Avakadonun Faydaları Nelerdir?

Avakadonun Faydaları Nelerdir?

Avokado, ılıman iklim bölgelerinde yetişen, zengin bir tada sahip armut biçimli bir meyvedir. Bu eşsiz meyvede yaklaşık 20 çeşit vitamin ve mineral bulunur. Bu da onu besleyici olarak yoğun bir gıda yapar. Bu sağlıklı meyvenin, birçok çeşidi vardır. Genellikle çiğ olarak salatalarda yenir. İçeriği nedeniyle genellikle süper gıda olarak kabul edilir. Avokadonun sağlıklı bir meyve olduğunu bildiğinize göre, sağlığa ne gibi faydaları olduğunu merak ediyor olmalısınız. İşte size bu büyülü meyvenin sağlık açısından ne gibi faydaları olduğunu bu yazımızda sunacağız. Detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

 

Avakado Nasıl Yenir?

 

 

Ortasında irice çekirdeği olan bir meyvedir. Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Diğer bir yeme yöntemi ise kabuğunun bir bıçak yardımıyla soyulmasının ardından dilimlenmesi biçiminde olabilir. Avokado meyvesi tek başına yenebileceği gibi farklı yemeklere lezzet kazandırmak amacıyla da kullanılabilir. Özellikle avokado salatası, bu meyve için tercih edilen tariflerden bir tanesidir.

 

Avokadonun faydaları nelerdir?

 

 

Genel olarak, avokadonun faydaları şunlardır:

 

•    Böbrek sağlığına iyi gelir

 

Kronik böbrek hastalıklarından muzdarip kişilerde sıvı ve mineral dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynar. Potasyum alımı böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. Avokado potasyum açısından zengindir, bu nedenle zararlı toksinleri vücuttan atarak böbreğin düzgün çalışmasına otomatik olarak yardımcı olur.

 

•    Avokado sağlıklı cildi destekler

 

Kuru cildiniz olduğunu düşünüyorsanız, avokado en iyi arkadaşınız olabilir. Avokado, kolajen sentezinde de yer alan cilt dostu yağlar, antioksidanlar, C vitamini ve E vitamini ile yüklüdür. Bu süper meyvenin içerdiği besinler cildin yıllarca sağlıklı ve esnek görünmesini sağlar. Avokadodaki yağlar cildin yapısını güçlendirmeye yardımcı olur, böylece nem hızla kaybolmaz.

 

•    Avokado kilo vermenize yardımcı olur

 

Avokado, iştahınızı azaltmaya ve gün boyunca genel kalori alımınızı bastırmaya yardımcı olur. Ayrıca bu meyve yemeklere dahil edildiğinde yağ ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

•    Lif açısından zengindir

 

Günümüzde pek çok insan, beslenme sırasında yeterince lif almıyor. Genellikle çok fazla işlenmiş gıda tüketilmesi ve yeterince bütün gıdaların tüketmemesi sonucu bu durum ortaya çıkıyor. Avokado temel lifleri içerir. Bu temel liflerin hem çözünür hem de çözünmez olduğu bilinmektedir. Çözünür lif, bağırsak mikrobiyomumuzu desteklemede son derece önemli bir rol oynar, çözünmeyen lif ise düzenliliğin korunmasına yardımcı olur. İkisinin de önemli rolleri vardır, bu yüzden ikisini de almak gerekir.

 

•    Saçları korur ve güçlendirir

 

Avokado yağı, lesitin adı verilen ve kayganlaştırıcı görevi olan yağlı bir madde içerir. Doğrudan saça uygulandığında, kökleri sert havalardan ve rüzgar hasarından korur. Lesitin, saçların güçlenmesini ve saç derisinin sağlığını iyileştirerek daha uzun ve daha dolgun olmasını sağlar.


•    Avokado, kolesterolü düzenler

 

Düşük kaliteli yağlar ve şekerlerle birlikte zayıf bir beslenme, kalp hastalığına davetiye çıkarır. Ancak tüm yağlar kötü değildir. Aslında, kalbinizi sağlıklı tutmak ve normal kolesterol seviyelerini korumak için yağlar gereklidir. Düzenli olarak avokado tüketimi, HDL (iyi kolesterol) olarak bilinen kolesterolü iyileştirmeye yardımcı olur ve LDL (kötü kolesterol) ile birlikte trigliserit gibi istenmeyen yönleri en aza indirir.

 

•    Avokado göz sağlığını iyileştirir

 

Avokado, sağlık için önemli olan ve aynı zamanda gözlerin tercih ettiği antioksidanlar, lutein ve zeaksantin açısından da zengin olan besin maddelerinin emilimini arttırır. Bu antioksidanlar, katarakt gelişimini azaltma, göz kaslarının ve sinirlerin dejenerasyonunu yavaşlatma ve gece görüşünü iyileştirme yeteneğini arttırır. Bu faktörler yaşlandıkça daha önemli hale gelir.

 

•    Avokadodan temel folik asit içerir

 

Folik asit, tüm insanlarda DNA replikasyonu için son derece önemlidir. Ancak hamilelikte daha da önemli hale gelir. Tüm kadınların folik asit ile güçlendirilmiş bir takviye tüketmesi önerilir. Bununla birlikte, avokado aynı zamanda mükemmel bir folik asit kaynağıdır. Folik asit, spina bifida adı verilen konjenital bir durum gibi uterusta deformitelerin gelişmesini büyük ölçüde önlemeye yardımcı olur.

 

•    Avokado sağlıklı karaciğer fonksiyonunu destekler

 

Karaciğer, en önemli ve hayati organlarınızdan biridir. Kendini yenilemesine rağmen bir miktar dış destek de gereklidir. Karaciğerinize yardımcı olmanın en iyi yolu, en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmaktır. Avokado, kandaki yüksek kolesterol ve trigliseritlerin neden olduğu karaciğer yağlanması hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.  

 

•    Ağız kokusunu önler

 

Avokado, ağızdaki bakteri ve mantarların aşırı büyümesiyle savaşan ve ağız kokusu olasılığını etkili bir şekilde azaltan flavonoid içerir. Aynı şekilde, ağız ülseri iltihabını önlemeye yardımcı olur.

 

•    Avokado yara iyileşmesine katkı sağlar

 

Avokado, bağışıklık sisteminin aktivitesini modüle ederek yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur. 

 

•    Kemik sağlığını destekler

 

Düzgün kemik dokusu oluşumu için çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum, D ve K vitaminleri gereklidir. Avokado, kelimenin tam anlamıyla tüm bu besinleri içerir. Özellikle pek çok besinde bulunmayan K vitamini içeriği bu meyveyi ön plana çıkarır. Düzenli olarak avokado tüketimi egzersizle birlikte sağlıklı kemik yoğunluğunu artırır.

 

•    Astım rahatsızlığına iyi gelir

 

Avokadodaki fitokimyasal bileşikler, vücudun ve zihnin birçok yerine rahatlama aşılamaktadır. Bu durum, baş ağrılarını, kas ağrılarını ve astımı hafifletir. Avokado çayı, rahatsız edici astım semptomlarına neden olan solunum kaslarındaki sertliği azaltır.