Mide ve Bağırsaklarda Gaz Neden Olur?
"Yediklerinizin dörtte biri sizi, dörtte üçü doktorunuzu besler" Eski Mısır Atasözü. "150 Yıl Yaşayabiliriz" kitabının yazarı Prof.Dr. Mikhail TOMBAK diyor ki: "Araba sahibi olan herkes, arabasının hem içini hem de dışını temiz tutar. En iyi kalite yağ ve yakıt kullanırır. Neden sağlığımıza da aynı ölçüde özen göstermiyoruz?" Çoğu insan maalesef beden temizliği yapmıyor. Yetişkin bir insanın kalınbağırsağı 8-15 kg arasında katılaşmış dışkı malzemesi içerir ve o kişi hayatı boyunca onu taşır. Karışık, iyi çiğnenmemiş yemekler, bir önceki yemek hazmolmadan yenen yemekler veya yemekten sonra yenen meyveler midede çürür, mayalanır sonuçta gaz oluşur. Dondurulmuş meyvelerde bağırsaklarda aşırı gaza neden olur. Çok basit vakalarda gazı önlemek için öğünler arasında en az 6 saatlik ara olmalıdır. İbn-i Sina hasta olan birine hayatı boyunca iki öğünü tavsiye etmiştir.
Fazla alınan besinler mideyi yoracak ve sindirilmesini zorlaştıracaktır. Besinlerin parçalanma sırasında ise fazlasıyla gaz açığa çıkacaktır. Bunun sonucunda da istenmeyen ve çok rahatsız eden karın şişliği görülecektir.
Gaz ve şişkinlik, sık karşılaştığımız problemlerdendir. Kadınlar ve çalışanlar bu sorunu daha sık yaşar. Bunun nedeni, problemin stres, gerginlik ve üzüntüyle yakın ilişkisidir. Besin alerjileri de gaza neden olabiliyor. Besin alerjisinin çok sık görüldüğü gıdalar yumurta, yer fıstığı, balık, inek sütü, buğday ve çilek gibi yiyecekler. Bunlarda genellikle gaza ishal, karın ağrısı, hatta cilt döküntüleri de eşlik ediyor.
Ancak; karışık, hazır ve katkılı yemekleri tüketenler, yemekten sonra meyve yiyenler, iyi çiğnemeyenler, iştahı gelmeden öğünlerini kısa aralıklarla yiyenler asla gazdan kurtulamazlar. Dr. Aidin SALİH ve M. Ali BULUT'a göre de kan gruplarına göre beslenmeyenler gazdan kurtulamaz.
Not: Sitemizde """Gaz oluşumunu önleyen ve gaz çıkaran en güçlü ilaçlar""" yazısı en çok okunan yazılardan.