Sonbahar'da Sağlıklı Yaşam İpuçları! Sonbahar'da Sağlıklı Beslenme.

Sonbahar'da Sağlıklı Yaşam İpuçları! Sonbahar'da Sağlıklı Beslenme.

Herkes tarafından büyük bir istekle beklenen yaz mevsimi, yerini artık sonbahara bırakacak. Bu mevsim geçişlerinin şüphesiz en zor tarafı da beraberinde getirdiği hastalıklar. Bu geçişi dengeli bir biçimde atlatabilmenin ve kışı sağlıklı geçirebilmenin yolu dengeli beslenmeden geçiyor. Hastalıkları önleyebilmek için ise sağlam bir bağışıklık sistemi gerekiyor. Dikkat için yeterli uyku çok önemli. Uykumuz fazla ise işimiz zordur ve hastalıklardan korunamayız. Hiç olmasa saat 24.00' e kadar yatılmalı ve güneş doğmadan kalkılmalıdır. D vitamini seviyesini dengede tutabilmek için güneşten yararlanılmalıdır. 

 

 

Sonbaharda grip çok fazla görülür. Aslında grip vücut temizliğidir. Şekersiz taze sıkılmış limonata içilmesi bir de tarçın, zencefil, zerdaçal ve karanfil bu dördünü kaynatıp içiyoruz. Bunlar da metabolizma fazlalıklarını ve toksik maddeleri atmamıza yardımcı olur. Özellikle hacamat ve sülük de çok faydalıdır. Çok kişiden duyuyorum hacamat ve sülük yaptıracağım ama fırsat bulamıyorum. Bunun kolayı şudur. İşimizi ertelemeden ehil birisini bulup hemen randevu almak suretiyle tedavi olmak. Çünlü vucuttaki birikintileri atmamız gerekiyor ki; kış mevsimi rahat geçsin. Yazın hacamat olmuş isek şimdi gerek yok.

Sonbaharda öksürük, burun akıntısı ve hapşırma fazla olur. Bazılarında ateşli olur. Bu normaldir. Fakat insan periyodik olarak açlık yaparsa öksürme, burun akıntısı, hapşırma olmaz. Çünkü açlık demek fazlalıkların atılması demek. Yani vucut soğuğa hazırlık yapar. Kışın soğuk olduğu için kan dolaşımının mükemmel olması gerekir. Bu yüzden kılcal damarlarda tıkanıklık olmaması gerekir. ( Vücudun iç dünyası için cilt çok önemlidir. Cilt, gözenekleri kapatarak sıcağı muhafaza eder. Açarak da sıcağı havaya verir ve vücudun iç dünyasını serinletir.) Bu yüzden kılcal damarların tıkalı olmaması gerekir. Zaten insan bu yüzden çok üşür. 

 


Sonbaharda vücut kendini kışa hazırlamaya başlar. Öksürükle akciğerler, aksırmakla beyin, nezleyle genizler, bademcik şişmesi ile kan, kusmayla mide ve safra kesesi, ishalle bağırsakklar ve karaciğer temizlenir. İnsan böyle birşeyle karşılaşırsa yemek olarak çiğ meyve, sebze ve balı tercih ederse ve beslenme kurallarına riayet ederse, kış hastalıklarından emin olur. İnsanın en sağlıklı olduğu mevsimler kış ve yazdır. Hastalık fazla olmaz. Hastalık için en ağır mevsimler ilk ve sonbahar aylarıdır. Çünkü ilk ve sonbahar hazırlık mevsimleridir.

 

 

 Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara davetiye çıkarır.  Bu dönemde vücudumuzun direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega  yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.