Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen yaygın bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalar tarafından genellikle tam olarak tarif edilemeyen bir hastalık olmakla birlikte ayak ve bacak bölgesinde, bazı hastalarda ise kollarda kaşıntı, ürperme, ağrı, yanma ve karıncanma gibi semptomlarla karakterize bir hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu, bazı durumlarda kaslarda meydana gelen kramplar ve uyuşma ile karıştırılabilmektedir. Bu da hastalığın tanısının koyulması ve tedavi sürecinin başlatılmasını geciktirir. Bu nedenle huzursuz bacak sendromu belirtilerinin görüldüğü hastalarda detaylı bir muayene ile sorunun kaynağının tespit edilmesi büyük önem taşır. Huzursuz bacak sendromu bitkisel tedavi yöntemleri içinde en önemlisi hardal tohumu.

 

Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanan bireylerde görülen belirtiler genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Huzursuz bacak sendromunda genellikle bacaklarda olan huzursuzluk hissi daha çok oturma veya hareketsiz kalma durumlarında ortaya çıkar ve buna hareket etme ihtiyacı eşlik eder. Hareketle beraber semptomlar ortadan kalkar ve rahatlama olur. Semptomlar genellikle akşam veya gece saatlerinde ortaya çıkar veya belirginleşir.” Bu sendrom, uykudan uyandıran periyodik bacak hareketlerinden farklı olarak, genellikle hasta yatağa yattığında ortaya çıkıyor ve uykuya dalmayı geciktiriyor. Daha şiddetli vakalarda akşam saatlerinde hatta öğleden sonra kişi istirahat halindeyken de görülüyor.

 

Bacağınızı hareket ettirme isteği hissettiğinizde bununla savaşmayın. Ayağa kalkabilir, yürüyebilir ya da bacaklarınızı kıpırdatabilirsiniz. Huzursuz Bacak Sendromu için yapılan çalışmalar, huzursuz bacak sendromu ile doğru beslenme arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Kahve, çikolata ve kola gibi kafein içeren gıdalar ile çaydan uzak durmak şikayetlerin hafiflemesinde yardımcı olabilir. Alkol ve tütün kullanımından da uzak durulması önemli.

 

Dr. Aidin SALİH Huzursuz Bacak Sendromu için şunları söylüyor: " Huzursuz Bacak Sendromu tamamen başka bir durumdur. Bu rahatsızlık ekmek ve süt ürünlerini tüketen kan grubu 0'da görülür. Kan grubu 0 olanlar birkaç gün arka arkaya ekmek yerse hemen huzursuz bacak sendromu yaşarlar. Çünkü onlar bu ürünleri hazmedemezler. O zaman oluşan metabolik atıklar seçici olarak ayak damarlarını ve dokuları etkiler ve orada toplanır. Birkaç gün ekmek ve süt ürünlerini tüketmeyi bırakınca da bu sendrom geçer. Kırmızı et ve kötü yağlar yiyen kan grubu A'larda da bu huzursuz bacak sendromu olur." 

 

Diğer kan grupları da sayfamızdaki kan grubuna göre beslenme yazılarını okuyabilir.