Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Dünyanın en sağlıklı gıdaları arasında olan keten tohumu diyet lifi ve bitki bazlı protein kaynağıdır. Keten tohumu sıfır kolestrol içermektedir. Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır. Keten tohumunun bu özelliği, diyabet hastası kişilerde normal kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olur. Keten tohumunu küçük, büyük herkes ara vermeden kullanabilir. Keten tohumu mutlaka en az bir bardak su ile içilmelidir. Öğütülmüş keten tohumu bekletilmez. Çünkü içerdiği omega yağ asitleri şifâlı etkisini kaybeder. Gerçek tıp kitabında bu şifâlı bitkiden bahsedilir. 

 

Diş etlerindeki, yüzdeki, ses tellerindeki, göğüsteki ve herhangi bir uzuvdaki iç ve dış şişlikleri giderir, ses bozukluklarını yok eder. Böbrek ve mesane taşlarını düşürür. Meni ve idrarı çoğaltır, doğumu kolaylaştırır, mideyi, bağırsağı ve saçları kuvvetlendirir, yaralan kapatır. Özellikle boğmaca, öksürük ve ülser için çok faydalıdır. Kanseri önler, başlayan kanseri durdurur. Keten tohumu, çoğu B kompleks vitamin ve E vitamini ile magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir.  


* 1 çorba kaşığı keten tohumu öğütülüp, 1 çorba kaşığı bal ve 3-5 diş dövülmüş sarımsak ile karıştırılır ve yutulur, sonra kaliteli bir su içilir Bu işlem ishali durdurur, kabızlığı önler.
* 1 çorba kaşığı keten tohumu sıcak su ile karıştırılıp, üzerine bez sarılır ve 1 -2 saat demlenmeye bırakılır. Veya 1 çorba kaşığı keten tohumu 50 gr. soğuk su ile karıştırılır ve 5-6 saat bekletilir. Sonra çekirdekleri ile beraber günde 1 defa içilir.
* Taze öğütülmüş keten tohumu su ile karıştırılır eziklere ve şişliklere karşı uygulanır.
* Kaynatılmış keten tohumunun lapası yanıklara sürülür.
* Keten tohumu ısırganotu ile kaynatılıp sade veya balla yendiğinde kansere iyi gelir.
* Ekmek hamuruna eklenirse, ekmeğin hazmını kolaylaştırır.
* Taze kavrulmuş ve öğütülmüş keten tohumu zeytinyağı ile karıştırılıp kafa derisine sürülür.
Bu, kelliği durdurur, saçların uzamasını ve çoğalmasını sağlar. 

 

Bağırsakları Çalıştırmak İçin

 

 

Dr. Aidin SALİH'in önerisi; 1 çorba kaşığı keten tohumu tâze öğütülür, biraz bal ile karıştırılıp yutulur, üzerine bol su içilir. 1 tatlı kaşığı ısırganotu tohumu, 3-5 diş dövülmüş sarımsak ve yarım çay kaşığı zencefil eklenirse, daha da etkili olur. Bu, bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önler, şişkinlikleri indirir, kanı temizler, kansere karşı korur, yaraları kapatır. 

Veya

1 çorba kaşığı keten tohumu 100gr. sıcak veya soğuk su ile karıştırılır, üzerine bez sarılıp, 1-2 saat bekletilir. Sabah uyanınca veya akşam uykudan önce veya hem sabah hem akşam suyla yutulur.