İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

İshali ne keser? İshalken nasıl beslenilmelidir ishalken hangi besinlerden uzak durulmalı ya da hangi besinler daha fazla tüketilmelidir? Öncelikle her ishalden korkmaya gerek yoktur ve acilen durdurmaya çalışmak doğru değildir. Mide, bağırsak, karaciğer, dalak ve beyin hastalıklarından kaynaklandığı gibi, fazla veya bozuk yemek ve içeceklerden kaynaklanan ishal, vücudun zararlı atıklardan temizlenmesidir. İshal Nasıl Geçer? Dr. Aidin SALİH'in Gerçek Tıp kitabına göre: İshal olanlar için banyo, uyku ve açlıktan daha iyi bir ilaç yoktur. Yapılacak ilk iş 3 günlük açlığa niyet etmek ve banyo yapmaktır. Banyodan sonra zeytinyağı (kekik yağı eklenebilir) ile genel bir masaj yaptırdıktan sonra yatmak ve bol bol uyumak gerekir. Hasta için en iyi olan 3 günlük açlık sürecinde hiçbir şey içmemektir.

 

Fakat çok susanırsa, ishali durdurma özelliğine sahip olan soğutulmuş yağmur suyu veya zemzem suyuna, ya da dondurulup eritilmiş suya doğal sirke veya limon suyu karıştırarak, küçük yudumlarla içilebilir. Suyun soğuk olmasına dikkat etmek gerekir! Çünkü sıcak ve ılık suyun ishali şiddetlendirme ihtimali yüksektir. Basit ishal vakalarında tamamen iyileşmek için sadece 2-3 gün aç kalmak, sonra da beslenmeyi düzeltmek yeterli olabilir. Ancak, ishal kronik hastalıklar veya akut enfeksiyonlar ile bağlantılı ise, tedaviye devam etmek gerekir. 

 

İshal İçin 9 Günlük Beslenme


3 gün sonra:
Mevsime göre aşağıdaki meyve suyu ve karışımlarından hangisi mümkünse su ile karıştırılır ve küçük yudumlarla istendiği kadar içilir. Bunlar, mide ve bağırsaklardan yabancı mikropları atarak, faydalı mikropların çoğalmasını sağlar, mide ve bağırsakları kuvvetlendirip yaralan kapatır.
· Yeşil üzüm (koruk), koruk halindeki dut, mayhoş elma, vişne, limon veya nar suyu, Karpuzun çekirdekleriyle sıkılmış suyu, Havuç + elma suyu karışımı, Havuç + taze sıkılmış zencefil suyu karışımı,
· Maydanoz veya kereviz yaprağı suyu + ıspanak suyu karışımı,  Maydanoz veya kereviz yaprağı suyu + semizotu suyu karışımı, Kimyon ile kaynatılarak soğutulmuş yoğurt suyu içmeye başlanır. Her akşam sarımsaklı zeytinyağı, limon suyu ile karıştırılarak içilir. Buna 3 gün devam edilir.
Uyarı: Zencefil, maydonoz ve kereviz yaprağı suyu günde sadece 1 çorba kaşığı kullanılır.


3 gün sonra:
· Sabah: Bal şurubu içilir. Bal şurubuna elma suyu veya arpa suyu ilave edilebilir. Ya da incir, üzüm veya karpuz yenir. Mevsim kış ise 1 -2 çorba kaşığı taze kavrulup öğütülmüş keten tohumu + 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş ısırgan tohumu + yarım çay kaşığı öğütülmüş zencefil + 1 çorba kaşığı bal + istenirse, dövülmüş sarımsak karıştırılır ve yenir. Yeşil çay içilir.
· Öğle: Yağsız kavrulmuş pirinç, kaya tuzu katılarak haşlanır, sonra yoğurt suyu katılır ve biraz daha kaynatılır. Çorbaya nane, kimyon, zencefil ve safran eklenir, soğuduktan sonra içilir.
Veya
· Kavrulmuş pirinç, karanfil, zencefil ve kimyon ile paça çorbası pişirilir. Soğuduktan sonra limon suyu eklenir ve içilir.
· Ara öğün: Yukarıda belirtilenlerden herhangi bir meyve veya sebzenin suyu içilir ya da karpuz, incir veya üzüm yenir.
· Akşam: Papatya, kekik veya biberiye çayı balla içilir.
Veya
2 ölçü zencefil + 2 ölçü karanfil + 1 ölçü tarçın karıştırılır. Bu karışımdan 1 kahve kaşığı, 1 bardak kaynamış su ile 15 dakika demlendikten sonra içilir. Uykudan önce sarımsaklı zeytinyağı + limon suyu içilir.
3 gün bu şekilde beslenmeye devam edilir. Hastanın iştahı yoksa "faydalı olsun" diye yeme ve içmeye zorlanmamalı, iştahına göre yiyip içmesine imkan verilmelidir.


4 gün sonra ishal hâlâ devam ediyorsa, o zaman:
1 tatlı kaşığı dövülmüş veya öğütülmüş nar kabuğu bir bardak su ile 5 dakika kaynatılır. 10-15 dakika demlenerek 2'ye bölünür ve bal karıştırarak öğleye kadar 2 defa içilir. Gerekirse öğleden sonra tekrarlanır.
ishale karşı nar kabuğu yerine yeni çıkmış ceviz yapraklan veya cevizin iç perdeleri de aynı şekilde kullanılabilir. Nar kabuğu ve ceviz perdeleri kuvvetli ishal durdurucudur. Bu yüzden ishal durduğunda, kabızlığa yol açmamak için bunları hemen bırakmak gerekir.


Veya
1 çorba kaşığı kavrulup öğütülmüş pirinç ya da arpa 400 gr. su ile karıştırılır, 1 çorba kaşığı öğütülmüş nar çekirdeği + 1 çorba kaşığı öğütülmüş nar kabuğu eklenerek kaynatılır. 4'e bölünür ve günde 4 defa içilir veya bu karışım ile lavman yapılır. Bu ilaç ishali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
İshal durduktan sonra, hastanın her sabah bal şurubu, sebze veya meyve suyu içmesi ve günde bir defadan fazla pişmiş yemek yememeye alışması gerekir.
Bu 9 günlük tedavi ile kanlı ishal dahil her türlü ishalle birlikte ishale sebep olan hastalık da iyileşir veya hafifler. Kanama yapıyor olsa bile, aynı tedavi ile mide ülseri ve bağırsak yaralan da kapanır.


Her tür ishali kısa zamanda durduran ilaçlar:


Kaynatılarak koyulaştırılan yabani semizotu suyu, ham dutun suyu, koruk suyu veya ayva suyu içmek, Keçi sütü içmek, Kavrulup öğütülmüş anason, sinirliot tohumu veya semizotu tohumunu su ile yutmak. Ayrıca karın üzerine birkaç defa kupa kapatmak ve her defasında 15 dakika bekletmek de ishali durdurur.