Demirhindi Nedir? Demirhindi Şerbetinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindi Nedir? Demirhindi Şerbetinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindinin de önemli faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu kimse, bu tatlı-ekşi meyvenin, sağlıklı bir vücudu korumaya yardımcı olduğunu, besin özellikleri sayesinde uzun bir tıbbi kullanım geçmişine sahip olduğunu bilmiyor.


Demirhindi, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan bir meyvedir. Kalbinizi korumaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir ve ayrıca vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kilo vermeye de iyi gelir ve bağışıklığınızı artırarak sizi parazitlere ve solucanlara karşı korur. Yazımızın devamın demirhindinin ayrıntılarına yer vereceğiz. Bizi okumaya devam edin.

 

Demirhindi Nedir?

 

 

Bilimsel adı olan Tamarindus indica olarak bilinen demirhindi ağacı, Afrika'ya özgüdür, ancak dünyadaki diğer birçok tropikal bölgede bulunur. Demirhindi meyvesi, fasulye benzeri kabukları olan tropikal bir meyvedir. Tohumlar ve geniş bir potansiyel kullanım yelpazesine sahip yenilebilir bir bitkidir.

 


Demirhindi aroması ekşi ama biraz tatlıdır ve olgunlaşmaya devam ettikçe demirhindi ezmesine dönüşür. Yemek pişirirken, tuzlu yemeklerden tatlılara ve reçellere kadar her şeyi yapmak için kullanılır. Demirhindi ezmesi aynı zamanda birçok sos, içecek ve hatta Hint turşusunda bile kullanılır. Ham demirhindi meyvesi kabuklarından çıkararak da yenebilir. Tarihsel olarak, demirhindi meyvesi, kabızlık, ateş ve peptik ülserler başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olmak için sağlık için kullanılmıştır.

 


Bununla birlikte, lezzetli tadı ve çok yönlülüğüne ek olarak, demirhindi meyvesi, önemli besinleri sağlamaktan iltihabı azaltmaya ve kalbinizi sağlıklı tutmaya kadar uzun bir potansiyel sağlık yararları listesine sahiptir.

 

Demirhindinin Faydaları

 

 İlk başta, çeşitli etkilerini daha iyi anlamak için demirhindi içinde en bol bulunan besinlerin hangileri olduğunu açıklığa kavuşturalım. 100 gr demirhindi içinde:

•    Kalsiyum (% 7)
•    Demir (% 20)
•    C vitamini (% 6)
•    A vitamini (% 1)
•    Potasyum (% 13)
•    Niasin (% 12)
•    Fosfor (% 16)
•    Magnezyum (% 23)
•    Diyet lifi (% 13) bulunur.

 

İşte Demirhindi ve Demirhindi Şerbetinin Faydaları:

 

 

•    Kabızlık ve ishale karşı iyi gelir


Alternatif şifada demirhindinin müshil etkileri oldukça iyi bilinmektedir ve Hindistan'dan Afrika'ya kadim kültürler tarafından kullanılan belki de en önemli bitkidir. Bitkide bulunan lifler, potasyum ve tartarik asit içeriği nedeniyle, kronik kabızlığı olan kişilerde dışkılamayı teşvik eder. İshal durumunda demirhindi bitkisinin yapraklarının infüzyonda kullanılması önerilir.

 

•    Anti-Enflamatuar özelliği vardır

 

Demirhindi eklem ağrılarının, göz tahrişlerinin, romatizmal rahatsızlıkların ve iltihaplanmanın azalması gibi iltihap önleyici özelliği bulunur. Demirhindi yatıştırıcı ve iltihap önleyici olarak bilinir ve bu şekilde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

 

•    Kan dolaşımını iyileştirir

 

Demirhindi içindeki potasyum varlığı sayesinde vücuttaki normal sıvı dengesini koruyarak kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin normal üretimi ve gelişmesinde hayati bir rol oynayan ve kan dolaşımını daha da düzgün tutan demir içerir.

 

•    Kilo kontrolünü sağlar

 

Demirhindi, vücutta özellikle yağ depolamaya yardımcı olan bir enzimi inhibe ettiği için kilo kaybına bağlı olan hidroksisitrik asit (HCA) olarak bilinen en önemli bileşiklerden birine sahiptir. İçinde bol miktarda lif bulunduğunu düşünürsek, sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olur, abur cubur veya yüksek kalorili yiyecekler yemenizi engeller.

 

•    Bağışıklığı artırır

 

Demirhindi, C vitamini ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan, mikrobiyal ve mantar enfeksiyonlarının büyümesini daha da engelleyen diğer antioksidanlar için zengin bir kaynaktır. Antiseptik özellikleri vücudun herhangi bir enfeksiyonu iyileştirmesine yardımcı olur.

 

•    Göz sağlığınızı iyileştirir

 

Demirhindi, göz sağlığınızı korumak için gerekli olan, makula dejenerasyonu ve yaşa bağlı katarakt riskini daha da düşüren A vitamini ile yüklüdür. Gözünüzü kurumaya karşı koruyan bileşikleri vardır. Demirhindi suda kaynatılarak içilmesi halinde, göz iltihabını önleyebilir.

 

•    Kanı arındırır

 

Demirhindi, vitaminler, antioksidanlar, diyet lifi, folik asit ve temel mineraller dahil olmak üzere bir düzineden fazla besin içerir. Bu bileşikler, serbest radikalleri temizlemede ve dolaşım ve hayati organlar üzerindeki zararlı etkilerini ortadan kaldırmada çok önemlidir. Bu nedenle, diyete demirhindi suyu, Hint turşusu veya posanın dahil edilmesi, kanınızın toksin içermediği anlamına gelir.


•    Anti-diyabetiktir


Tatlı-ekşi demirhindi suyu, diyabet için doğal bir çaredir. Karbonhidrat emilimini önleyen enzim olan alfa-amilazı inhibe eder. Dahası, bilim adamları magnezyum açısından zengin olan demirhindi suyunun tip-2 diyabeti etkili bir şekilde kontrol edebileceğini ortaya çıkarmıştır.

 

•    Cildinize iyi gelir


Demirhindi suyunun topikal olarak uygulandığında cilde faydasını merak ettiniz mi? Cildiniz lekesiz ve ışıltılı hale gelir. En iyi eksfoliyatörlerde önemli bir bileşen olan alfa hidroksi asit kaynağıdır (AHA). Bu da sağlıklı, gençleşmiş cildi ortaya çıkarmak için suyu eksfoliye edici olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir.


Demirhindi suyunda bulunan antioksidanlar ve C vitamini, serbest radikallerle savaşır ve erken yaşlanmayı da önler.

 

Demirhindi vitaminler, mineraller, iltihap önleyici bileşikler ve antioksidanlar açısından zengindir.  Bağışıklık, sindirim sistemi, kalp, karaciğer, göz ve sinir sağlığı dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Ayrıca potansiyel anti-kanser, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar faydalara sahip olduğu söylenir.
İyi yanlarından biri de kolay ve çok yönlü tüketilmesidir. İster demirhindi şerbeti olarak tüketebilir isterseniz yemeklerde sos veya baharat gibi kullanabilirsiniz.