Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Özellikle son günlerde doğal ilaç karanfil çok gündeme gelmeye başladı. Kororavirüsü için  antiviral etkisi olan karanfili dışarıya çıkarken 3-4 tanesini ağzınıza atın. Karanfil öğütülerek veya ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Anadolu kültüründe öğünlerden sonra oluşan (özellikle sarımsaklı ya da soğanlı yemekler) ağız kokusunu gidermek için ağzımıza attığımız ( kakule de koku giderir) ya da mutfakta hoş bir tat vermesi için tatlılara, kompostolara kullandığımız karanfil faydaları ile de yüzümüzü güldüren bir baharat. Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabının doğal ilaçlar bölümünde karanfilden bahseder:

 

"Karanfil Caryophillus aromaticus: Kalp, mide, karaciğer ve gözü kuvvetlendirir, basuru giderir. Koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına, dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir. Arzuya göre, yemek veya tatlılara (aşure, zerde, sütlaç v.s.) çay, kahve, şerbet ve reçellere katılarak kullanılır."  İçerdiği "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve diş eti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir. Karanfil ile hazırlanan çay gargara olarak kullanıldığında dişlerde çürümeye yol açan mikroorganizmalar üzerinde de etkilidir. Hem antibakteriyel etkisi vardır hem de ağrı hissini hafifletir.

 

Karanfil, Bulantı ve Kusmayı Önler

 

 

Karanfil; Uçuk (herpes) virüsüne karşı antiviral etkiye sahiptir. Ayrıca bulantı ve kusma önleyici, cinsel gücü artırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, krampları giderici, sinirleri uyarıcı ve tonik etkileri nedeniyle kullanılır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde karanfil, saç köklerinin beslenmesini sağlamakta ve saç dökülmesini önlemektedir. Saçların doğal rengini koruyan karanfil, saç renginin koyulaşmasına, doğal ve sağlıklı görünmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle de karanfil yağı, akne tedavisinde oldukça etkilidir. Akne ya da sivilce oluşumlarında, etkilenen bölgeye uygulanan karanfil yağı, antibiyotik özellikler göstererek, cildin temizlenmesini sağlamaktadır.