Burun Kenarında Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir? Siyah Noktaların Bitkisel ve Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun Kenarında Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir? Siyah Noktaların Bitkisel ve Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Burun, kulak veya vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan siyah noktalar, görünüm açısından can sıkıcı bir durumdur. Sadece ergenler siyah noktalarla mücadele etmek zorunda kalmaz, aynı zamanda yetişkinlerde de zaman zaman ortaya çıkabilir. Bu lekelerden nasıl kurtulabileceğinizi, neden beyaz ve siyah noktaların olduğunu ve bunların önlenip önlenemeyeceğini bu yazımızda bulabilirsiniz.


Siyah noktalar (komedonlar) ciltte iltihaplı olmayan küçük lekelerdir. Sporadik olarak, ama aynı zamanda gruplar halinde veya aknenin bir yan etkisi olarak ortaya çıkarlar. Küçük bir sivilce biçimine akne komedonika denir. Ağırlıklı olarak siyah noktalar şeklinde görülür. Siyah noktalar ergenlik döneminde ilk kez ortaya çıkarsa, bunlara genellikle yağlı cilt eşlik eder.

 

Siyah Nokta Nedir?

 

 

Kısaca siyah noktalar veya komedonlar aşırı yağ, sebum, ölü deri ve propioni bakterilerinin neden olduğu gözeneklerin tıkanmasıdır. Propioni bakterileri, protein ve yağlardan oluşan ve normal cilt florasının bir parçası olan bakterilerdir. Siyah noktalar iki kategoriye ayrılır: "beyaz başlılar" ve "siyah noktalar". Adından da anlaşılacağı gibi, "beyaz başlılar" cilt altında oluşan beyaz, soluk sebum dolu nodüllerdir. İçerdiği yağ ve sebum, depolanan melanin ile oksitlendiğinde, göze hoş görünmeyen siyah renk oluşturur. Siyah nokta, sebumun çoğunun üretildiği yer olduğu için alın, burun ve çene bölgesinde daha yaygın görülür.

 

Siyah Noktalar Nasıl Ortaya Çıkar?

 

 

Siyah noktaların ana nedeni, cildin sebum bezlerine yerleşen bakterilerdir. Özellikle ergenlik döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle sebum bezleri genişler ve önemli ölçüde daha fazla cilt yağı üretir. Sebum bezlerinin çıkışları ciddi şekilde keratinize ve kapalıysa, cilt yağı iyi bir şekilde akamaz. Bunlar, havasız ortamda çoğalan bakteriler için en uygun koşullardır. Metabolik ürünler siyah nokta oluşumuna yol açar.


Ek olarak, siyah noktaların lehine olabilecek başka nedenler de vardır. Bunlar şunları içerir:


•    Aşırı güneşlenme
•    Kozmetik ve bakım ürünleri
•    Hormonlar veya kortizon gibi ilaçlar

 

Siyah Noktaların Nedenleri Nelerdir?

 

Siyah noktaların olası nedenleri şunlar olabilir:
•    stres
•    alkol
•    kafein
•    ter
•    sigara içmek
•    zayıf yüz hijyeni
•    yağlı cilt tipleri
•    menstrüasyon, ergenlik, hamilelik gibi dönemlerde hormonal değişiklikler


Siyah noktaların tedavi edilmezse enfekte olması söz konusudur. Bu, bakteri ve diğer patojenlerin tıkalı gözeneklere kolayca girmesine ve enfeksiyonları tetiklemesine izin verir. 

 

Siyah Noktalar Kimlerde Görülür?

 

Siyah noktalar çoğunlukla ergenlerde veya genç yetişkinlerde görülür. Genellikle ergenlik döneminde hafif ila orta şiddetli aknenin bir parçası olarak ortaya çıkar. Tüm gençlerin yaklaşık yüzde 60 ila 80'i etkilenir. Siyah noktalar kızlarda erkeklerden daha erken ortaya çıkar. Bazen ergenlik çağından önce bile görülür.


Ancak yaşlı insanlar da siyah noktalara sahip olabilir. Örneğin, cildin belirli kozmetik ürünlere alerjik olarak tepki verdiği durumlarda ortaya çıkabilir. Özellikle 20-50 yaş arası kadınların bu konuda sorunları vardır. Kısacası her yaşta ortaya çıkabilir.


Siyah noktalar 60 ile 80 yaşları arasında ortaya çıkarsa, bunlara yaşlı siyah nokta (aktinik komedonlar) denir. Bunlar, cilt aşırı güneş ışığına maruz kaldığında, örneğin güneş yanığından sonra meydana gelir. Önce küçük kapalı komedonlar ortaya çıkar ve bunlar zamanla açık, siyah noktalara dönüşür. Ergenlik çağı siyah noktalarına kıyasla çok sert, derine yerleşmiş ve çıkarılması zordur. Erkekler kadınlardan daha çok etkilenir.

 

Siyah Noktalar Nerede Oluşur?

 

 

Siyah noktalar esas olarak aşağıdaki T bölgesinde meydana gelir:
•    alın
•    burun
•    Çene

Bununla birlikte, kulaklarda, göğüste, omuzlarda veya sırtta olduğu gibi yüzün başka yerlerinde de ortaya çıkabilirler. 

 

Siyah Noktaları Sıkmak Doğru Mu?

 

Tıkanmış sebum bezlerinden uzak durun. Siyah noktaları kendiniz çıkarırsanız sadece durumu daha da kötüleştirirsiniz. Sıkmak küçük yaralar oluşturur ve gözenek iltihaplanabilir, sivilceler gelişebilir ve en kötü durumda bu kalıcı yara izlerine yol açabilir.


Profesyonel bir kozmetik tedavide ise siyah noktalar dikkatlice ve düzgün bir şekilde çıkarılır. Bunu yapmak için önce cilt temizlenir. Buhar, nemli, ılık yüz kompresleri veya peeling ile tedavi, siyah noktaların gevşemesine yardımcı olur. Siyah noktalar daha sonra steril tek kullanımlık iğne, lansetler veya komedon sıkacağı adı verilen aletler kullanılarak çıkarılır. Son olarak, iltihaplı reaksiyonlardan kaçınmak için cilt dezenfekte edilir. Bu tedaviyi yalnızca tıbbi veya kozmetik olarak eğitilmiş uzmanlar gerçekleştirmelidir, aksi takdirde yara izi oluşabilir. Ciddiyetine bağlı olarak tedavi birkaç kez tekrarlanmalıdır.

 

Siyah noktalara karşı yapmalıyız?

 

Ergenlikle ilgili siyah noktalar genellikle hormonal denge yeniden düzenlendiğinde kendiliğinden kaybolur. Bununla birlikte, dikkatli cilt bakımı siyah noktalardan korunmaya yardımcı olacaktır. 


•    Cildi sabah ve akşam temizleyin. Bu yöntem sebumu, kiri, hücre kalıntılarını ve bakterileri temizler. Temizleme ürünleri her zaman cilt tipine göre uyarlanmalıdır, örneğin yağlı ciltler için yıkama jeli veya kuru ciltler için temizleme sütü iyi gelir. Ürünün pH'ı önemlidir. Bu cilde karşılık gelmeli ve 5.5 olmalıdır. Piyasada satılan sabunların çoğu ise yüz temizliği için uygun değildir. Ph değerleri genellikle daha yüksektir ve bu da cildin koruyucu asit örtüsüne uygun değildir.


•    Temizledikten sonra yüz kremi sürün. Cildi çevresel etkilerden korur, nemlendirir ve besler. Cilt tipine de uygun olmalıdır. Yağlı ciltler ve siyah noktalar için, hızlı bir şekilde emilen ve gözenekleri tıkamayan hafif kremler, örneğin yağ emülsiyonları veya nemlendirici jeller genellikle tavsiye edilir. Bakım ürünleri komedojenik olmamalıdır. Meyve asidi, glikolik asit, salisilik asit veya laktik asit gibi bileşenlerin siyah nokta oluşumunu azalttığı gösterilmiştir.


Siyah noktalardan kurtulmak için, hangi cilt bakımının en iyisi olduğunu dermatologlarla görüşmek gerekir. Doktorun reçete edebileceği özel temizlik ürünleri ve yüz kremleri de vardır.

 

Siyah Noktalar İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

 

•    Çay ağacı yağı, antibakteriyel ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. Biraz su ile seyreltilmiş sıvıyı pamuklu bezle etkilenen bölgelere uygulayın. Bununla birlikte, hassas cilde sahip kişiler için, çay ağacı yağını, yüksek bir alerjenik potansiyele sahip olduğu için, az miktarda kullanın.

•    Taze limon suyunun da siyah noktalar üzerinde benzer bir etkisi vardır. Burada dört damla limon suyunu bir çorba kaşığı şekerle karıştırın, cilde masaj yapın ve tekrar durulayın. Alternatif olarak, suyu biraz doğal yoğurt, bal ve tuzla karıştırabilirsiniz. 30 dakika bekletip durulayın.

•    Toz haline getirilmiş kil, siyah noktaların giderilmesine de yardımcı olabilir. Yüz maskesi gibi uygulanır ve hem sebumu hem de olası toksinleri ciltten uzaklaştırır. Ayrıca yüzünüze önemli mineraller sağlar ve cilde kan akışı çok daha iyi hale gelir.


•    Yüzünüz için bir buhar banyosu yapmak çok faydalıdır. Isı, tıkanmış gözenekleri açar, böylece fazla sebum daha iyi tahliye olur. Sadece biraz su kaynatın ve içine bir poşet papatya çayı koyun. Sonra başınızı bir havluyla kapatarak 15 boyunca yüzünüzü buhara karşı tutun. Çok sıcak olmamasına dikkat edin.


•    Çinkonun ayrıca sebum üretimini azalttığı söyleniyor. Ancak vücudumuz birçok gıdada (baklagiller, kabuklu yemişler ve tahıllar dahil) bulunan çinkoyu depolayamamaktadır. Bu nedenle özellikle siyah noktalara karşı kullanabileceğiniz özel tabletler ve çinko merhemler bulunmaktadır.


•    Tarçın tozu, gözenekleri sıkılaştırmaya ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Öte yandan limon, siyah noktalarla, sivilcelerle ve beyaz noktalarla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Burundaki siyah noktalardan kurtulmayı herkes ister. Öncelikle bir cilt uzmanından yardım aldıktan sonra bu doğal ve bitkisel yöntemler sayesinde sağlıklı, bakımlı ve siyah noktaların olmadığı bir cilde sahip olabilirsiniz.

 

Daha önce sayfamızda yayınlanan " Ben ve Cilt Lekesi Oluşumu. Ben ve Cilt Lekesi Nasıl Önlenir?" yazımızı da tavsiye ediyor ve linkini aşağıya bırakıyoruz :)

 

""" Ben ve Cilt Lekesi Oluşumu. Ben ve Cilt Lekesi Nasıl Önlenir? """