Koah Hastalığı Nedir? Koah Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Koah Hastalığına Ne İyi Gelir?
KOAH hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltmasıdır. Hem bronşların hem de akciğer dokusunun etkilendiği alt solunum yolunun çeşitli hastalıklarını ifade eder. Halk arasında, KOAH genellikle sigara içenlerin öksürüğü olarak anılır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, KOAH hastalığı dünya çapında üçüncü en yaygın ölüm nedenidir.
Koah Hastalığı Nedir?
KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı anlamına gelir. KOAH, solunum yollarının “tıkanmasına” veya bloke olmasına neden olan iki ana solunum hastalığının yeni adıdır: Obstrüktif kronik bronşit ve amfizem.
Obstrüktif kronik bronşit: Sigara dumanı gibi kirleticiler tarafından sürekli etkilenen insanların akciğerleri iltihaplanır ve kalın, yapışkan mukoza ile dolar. Solunum yollarınızı temizlemek için öksürük başlar. Daha sonra bronşlar tıkanabilir veya sınırlı hava akışı olabilir, akciğerler tamamen boşalmaz ve hava hapsolur.
Amfizem: Bronşiyal tüpleriniz, alveol adı verilen milyonlarca küçük hava kesesi ile biten gittikçe daha küçük tüplere ayrılır. Oksijen ve karbondioksit değişimi alveollerde gerçekleşir. Alveolleriniz hasar gördüğünde veya yok edildiğinde, akciğerlerin oksijen ve karbondioksit alışverişi yapması zorlaşır ve vücudunuza daha az oksijen girer. Ciğerleriniz tamamen boşalmaz ve hava hapsolur.
Koah Hastalığının Nedenleri
KOAH neredeyse tamaen sigaradan kaynaklanır. Zamanla tütün dumanını solumak solunum yollarını tahriş eder ve akciğerlerdeki esnek lifleri yok eder. Sizi riske atabilecek diğer şeyler arasında uzun süre kimyasal dumanları, tozu veya hava kirliliğini solumak sayılabilir. Dışarıdan gelen duman da akciğerlere zarar verebilir.
Akciğer hasarının semptomlara yol açmaya başlaması genellikle yıllar alır, bu nedenle KOAH en çok 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Çocukken çok sayıda ciddi akciğer enfeksiyonu geçirdiyseniz KOAH kapma olasılığınız daha yüksek olabilir. 30'lu veya 40'lı yaşlarında amfizem geçiren kişilerde, alfa-1 antitripsin eksikliği adı verilen, ailelerde görülen bir bozukluk olabilir. Ancak bu nadirdir.
Koah Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
KOAH, nefes almayı zorlaştıran uzun süreli bir hastalıktır. Akciğerler ve solunum tüpleri hasar görerek içeri ve dışarı hava girmesini zorlaştırır. Bir tepeye çıkmak, futbol oynamak ve hatta torunlarınızla oynamak nefes darlığı nedeniyle zorlaşabilir.
Diğer yaygın belirtiler arasında;
• Uzun süreli öksürük ve balgam
• Hırıltı
• Daha sık ve zahmetli göğüs enfeksiyonları
KOAH yavaş gelişen bir durumdur, semptomlar yalnızca orta yaşlarda, genellikle kırklı yaşların sonlarında sorun olmaya başlar. KOAH yavaş yavaş ilerlediğinden, birçok insan hastalığa yakalandığının farkına varmaz. Semptomlarının sadece zindelik eksikliğinden veya yaşlanmadan kaynaklandığını düşünürler. Bu, genellikle hastalığın erken aşamalarda teşhis edilmediği anlamına gelir.
Akciğer problemleriniz olduğunu ne kadar erken anlarsanız, sigarayı bırakmayı ve toza, dumana maruz kalmayı azaltmayı o kadar çabuk deneyebilirsiniz. Tıbbi tedaviler de yardımcı olabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
KOAH'ı yavaşlatmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Yapabileceğiniz en önemli şey budur. Bırakmak için asla çok geç değildir. KOAH'ınız ne kadar süre sigara içmiş olursanız olun veya ne kadar ciddi olursa olsun, sigarayı bırakmak ciğerlerinizdeki hasarı durdurmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz semptomlarınızı yönetmenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek tedaviler önerebilir.
İlaçlar daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir. Çoğu solunduğundan doğrudan ciğerlerinize giderler. Akciğer (pulmoner) rehabilitasyon programı, hastalığınızı yönetmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir. Sağlık uzmanlarından oluşan bir ekip size nasıl daha kolay nefes alacağınızı, egzersiz yapacağınızı ve iyi besleneceğinizi öğretir.
KOAH hastalarının akciğer enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle her yıl grip aşısı yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca bir pnömokok aşısı da yaptırmalısınız. Sizi zatürre olmaktan alıkoymayabilir. Ama zatürre olursanız da, muhtemelen çok hafif geçirirsiniz.
Koah Hastalığına Ne İyi Gelir?
• Zencefil
Zencefil sadece akciğerlerin işlevlerini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda iltihaplanmaya karşı da yardımcı olur. Ayrıca akciğerlerdeki mukusu azaltmaya yardımcı olur. Günde iki ila üç fincan zencefil çayı sağlık için bir faydalıdır.
• Kekik
Bitki karvacol ve rosmarinik asit içerir, her iki bileşen de balgam söktürücü ve anti-histamin etkiye sahiptir. Sağlık yararına yetecek kadar alabilmek için, yemeklerinizde kekik kullanabilirsiniz.
• Ginseng
KOAH için harika bir doğal çare olan başka bir bitkisel terapi de ginsengdir. Ginseng'in KOAH semptomları yaşayanlara biraz rahatlama sağladığı gösterilmiştir. Bu, solunum kolaylığı ve geliştirilmiş egzersiz toleransını içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Standart bir ginseng dozu oluşturmak zordur. Bu, üreticiden üreticiye değişen bitkisel takviyelerdeki aktif bileşen seviyelerinin bir sonucudur.
Bir ginseng bitkisel takviyesi veya başka tür bir bitkisel takviye ile ilerlemeye karar verirseniz, doktorunuza veya başka bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.
• Okaliptüs yağı
KOAH semptomları yaşayan birçok kişi, doğal bir çare olarak uçucu yağlara yönelir. Araştırmalar, okaliptüs yağı gibi uçucu yağların hava yolu iltihabını azaltabileceğini öne sürüyor. Okaliptüs yağını kullanmanın birkaç yolu vardır, örneğin:
• Az miktarda okaliptüs yağı ile göğsünüze nazikçe masaj yapmak
• Eviniz veya ofisiniz için kullanmak
• Biraz okaliptüs yağını suyla seyreltmek ve rahatlamak istediğiniz odalara püskürtmek
Evinizde küçük çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa, uçucu yağlara dikkatle yaklaşmanız önerilir.
• Antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketmek
KOAH için başka bir doğal çare, diyetinizle ilgilidir.
Antioksidan bakımından yüksek olan, sevdiğiniz atıştırmalıkların ve öğünlerin miktarını artırmak, diğer faydaların yanı sıra daha iyi akciğer fonksiyonunu destekleyebilir.
Aşağıdakilerden bazılarını deneyebilirsiniz:
• Yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilek içeren bir meyve salatası
• Enginar sosu
• Kırmızı fasulye veya barbunya ile garnitür
• Tatlı olarak da kiraz yiyebilirsiniz.
Diyetinizde büyük değişiklikler yapmadan koah hastalığı için, önce doktorunuza danışmanız gerekir.