Doğal İlaç Kekik; Faydaları Nelerdir?

Doğal İlaç Kekik; Faydaları Nelerdir?

Kekik yemeklerimize lezzet katarken sağlığımıza da faydalı bir bitkidir. bağırsak problemlerinde, özellikle bağırsak solucanı problemi yaşayanlar, dağ kekiği tükettikleri takdirde bu problemlerinden kurtulabilirler. Dr. Aidin SALİH Gerçek tıp kitabının doğal ilaçlar bölümünde kekikten bahseder: "İdrar yolları hastalıklarına karşı çok faydalıdır. Böbrek taşlarını parçalar ve düşürür. Hazmı kolaylaştırır, sindirim organlarını dezenfekte eder, hatta H.Pylori ve Candida'dan korur, iltihabı kurutur, mideyi, gözü ve kalbi kuvvetlendirir. Kasık ağrılarını keser, iştahı açar. Yemeklerde devamlı kekik kullanmak görme gücünü korur ve arttırır."

 

Kekik Çayı ve Kekik Yağı

 


Çayı içilirse ter ve ağız kokusunu giderir, uykusuzluğa, fiziki ve ruhi bitkinliğe iyi gelir. Sara, anemi ve iktidarsızlığa karşı etkilidir. Bağırsak kurtlarını düşürür. Kekik çayı hücre ve organlarda meydana gelen erken yaşlanma belirtilerini önleyebilir. Bu çay tam bir gençlik iksiridir. Kekik yağı başa sürülürse baş ağrısına, karna sürülürse karın ağrılarına ve mide kramplarına, göğüs ve sırta sürülürse astım, bronşit, boğmaca ve öksürüğe iyi gelir. Kekik yağı bazı antibiyotikler gibi etkilidir. Yapılan bir araştırmada “stafilokokus aureus” adlı bakteri ile enfekte edilen ve kekik yağı verilen 14 farenin 6’sı yaşarken, aynı şekilde enfekte edilen ve antibiyotik verilen 14 farenin 7’si yaşamıştır  


Kekik tohumları kavrulur ve öğütülür ve bu toz, beze konulup şişmiş basur üzerine sarılırsa, basur küçülüp yok olur. Tohumu bulunamazsa, yabanî kekik de aynı işlem için kullanılabilir. Yabanî kekik yetiştirilmiş kekikten daha etkilidir. Antiseptik özelliği sayesinde kekik suyu ile cildin yıkanması, ciltte akne ve sivilcelerin oluşumunu engelleyecektir. 

 

Kekik akciğer için çok faydalıdır ve kuvvetli damar açıcıdır. Bu yüzden tansiyonu da düzenler. Sirkeye kekik ekleyerek içilebilir. Kekik dünyanın her yerinde vardır.  Sindirim sistemi sorunlarını giderir ve göz sağlığına iyi gelir. Tekrarla söylüyorum; tarlada yetişmiş kekik değil dağ kekiği olmalıdır.

 

30 gr. taze kekik ince ince kıyılır, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılıp 7 gün bekletilir. Sonra yağı süzülüp sos, salata v.s. için kullanılır. Ağrıyan yerlere sürülür. Diğer isimleri  Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır - Girit kekiği, Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym.

 

Faydaları saymakla bitmeyen bitkilerle hazırlayabileceğiniz çayları anlattığımız ve sıcak içeceklerimize değindiğimiz  Her Derde Deva Bitki Çayları yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz :)