Meyveler ve Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz

Meyveler ve Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz

Meyve ve sebzeler her zaman çiğ tüketilmelidir diyeceğim ama bunun mümkün olması zordur. Şunun için böyle bir giriş yaptım. Bedenimizin özellikle sebzelerden en yüksek vitamin ve mineral alabilmesi için; mümkün mertebe çiğ tüketilmesi gerekiyor. Meyve ve sebzelerdeki su, organik asit, mineral ve mikro elementler vücudumuz için hem temizleyici hem de şifâ verici özelliğe sahiptir. Pişirilen sebzeler suyunu, organik asitlerini, proteinlerini ve doğal şifa özelliklerini büyük oranda kaybederler. En önemlisi de hazımları zorlaşır. Dr. Aidin SALİH''den şöyle bir ayrıntı hatırlıyorum. Doğal olmayan sebzelerin iyi pişmesi gerekir. 

 

Örnek verecek olursam; domates ve ıspanak suyu çiğ olarak tüketilirse vücuttaki kireçlenmeleri giderir, kansızlığı giderir, böbrek taşlarını eritir ve vücut direncini artırır. Ama pişirilerek yenince bu özellikler kaybolmakla kalmaz, böbrek taşı ve kireçlenme olur, yâni zararlı hâle gelirler. Doğal domates çiğ yenilirse kemik erimesini önler.  Uzun süreli açlık yaptıktan sonra çiğ domates yenirse kanserli hücre üretimini önler. Kurutulmuş meyve ve sebzeler yeşil meyve ve sebzeler gibidir. Yenileceği zaman suda ıslatılarak tüketilmesi, kaynatılarak yenmesinden daha faydalıdır. 

Meyve Bağımsız Yenmelidir

 

 

Meyve yemek hususunda en önemli genel kural; yemekten önce veya yemekten ayrı yenmesidir. Fakat sebze yemekten önce ve yemekle birlikte tüketilebileceği gibi yemekten sonra da yenebilir. Yemekten sonra meyve yenilirse çeşitli hastalıklar olur hatta siroza sebep olur. Meyveleri mümkün olduğunca kabukları ile yemelidir. Katı meyveler sıkılacağı zaman kabukları ile sıkmak gerekir. Elma kabuğu mide sağlam ise kabuğuyla sağlam değilse kabuksuz yenmelidir. Çünkü elmenın kabuğunu mide zor eritir.

 

Meyve karışık yenecekse uyumlu olan meyveler yenmelidir. Mesela vişne ile karpuzu veya şeftaliyi birlikte yememek gerekir. Ama limon, greyfurt ve portakal veya vişne ile kiraz birlikte yenir. Aynı cins oldukları halde yeşil elme ile kırmızı elma birlikte yenmez. Nar ile karpuz yenmez. Çünkü nar kanı yoğunlaştırır. Karpuz kanı sulandırır. Karpuz yemekten önce, yemek esmasında veyahutta yemekten sonra da yenebilir. 

 

Her bir meyve ancak mevsiminde yenilirse faydalıdır. Mesela bir yaz meyvesi olan karpuz ve üzümü saklayıp kışın tüketmek, faydadan ziyâde zarar verebilir. Bir bünye için en faydalı sebze ve meyve, kişinin yaşadığı iklimde ve yaşadığı şehirde yetişen sebze ve meyvedir. 

 

Mevsiminde bol yetişen meyve ve sebzelerden bol yemek gerekir. Çünkü bir meyvenin kendi mevsiminde bol olması o çoğrafyada yaşayanların bir sonraki mevsimde o meyvedeki vitamin ve minerale çok ihtiyacı olacağı anlamına gelmektedir. Çünkü ekelojik çevre  ve insan bir bütündür. 

 

 

Dondurulmuş veya uzun süre saklanan sebze ve meyveler hazım ve metabolizma bozukluklarına, bağırsaklarda aşırı gaza neden olur.