Böbrek Kisti Nedir? Neden Oluşur? Bitkisel Tedavisi Nedir?
Böbrekler kanınızdaki atıkları temizler. Bunu kanı süzerek ve idrar yaparak yaparlar. İnsanlar yaşlandıkça, böbreklerde sıvı ile dolu keseler oluşabilir. Bu keselere “kist” denir. Böbrek kisti, genellikle içinde sulu sıvı bulunan küçük, oval veya yuvarlak ince duvarlı keselerdir.
Böbrek kistleri neredeyse her zaman iyi huyludur (kanserli değildir). Genellikle kistler herhangi bir soruna neden olmaz. Aslında, insanlar onlara sahip olduklarını bile bilmeden hayatlarını yaşayabilirler.
Bazı kişilerde polikistik böbrek hastalığı adı verilen kalıtsal bir hastalığın neden olduğu böbrek kistleri vardır. Bu hastalık, yüksek tansiyon, sırtta ve yanlarda ağrı, idrarda kan veya sık böbrek enfeksiyonları gibi semptomlara neden olabilir. Polikistik böbrek hastalığı olan tüm insanlar bu semptomlara sahip olmayabilir.
Böbrek Kistleri Ne Kadar Yaygındır?
50 yaşından büyük kişilerin yüzde 50'ye kadarında böbrek kistleri bulunur.
Böbrek Kistlerinin Belirtileri
Böbrek kistleriniz varsa, aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz:
• Kaburgalarınız ve kalçanız arasında yan tarafınızda ağrı
• Karnınızda veya sırtınızda ağrı
• Ateş
• Sık idrara çıkma
• İdrarınızda kan veya koyu renkli idrar.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız.
Böbrek Kistlerine Ne Sebep Olur?
Böbrek kistlerinize polikistik böbrek hastalığı neden oluyorsa, bunlar kalıtsaldır. Bu, onlara sahip olduğunuz anlamına gelir, çünkü onlar ailenizde bulunur. Ancak çoğu insan için durum böyle değil. Doktorlar, böbrek kistlerinin neden oluştuğundan emin değildirler. Böbrek yüzeyinin zamanla zayıflaması olabilir. Böbrek kistlerinin neden 50 yaş ve üzerindeki kişilerde daha yaygın olduğunu açıklayabilir.
Böbrek Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?
Neredeyse tüm böbrek kistleri, iç organlarınızın bir resmini oluşturan görüntüleme testlerinde bulunur. Bu testler ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarını içerir. Bazen bu testlerden biri başka bir nedenle yapıldığında böbrek kistleri bulunur.
Böbrek Kisti Bitkisel Tedavisi
Böbrek kistlerinden muzdaripseniz, aşağıda belirtilen yöntemleri kullanabilirsiniz. Ancak bazılarını kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir, böylece yan etkilerden kaçınabilirsiniz. İşte böbrek kisti için bazı ev ilaçları:
• Keten tohumu yağı
Keten tohumu yağının meyve ve sebze diyeti ile kombinasyonunun böbrek kisti tedavisinde size iyi sonuçlar verebileceği gösterilmiştir. Günlük olarak keten tohumu yağı almalısınız. Diyetinize günlük olarak çok çeşitli meyve ve sebzeler eklemelisiniz.
• Magnezyum tuzu
Magnezyum tuzu paketlerinin böbrek ağrısını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır. Bir bezi ılık epsom tuzu çözeltisine batırmalı ve ardından bu bezi böbreklerin üzerine koymalısınız. Üzerine sıcak su torbası koyarak en az bir veya iki saat sıcak tutmalısınız.
• Su içmek
Yeterince su içmeniz gerekir çünkü böbrek kistlerini tedavi etmenize yardımcı olabilir. Su, böbreklerinizin işlerini doğru bir şekilde yapmasına yardımcı olabilir. Günde 3 litre su içilmesi tavsiye edilir. Bu miktarda su, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilecek yaklaşık 1,5 litre idrara yol açacaktır.
Sadece su tüketmek istemiyorsanız, doğal meyve suyu da içebilirsiniz. Kızılcık suyu içilmesi tavsiye edilir. Bu meyve suyunun çok çeşitli böbrek ve idrar sorunlarına yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır.
• Bitkisel çaylar
Bitkisel çayların böbrek kistlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır. Ayrıca, vücudun genel sağlığı için iyidirler. Hatmi, maydanoz veya papatya çayı içmelisiniz çünkü böbrek kistlerinin tedavisinde yardımcı olabilirler. Bunları gün boyunca toplam iki bardağa eşdeğer miktarda içmelisiniz.
• Muz
Muz, böbrek rahatsızlıklarından kurtulmanıza yardımcı olabilecek şifalı bir meyvedir. Böbreklerdeki enfeksiyonları önlemeye, ağrı, kaşıntı ve yanma hissini gidermeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca, böbrek ve idrar kesesi problemlerini tedavi edebilen hafif idrar söktürücü ve müshil özelliklerine sahiptir.
• Turunçgiller
Greyfurt ve diğer narenciye meyvelerindeki bir bileşenin böbrek kistlerinin gelişimini başarılı bir şekilde engelleyebildiğini gösteren bazı çalışmalar vardır. Naringenin olarak bilinen bileşen, polikistik böbrek hastalığının tedavisi için yeni ilaçlar geliştirmek amacıyla kullanılabilir. Bu, diyetinize narenciye eklemenizin bir nedenidir. Narenciye meyve sularını taze olarak tüketebileceğiniz gibi içebilirsiniz. Bu meyveler, böbrekteki asidik seviyeleri yükseltmeye yardımcı olabilecek ve bakterileri yok edebilecek C vitamini açısından zengindir.
İstediğiniz sonuçları elde etmek için bir veya iki portakal veya greyfurt ile diğer turunçgilleri tüketebilirsiniz. Ayrıca kivi, brokoli, patates, domates, biber, çilek gibi bu vitaminden zengin diğer yiyecekleri de ekleyebilirsiniz.
• Epsom tuzu
Ilık bir banyoya bir ila iki bardak epsom tuzu ekleyebilir ve yirmi dakika boyunca bu tuzda bekletebilirsiniz. Bu doğal tedaviyi haftada birkaç kez yapmalısınız.
• Domates
Domatesin böbrek enfeksiyonlarının tedavisinde çok etkili olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır. Ağrıdan kurtulmanızı sağlayan inanılmaz özelliklere sahiptirler ve böbreklerdeki taşları veya herhangi bir enfeksiyonu temizlerler.
Bir veya iki domatesin suyunu blender ile çekmelisiniz. Herhangi bir yiyecek tüketmeden önce bu suyu tek başına içmelisiniz. Ardından böbrek kistinize neden olabilecek enfeksiyonu temizlemek için hemen bir bardak su içmelisiniz.