Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyon hint mutfağında çok kullanılır. İnsan sağlığına çok faydası vardır. Genellikle Akdeniz civârında yetişir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi vesellem bu doğal ilaçtan bahsetmiştir. Allah Rasülü ilaç olarak 5 şeyden bahsetmiştir. Fakat rivayet eden kişi bunlardan bir tanesini unutuyor. Biz 4 tanesini biliyoruz. " Sinameki, Çörek Otu, Kimyon, Kekik" Dr. Aidin SALİH diyor ki: "Peygamberimizin bahsettiği dağ kimyonu, yâni yabâni kimyondur. O kimyon ince ince, koyu kahverengi olur. Bizim şimdi kullandığımız ise tarla kimyonudur. Önceleri kimyon bütün yemeklerde kullanılırdı."

 

Kimyon Yemeklerin Hazmını Kolaylaştırır. 

 

 

Kimyon, bilimsel adı Cuminum cyminum olan bitkinin baharat yapılan tohumlarıdır. Gerçek Tıp kitabının doğal ilaçlar bölümünde bu mucizevî bitkiden şöyle bahsedilir:  İdrar zorluğunu ve ishali giderir, prostat ve diğer bezleri korur, yemeklerin hazmını ve gaz çıkmasını kolaylaştırır, böbrek ve mesaneyi hastalıklardan korur, taşlan parçalayıp düşürür, bağırsak yaralarının kapanmasını sağlar, cildi güzelleştirir. Fazla kimyon kullanımı cildi sarartır. Kimyon pilav ya da çorbaya tane halinde, başka yemeklerin üzerine ise öğütülmüş olarak kullanılabilir. Unutmayın, öğütülmüş kimyon çabuk bayatlar.

 


Birer ölçek kimyon, sinameki ve kekik veya kişniş öğütülür ve bu karışımdan 1 çay kaşığı kadar yemek üzerine ekilir. Kuru tane şeklindeki (veya öğütülmüş) kimyonu yemek veya çayını içmek ishali durdurur. Taşlan düşürmek için de aynı şekilde kullanılır. Öğütülmüş kimyon, bal ve zeytinyağı ile karıştırılıp testisteki şişliklere sarılır ve 3-5 saat bekletilir. Bal şerbetine katıldığında anne sütünü arttırır. Aynı şerbet biraz sirke ile karıştırılıp içilirse idrar zorluğuna ve nefes darlığına iyi gelir.

 

Kafeinin ve zengin aromatik esansiyel yağların varlığı kimyonu, astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıklarından muzdarip olanlar için ideal bir anti-konjestif kombinasyon haline getirmektedir. Bu da solunum yollarında biriken balgam ve mukusu gevşettiği; hapşırmak, öksürmek ve tükürmek yoluyla sistemden çıkarılmasını kolaylaştırdığı manasına  gelir. Kimyon, dezenfektan ve antifungal özelliklerinden dolayı cildi mantar ve mikrobik enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve sarkan cilt gibi erken yaşlanma belirtilerini azaltmada yardımcı olur. Bu etki, bir antioksidan görevi gören ve serbest radikallerle savaşan E vitamini varlığından kaynaklanır.