleniyor. Bu nedenle, bitki, kadınlarla ilgili çeşitli sağlık sorunları, özellikle aşırı âdet kanaması, kramplar, düzensiz dönemler, menopoz bozuklukları vb. için önerilmektedir. Aşağıda, tüm faydaları ayrıntılı olarak tartışacağız:

 

•    Adet sorunları

 

 

Aslanpençesi, adet sorunları için en iyi geleneksel bitkilerden biridir. Aslanpençesinin saf doğal özü, kan damarlarındaki gerginliği gevşetmeye, ağrı ve krampları azaltmaya yardımcı olduğu için damar gevşetici özellikler içerir. Bitki, endometriyum (uterus astarı) üzerinde güçlendirici etki sağlar ve böylelikle adetle ilgili herhangi bir sorunu kolayca çözebilir.

 

•    Menopoz semptomlarını azaltır

 

Kadınlarda menopoz döneminde ortaya çıkan hormonal dengesizlikler vardır. Bu aşama kadın vücudunda birçok değişikliği beraberinde getirir. Birçok allopatik uzman, aslanpençesini uterus toniği olarak önermektedir. Aslanpençesi, sıcak basması, anksiyete, tahriş ve ağrı gibi menopoz semptomlarının üstesinden gelir.

 

•    Uykusuzluğa iyi gelir

 

Uykusuzluk sorunu yaşayan insanlar gün geçtikçe strese girer. Uykusuzluk, temelde kişiyi uykusuz bırakan strese bağlı bir rahatsızlıktır. Aslanpençesi çayı, uykusuzluk hastası için harika bir tedavi görevi görür. Bu bitki çayı zihninizi rahatlatır ve stresi vücuttan uzaklaştırır. Bu çayı yapmak için Aslanpençesi bitkisini bir bardak suya koyup 5-10 dakika kaynatın. Bundan sonra süzün ve günde 3 defa tüketin. Bu kesinlikle stres seviyenizi artıracak ve sağlıklı bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

 

•    Yara iyileşmesi

 

Aslanpençesi stiptik özellikleri, yaranın tedavisi için birçok bitki uzmanı tarafından kullanılmıştır. Etkilenen bölgeye sadece Aslanpençesini uygulayabilirsiniz, bu daha hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır. Aslanpençesindeki tanen içeriği iyileşme sürecini hızlandırır ve ağrıyı azaltır.

 

•    Vajinal enfeksiyon

 

Aslanpençesi, maya, mantar veya vajinal enfeksiyon sorunu yaşayan kadınlar için de çok etkilidir. Kaşıntı ve beyaz akıntı problemini de azaltır. Büyük terapötik etkisi nedeniyle, bitki bir duş olarak kullanılır veya bir tampona uygulanır ve bundan sonra vajinaya yerleştirilir. Vajinal tahriş ve enfeksiyonu iyileştirmeye yardımcı olur.

 

•    İshal ve hazımsızlık

 

Kadınların sağlık sorunlarının yanı sıra, Aslanpençesi, büyük sıkılaştırıcı özelliği nedeniyle mide ağrısı, hazımsızlık için de kullanılmıştır. Aslanpençesi ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olur ve kanlı dışkı akıntısını önler. Aslanpençesi hemoroitlerin tedavisinde yardımcı olur.

 

•    Yaşlanmayı geciktirme:

 

Bahçenizde Aslanpençesi bitkisini büyütün ve sadece bir kol boyu ötede yaşlanmanın görünür belirtileriyle savaşma yeteneğine sahip olacaksınız. Bitkideki antioksidanlar, serbest radikallerden kurtulmanıza ve cildinizin elastikiyetinin uzun süre korunmasına yardımcı olabilir.

 

•    Aslanpençesinin Saça Faydaları

 

Bitkideki antioksidanlar, saç derinizin ve saç köklerinizin sağlıklı hücreler üretmesini engelleyebilecek serbest radikallerden kurtulmak için antioksidanlara da ihtiyacı var.

 

•    Ağız Sağlığı:

 

Bir diş işleminden sonra, ağzınızı bir bayan manto özü ile çalkalamayı deneyin. Kan akışını kolaylaştıracak ve iyileşmeyi kolaylaştıracaktır.

 

•    Sindirim

 

Aslanpençesi çayı içmek, çoğunlukla salisilik asit içeriğinden dolayı sindirimi iyileştirmeye ve mide kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aslanpençesi çayını tüketmek ayrıca hazımsızlık, şişkinlik ve ishali önlemeye yardımcı olabilir.


•    Cilt problemleri

 

Aslanpençesi, cilt ile ilgili çeşitli sorunları tedavi etmeye yardımcı olan anti-enflamatuar, antioksidan özelliklere sahiptir. Anti-enflamatuar özellik, ciltte kızarıklık, iltihaplanma ve şişkinlikten kurtulma sağlar. Egzama gibi cilt problemlerinde Aslanpençesi çok etkilidir, ciltteki kaşıntı ve kızarıklığı azaltır. Bitkinin antioksidan içeriği, toksinlerin ve serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve böylelikle vücuttaki oksidatif hasarları önler ve yaşlanma sürecini geciktirir.

 

Aslanpençesinin geleneksel kullanımları 

 

•    Aslanpençesinin, esas olarak kesikler ve yaralar için harici bir tedavi olarak ve özellikle de adet sorunları olmak üzere ishal ve bir dizi kadın rahatsızlığının tedavisinde olmak üzere uzun bir bitkisel kullanım geçmişi vardır.


•    Bitki, alteratif, anti-romatizmal, idrar söktürücü, emmenogog, febrifüj, yatıştırıcı özelliklere sahiptir.


•    Bitki tanen bakımından zengindir ve bu nedenle, yaraların tedavisinde hem dahili hem de harici olarak yaygın kullanılan etkili bir stiptiktir.


•    Vajinal akıntının durdurulmasına yardımcı olur ve ayrıca aşırı adet kanamasının tedavisi ve hamilelik sonrası lezyonların iyileşmesi için de kullanılır.


•    Taze sıkılmış suyu, sivilce gibi cilt sorunlarının iyileşmesine yardımcı olmak için kullanılır ve konjunktivit tedavisinde kullanılmıştır.


•    Aslanpençesi, uykusuzluk sorununu hafifletir.


•    Ağız ülseri, larenjit, diş eti kanaması ve boğaz ağrısı gibi ağız problemlerini tedavi etmek için gargara olarak kullanılır.


•    Aslanpençesi ile hazırlanan bitki çayı, öksürük ve soğuk algınlığı için etkili bir tedavidir.


•    İştahı arttırır.


•    Aslanpençesi, ishali tedavi etmede yararlıdır.


•    Bitkisel infüzyonu, gastrointestinal ağrının tedavisinde yardımcıdır.


•    Kolit tedavisi için güçlü bir bitkidir.


•    Aslanpençesi, kadınlar için etkili bir bitkidir. Zor adet kanamaları ve aşırı kanama gibi adet koşullarının azaltılmasına yardımcı olur. Kadınlarda miyom ve endometriozis gibi durumlara karşı koyar.


•    Vajinal tahriş ve akıntıyı durdurmaya yardımcı olur.


•    Böcek ısırığının panzehiridir.


•    Aslanpençesi, egzama, kesikler, yanıklar ve sıyrıklar gibi cilt rahatsızlıklarını azaltmak için etkilidir.


•    Romatizmal ağrı ve spazm ile mücadelede etkilidir.


•    Aslanpençesi ödemi azaltır.

 

Daha önce sayfamızda yayınlanan Dr. Aidin SALİH Âdet Görememe ve Erken Menopoz makalemizi de tavsiye ediyoruz ve linkini aşağıya bırakıyoruz.

 

"""" Dr. Aidin SALİH Âdet Görememe ve Erken Menopoz """