Sümelek Nedir? Sümelek Nasıl Yapılır? ( Yara Tedavisi)

Sümelek Nedir? Sümelek Nasıl Yapılır? ( Yara Tedavisi)

Sümelek. Kanayan tâze yaralarda ilk önce kan akması gerekiyor. Kanı hemen durdurmamak ve antiseptik kullanmamak gerekir. En iyi antiseptik kandır. Sonra yarayı bantlamak gerekir. Mümkünse yarayı bantlamamak gerekir ki yara açık kalsın. Ama eğer sıcak yaz günü ise sineklerden dolayı kapatmak gerekir. O zaman da sıkı sıkıya kapatmamak gerekir. Yara kan ile kabuk bağlayıp kapandığında ertesi gün balık yağı kokusu hissedersiniz. Tâze yaradan neden balık kokusu gelir? Omega yağlar yarada toplanıp onu kapatıyor demektir. Tâze yaraya yağ değil, bal ve tuz kullanmak gerekir. 

 

Balı hem tâze hem eski yaralara kullanın ki dışarıya çeksin. Ama mutlaka doğal bal olmalı. Aidin SALİH eski yaralar için ben müthiş bir ilaç keşfettim, diyor. Şöyle devam ediyor. " Bütün Orta Asya'da her sene 21 Mart Nevruz Bayramı'nda sümelek yapılır. Sümelek bir nevruz geleneğidir. 

 

Sümelek Nasıl Yapılır?

Sümelek Tatlısı Nedir?

 

Buğday 5 gün boyunca karanlıkta çimlendirilir. Buğday ıslatılır ve ıslak kalması için de havlu veya bezle kapatılır. O zaman buğday su içinde değil ama ıslak kalır. Ben kapalı fırında bekletiyorum diyor Aidin SALİH. Büyüyen çimin yeşil değil, beyaz olması gerekir. Çünkü yeşil çimden sümelek olmaz. O yüzden muhakkak karanlıkta kalmalıdır ve ona her gün su serpilmelidir. Çim biraz büyüdüğünde bez kaldırılır ve 5 gün boyunca su serpilir. Çim 5 cm kadar büyüyünce halı gibi olur. Buğday, tepsilere konulduğunda ince, çimlendiğinde ise çok kalın bir tabaka olur. Sonra bu çim yıkanır, ezilir ve suyla karıştırılır. Bu su da un ile karıştırılarak pişirilir. 3 kg buğdayın suyu bir çuval unla karıştırılırsa o un erir ve çok tatlı bir yiyecek olur. Sümelek mükemmel bir yiyecektir ama asıl önemli olan onun suyudur. 

 

Sümelek Faydaları

 

Aidin SALİH Son Söz 2 kitabında sümelek ile ilgili şunları söylüyor: " Ben çimlenmiş ve ezilmiş buğdayı beze sarılı hâlde esli yaralara uyguladım. Bir keresinde oyluğunda uçuruma benzer yarası olan şişman bir kadın vardı. Onda yara kemiğe kadar gelmişti. Bu hastada çimlenmiş buğday olan bezi kemiğe kadar koyduk; o da bozulmuş dokuları eritti. Bu şekilde günde 3 defa değiştirdik. Yara da 2 hafta içinde kapandı. Bu müthiş bir şeydir. Almanya'da bir doktor çimlenmiş buğday suyunun yaraları nasıl kapattığını söylüyordu. Bu Alman bunu nasıl bilir? Kendisi sümelek yapmadı ve görmedi ki bilsin. Çimlenmiş buğdayın unu nasıl erittiğini görmedi ki tespit etsin. Edemez. Eminim ki o da " Gerçek Tıp" kitabını okudu çünkü bu kitap Almanya'da çok meşhurdur."