Vitiligo Nedir? Vitiligo Belirtileri Nelerdir? Vitiligo Nasıl Geçer?

Vitiligo Nedir?  Vitiligo Belirtileri Nelerdir? Vitiligo Nasıl Geçer?

Halk arasında ala, baras,beyaz baras, alaca, ebreş ve beyaz leke olarak da bilinen bir cilt hastalığıdır. Vitiligo yazısından önce iki yazımızın konunun daha iyi anlaşılması için okunması gerekiyor. İlk yazımız 22 Eylül 2019 tarihinde yazılan "Cilt Hastalıkları" yazımız. İkincisi 08 Ocak 2020 tarihinde yazılan "egzama" yazımız. Bu iki yazımızda çok önemli bilgiler var. Cildi en az bozan egzama'dır ve kolay iyileşir. Dr. Aidin SALİH " Vitiligo, normal deri üzerinde, pigment kaybı nedeniyle beyaz lezyon-ların oluşma durumudur. Vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırlı olarak görülür. Sıklıkla etkile­nen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenebilir. Bazı lezyonlar pigmentasyonu yeniden kısmen kazanabilir, fakat yeni lezyonlar da oluşa­bilir. Pigmentasyon kaybı ilerlemeyebilir, ilerleyici de olabilir." der.

 

Gerçek Tıp kitabına göre vitiligo sebebi;  sığır ve dana etini devamlı yemek, ha­zır sosis ve sucuk gibi karışık et yemek ve bir yemeği sindirmeden ikinci bir yemek yemektir. Bu alışkanlık nedeniyle oluşan devamlı hazımsızlık sonu­cunda üretilen yakıcı toksinler ve atıklar karaciğer, dalak ve böbreklerin iş­levini bozar. Bu bozulmayla birlikte toksin üretimi artınca, organlar onları dışarı atmakta zorlanır. Vücut bu toksinleri deriye akıtır. Deri, kişinin tabi­atına göre, ya çıban, ya egzama ya da sedef vasıtasıyla toksinleri dışarı atar. Ancak atıkları ve toksik maddeleri dışarı atmaya derinin gücü yetmezse, atık ve toksinler derinin alt tabakalarında toplanmaya, orada çürümeye ve çöplüklerde olduğu gibi gaz oluşturmaya başlar. Bu noktadan sonra vitili­go, cüzzam veya kanser meydana gelir.

 

Vitiligo Doğal Tedavisi

 

Taze acı kavun yaprağı, acı kavun suyu, taze öğütülmüş ısırganotu to­humu, ısırganotu, ısırganotu suyu, kırlangıçotu (hilaliye), kırlangıçotu suyu, dövülmüş taze veya kurutulmuş incir yaprağı, ince öğütülmüş ka­ra ardıç tohumu, taze öğütülmüş çörekotu, çörekotu yağı, öğütülmüş kara hardal, öğütülmüş turp tohumu veya turunç kabuğu vitiligo böl­gelerine iyice bastırarak, hatta kanatarak sürülür.

veya;

Yeşil veya beyaz cam dövülür, fırında yakılır ve çok ince öğütülür. Öğütülmüş cam, mersin yağı ile karıştırılıp merhem haline getirilir ve vitiligo bölgelerine yedirilir.
İlaçları sürerken deriyi çimdiklemek ve kuvvetle ovalamak gerekir, ta ki cilt kızarsın, şişlik hatta kan peydah olsun. Oluşan kızarıklık ve kan, hasta­lığın iyi huylu ve iyileşmenin mümkün olduğunu gösterir. Bu işlemden son­ra yaralar üzerine zeytinyağı veya mersin yağı sürülür. Bir hafta boyunca devam edilir.

Bir hafta sonra aşağıdaki ilaçlardan birisi sabah-akşam kullanılır:

* İnce öğütülmüş kara hardal ılık doğal keskin sirke ile karıştırılır, vitili­go bölgelerine ovuşturarak sürülür. Mümkün olduğu kadar uzun bek­letildikten sonra yıkanır ve zeytinyağı veya mersin yağı sürülür.
* İnce öğütülmüş çörekotu ile sirke, macun haline getirilip sürülür ve bir gece beklettikten sonra aynı şekilde yağ uygulanır.
* Zakkum ağacının taze yaprakları zeytinyağı ile kısık ateşte kaynatılır. Yapraklar kuruduktan sonra süzülür ve süzülmüş yağa balmumu ekle­nerek macun kıvamına getirilir. En son kükürt de eklenerek macun iyi­ce karıştırılır ve güneş altında, kalın bir tabaka oluşturacak şekilde vi­tiligo bölgelerine sürülür, dayanılabildiği kadar bekletilir.
* 2 çorba kaşığı incecik ve yeni öğütülmüş çörekotu + 1 çorba kaşığı kı­na + yeni dövülmüş kuru kertenkele derisi karıştırılır. Bu karışımdan bir çorba kaşığı alınır ve keskin bir sirke ile merhem haline getirilir. Her akşam bu merhem vitiligo bölgelerine sürülüp, kompres yapılır. Sabaha kadar bekletilir. Vitiligo bölgeleri her gün güneşe tutulur. Ay­rıca, bu uygulama esnasında, havuç suyuna 7 damla çörekotu yağı ka­tılarak günde 3 defa içilir.
Bu işlemlerin herhangi birinden sonra yara oluşursa, cildin iyileşmesi beklenir. İyileşince, tedaviye tekrar tekrar devam edilir. Amacımız, vitiligo bölgelerinde birikmiş toksinleri ovma ve çimdiklemeyle kabartmak, kanat­ma ve yaralamayla dışarı atmak, cildi uyarmak ve diriltmektir.
Vitiligo ve sedef ile ilgili tüm işlemler güneş altında yapılırsa, daha et­kili olur.

Eski vitiligo bölgelerini kapatan ilaçlar:
* Nar kabuğu, soğan kabuğu ile kaynatılır ve süzülür. İçine eşit miktar­larda incecik kıyılmış pelinotu ve kına eklenerek 15 dakika demlenir.
Tekrar süzdükten sonra pamuklu bir bez bu sıvıya batırılarak, vitiligo bölgelerine yedirerek sürülür.
* Olmamış üzüm suyu (koruk) ve asma filizlerinin suyunu içmek vitiligo ve sedef hastalıklarının ilerlemesini durdurur. Safran yağının günde 3-4 grama kadar içilmesi de faydalıdır.
* Zeytinyağı yemek ve onunla yağlanmak da bu hastalıklar için şifadır. Banyodan sonra cilde zeytinyağı sürmek gerekir.

 "Başın arkasından kan aldırmak, deliliğe, abraşlığa (barasa), cüzzama, şuur uyuşukluğuna ve diş ağrılarına faydalıdır" iyidir. Ancak vitiligo hastasının kafası dışında vücudunun herhangi bir bölgesine kupa kapatıldığında, toksik maddeyi çekerek topladığı için bu yerlerde vitiligo oluşabilir. Bu sebepten vücuda hacamat yapılmaz ve kupa çekilmez. Fakat sülükler büyük fayda sağlar, çünkü sülükler toksik madde­yi eriterek dışarı çıkartır veya dağıtır.

Vitiligo için zararlılar: Sığır ve dana eti, pastırma gibi kurutulmuş et, su­cuk, sosis, salam gibi karışık etler ve yağlar, kızartmalar, sıvı yağlar, beyaz un, sofra tuzu gibi rafine edilmiş ürünler, durgun su, kuyu suyu, göl suyu gibi hareketsiz veya hareketi az olan sular, tüm katkılı hazır yiyecek ve içe­cekler, kavrulup bekletilmiş kuruyemişler.

İlerlemiş ve eski hastalığı veya hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eden hastalığı iyileştirmek mümkün değildir, sadece ilerlemesini durdur­mak mümkündür. 

**** Çok önemli bir hatırlatma!!!

Vitiligo'da cildin bütün katmanlarında bozukluk oluşmuştur. Çünkü vitiligo ile en yakıcı metabolik atıklar ve muhakkak kimyasalların veya parazitlerin metabolik atıkları atılır. Bu durumda yapılacak tek hareket var. Vitiligoya iğne batırılır. Eğer oradan kan damlası çıkarsa o vitiligo iyileşir. Ama kan değil de sıvı lenf damlası çıkarsa o vitiligoya çare yoktur. Demek ki o ciltte o kadar derin bozukluk oluşmuş ki oradan geriye dönüş olmaz.