Hareketler ve Doğru Oturuş

Hareketler ve Doğru Oturuş

Üç büyük doktordan bir tanesinin hareket olduğunu önceden yazmıştık. Spor da hareketlere dâhildir. En iyi sporlar; yüzmek, koşmak, ok atmak, kürek çekmek, bisiklete binmek ve özellikle erkekler için ata binmektir. Yüzmek derken havuzu kastetmiyoruz. Deniz ve göl sularını kastediyoruz. Havuz sularına katkı maddeleri ekledikleri için tavsiye etmiyoruz. Denizde yüzmek çok güzel ve faydalı bir spordur. Kürek çekmek yağ yakmaya yardımcı olur. Vücut yapısını güçlendirir. Kol bölgesindeki sarkmaları önler. Bel ve omuz kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Karın kası geliştirmek ve sırt – karın gölgesindeki yağları azaltmak isteyenler için ideal bir harekettir. Basen ve basen üstü yağların erimesine yardımcıdır.

 

Yanlış Oturma Hastalık Sebebi

 

 

Dr. Aidin SALİH : " Yanlış oturma da çok önemli bir husustur. Ben genç kadınlarda omurga bozukluğu görüyorum. Onlar da resmen kamburluk oluşmuş. Müminin başı ve boynu eğik olmalıdır, sırtı değil. Düz oturarak başı eğmek gerekir. Yerde de desteksiz oturmak gerekir. İnsanların zararlı bir alışkanlığı da sandalye ve koltukta oturmadır. Sandalyede otururken aldığımız pozisyon karın ile bacaklardaki kan ve enerji dolaşımını zorlaştırır, bağırsakların çalışmasını yavaşlatır, kabızlığa, prostat ve yumurtalık hastalıklarına, basura, varise, eklem ve omurga hastalıklarına davetiye çıkarır. 

 

Bağdaş kurarak, dizüstü, ( Hastalarını muayene ederken Dr. Aidin SALİH de bir koltukta dizüstü oturuyordu. Saatlerce böyle oturabilmek insanın sağlıklı olduğunu gösterir. Şâyet insan dizüstü oturduktan sonra ayakları ağrırsa vücut temizlemeye ihtiyâcı vardır. ) bir bacak üzerine ikincisini bükerek, bacaklar arasında yerde oturmak veya çömelmek kan dolaşımını ve enerji dolaşımını kolaylaştırır. Pof.Dr. Osman MÜFTÜOĞLU bir makalesinde: "Bir sandalyeye, koltuğa ya da kanepenin köşesine ilişip birkaç dakika oturmak, azıcık dinlenip nefes almak muhakkak ki güzel bir şey. Ne var ki oturmanın da fazlası tıpkı yiyip içmenin fazlası gibi bedene iyi gelmiyor. Uzun süre oturan bedenlerde zamanla bazı sorunlar başlıyor. Ve ne yazık ki o sorunların mühim bir kısmı hayatı tehdit edebilen ciddi hastalıklara da dönüşebiliyor." diyor.

 

Aynı makalede oturmanın 5 zararı da yazıyor. Birincisi; Bedeni Yağlandırıyor. İkincisi: Kalbi Hasta Ediyor. Üçüncüsü: Kansere Davetiye. Dördüncüsü: Kası,Kemiği Bozuyor Beşincisi ve sonuncusu emboliye yol açıyor. Oturma süresi bir saati geçtiğinde ayak toplardamarlarında pıhtılaşma süreçleri hızlanıyor. Bu da ‘emboli’ denilen pıhtı parçalarının oradan kopup akciğerlere ulaşması ve yaşamsal sorunlara sebep olabilmesi demek.